Eszünk

Kedveském, hol van a Kedveskrém?

2017.11.28. | Raab Zsuzsanna
A nyári hónapokban a fagyizók zsúfolásig telnek, a hőségben legtöbbször egy gombostűt sem lehet leejteni, annyian áhítoznak a hűs édességre. De mihez kezd egy fagyizó, ha beköszönt a tél?
 
A budai Várnegyed felől sétálva hamar a Kedveskrém Cukrászda és Fagylaltozó előtt találjuk magunkat. „Fagyi Gyár” – hirdeti a felirat, majd egy kicsi üzletbe érkezünk. A belső tér rusztikus, tényleg valamifajta műhelyre emlékeztet: sok a fém, a bádog, a fényt pincelámpák adják. A hangulat mégis barátságos – ez főként a sok színes grafikának és figurának köszönhető, hiszen a gyerekek nagy örömére itt minden fagylalt külön fantázianevet visel.



A Kedveskrém Cukrászdát Buda I. kerületének talán összes gyermeke ismeri. Reggelente be-benéznek a szüleikkel még óvoda előtt, de az is megesik, hogy délután, a bölcsődéből hazajövet ide vezet az első útjuk. A Kedveskrémbe főleg kerületbeliek járnak, és nem csupán a vonzó édességek miatt: az itt dolgozó cukrászlányok pontosan tudják, hogy melyik lurkónak mi a kedvence, és barátságos szóból, mosolyból sincs hiány. A tulajdonos, Kun Balázs régóta szeretett volna egy fagyizót, ahová a saját gyermekét is elviheti. Ez idén végre megvalósult: Balázs nagy örömére pár hónapos kislánya már „részt vett” a cukrászda Halloween-díszítésében.



A fagylaltokhoz semmilyen térfogatnövelőt nem használnak – a sorbet típusú fagyi friss gyümölcsből, a csokoládés valódi vanília hozzáadásával készül. Viszont ha látványos, színes fagylalttól dagadó pultot keresünk, itt nem fogunk találni: retró jellegű fagyitároló tégelyekből nyerik a hűs gombócokat. Igaz, nem olyan mutatós, de természetes és ízletes.



No, de mi történik télen? Balázsék a hideg beálltával sem tétlenkednek, sőt az itteni cukrászlányok kifejezetten örülnek: számukra alapvetően a süteménykészítés az igazi kihívás, ilyenkor lehet az ízekkel bátran kísérletezni! Persze, ha fagyira vágyunk, télen sem fogunk üres kézzel távozni, de ilyenkor valójában a bejgli és az egyéb sütemények, kekszek, szaloncukrok kapják a főszerepet.



Először házi készítésű kókuszos szaloncukrot és diós bejglit kóstolunk, mindkettő nagyon finom. A pult tartalma napról napra változik: most a répatorta, a csupacsoki torta, a meggyes brownie és az almás pite között kell döntenünk. Nehéz a választás. Végül a pitére szavazunk, és nem bánjuk meg: igazi almából készült, kellemesen hűvös, friss és zamatos.



Ha arrafelé sétálunk, érdemes betérni – akár az ünnepi készülődés idején is jól fog esni egy rövid pihenő. A cukrászlányok egyébként kreatív, házi adventi naptárral is készülnek – ki tudja, lehet, hogy ilyennel kellene meglepni a családot az idén…
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (39) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (224) borbar (18) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (119) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (81) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (20) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (33) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) kunsagi borvidek (3) London (3) Mád (10) magnamatra (8) Mátra (16) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (4) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (13) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (34) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (19) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)