Vissza

Jótékonykodtak a „Stílusos” szakácsok

2017.05.10. | Szabó Edit
A Hú!SVÉT+SWEET tömegeket vonzott az idén, április 23-án és 24-én több mint ötezren kóstolgatták a színvonalas vidéki séfek és cukrászok remekeit Palkonyán. A rendezvény a Stílusos Vidéki Éttermiség szakácsainak jótékonysági vacsorájával indult péntek este...
 


Az ötfogásos menüsor minőségi alapanyagokból készült, különleges ételeket vonultatott fel. Üdvözlőitalként a budapesti Babka Étterem ginalapú koktélját, a Pest Side-ot kínálták, amely citrusokkal, zöld kardamommal, uborkával és egy kis cukorsziruppal alapozta meg a hangulatot. Az időjárás ugyan nem volt kifejezetten nyáriasnak mondható, de szerencsére nem esett, így mindenki jókedvűen kóstolgatta a frissítő koktélt a Fecskeház udvarán.



Előételként palkonyai vegyes ízelítőt tálaltak a házigazda PalKonyha tulajdonosa, Pauli Zoltán modorában. A házi kenyérből készült sajtos pirítóst helyi szarvasgombával bolondították meg, a fürjtojás Ottmáréktól, a sonkakrém és a disznósajt a Nagypál portáról érkezett. Mellé a frissen debütált Németh és Németh Pince 2016-os rozéját töltötték pohárba.



Pataky Péter első hallásra egyszerűnek tűnő tavaszi gombakrémlevese egész nap készült. Betétjét, a friss kucsmagombát zöldfűszeres csirkemártással töltötte és féltő gonddal konfitálta a séf, hogy a gomba megőrizze szépségét a forró lében is. Mellé sárga gévagomba és konfitált kacsaszív került a tányérra, és a szokatlanul sűrű leves különleges világát egy kevés zöld turbolya tette üdévé. „Én már megkóstoltam, patakzik az íz a számban” – mondta nevetve a desszertet készítő Kerek Brigi, miközben felszolgálta a fogást. Hiába, a név kötelez! A gazdag leves mellé kifejezetten jó választásnak bizonyult a Hárságyi Pince tartalmas, mégis üde sillere.



Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök Étterem konyhafőnöke már többször bebizonyította, hogy igen jó érzékkel készíti a halételeket. Most füstölt pontyhasaaljával örvendeztette meg a vacsoravendégeket, amit spárgadzsússzal és friss tavaszi zöldségekkel körített, aztán egy kis petrezselyemolajjal és friss turbolyával tett ellenállhatatlanná. A harmonikus ízhatás mellett a fogásban a szinte nyersen roppanó zöldségek okoztak igazi meglepetést. A sárgarépát narancslével és citromfűvel, a fehérrépát tárkonnyal és vajjal főzte rövid ideig vákuum alatt a séf. A hal füstösségét és a zöld spárga frissességét remekül támogatta meg a mellé kortyolt Törley nyerspezsgő.



A repülő séf, Ruprecht László már a keményebb ízek felé hajlott, a parádésan omlós és rendkívül ízes mangalicapofát tavaszi kimcsivel, sárgarépahabbal és sárgarépapürével tálalta. Mellé helyi vörösbor dukált Harasztiék palkonyai pincéjéből.



Desszertfronton szintén nagyon erős volt a kínálat. A Cuki Sütiműhely máktortáját citromhabbal és meggyzselével kínálta készítője, Kerek Brigi, mellé került a pécsi Yokka Desszertműhely roppanó macaronja, amit Szabó Réka Kata készített, és egy pohárkányi a palkonyai Mokos Pince édes meggyborából. Az édesség köré szórt liofilizált meggy tovább fokozta az élményt.



És még mindig nem volt vége! Harrer Bea és Karl csodálatos bonbonokkal megrakodva érkezett Sopronból. A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda édes semmiségei ezerféle ízzel tettek pontot a vacsora végére. Roppanós nugát, karamellizált fehér csoki, marcipán, fekete ribizli, gyömbér és kalamanszi illata úszott a levegőben és szerzett feledhetetlen élményt a vacsora vendégeinek.



A jótékonysági vacsoraest bevételéből húsz táborozó gyerek étkezését fedezik majd a szervezők. Mint az idén tízéves palkonyai kerámiatábor szervezőjétől, Major Judit keramikus művésztől megtudtuk, a július 17-én kezdődő művésztábor kis lakói nemcsak a környező falvakból, hanem még Budapestről, sőt Zebegényből is odautaznak, hogy a szomszédos portán kialakított kerámiaüzemben agyagba öntsék álmaikat. Az egész napos munka és játék közben a PalKonyha biztosítja a gyerekek étkezését, így garantáltan egészséges, jó helyi alapanyagokból készült étel kerül majd mindannyiuk tányérjára.


 
Fotó:
Szindbád az Utazó - Facebook

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)