Vissza
Eszünk

Kisvendéglő az Akácfa utcában

2016.11.27. | Bőti László
A MALTeR új, üde színfolt a budapesti vendéglátás palettáján. Náluk még mindig öt deci a korsó, mint a régi szép időkben, és van velős pirítós is, ahogy Krúdynál olvastuk…
 


Az Akácfa utcai MALTeR megnyitásával nemcsak a hajdanvolt Kispipa „tönkjén” sarjadt új élet, hanem vele az eddig annyira hiányzó, Krúdy történeteiben megelevenedő kisvendéglő intézménye is új erőre kapott. Az utcát névadójához híven mindig is a megújulás, a közönség igényeinek kiszolgálása jellemezte, hisz míg évtizedekkel ezelőtt a mérték utáni szabók igyekeztek ügyfeleik alakjára igazítani ruháikat, addig pár éve sorra nyílnak helyükön az olyan kocsmák és éttermek, melyek az újdonságra és minőségre éhes gyomrok korgását hivatottak csendesíteni.
 

A november elején nyílt sörétterem ráadásul egy, a magyar vendéglátásban fájóan régóta fennálló problémát is orvosolni készül: érthető, ugyanakkor színvonalas ételeket kínál a hétköznapi laza, a pénteki kikapcsoló vagy a vasárnapi világmegváltó sörözésekhez.
 

A MALTeR belső tere

Mi ebben az érdekes? – kérdezhetnénk, hisz a műfaj nem új, találkozhattunk vele a Švejk, a derék katona vagy az Őfelsége pincére voltam című regény olvasása közben, ahol egyszerű, vékony pénztárcájú kisemberek is gőzölgő ételek és habos sörök felett múlatják az időt, feledve a világ minden baját. Rég kitalálták tehát a nagybetűs Vendéglő intézményét, működik. Csakhogy nem itthon, hanem a világ boldogabbik felén. Nem is olyan messze, például az osztrák fővárosban, ahol a heuriger (alapvetően újbort és házi finomságokat kínáló kocsma) kötelező és magától értetődő program a vasárnapi templom után. A férfiak helyi borokat hörpölgetnek, a nők porcukorral gazdagon hintett süteményeket majszolnak, majd délben frissen vasalt abrosz és kiadós ebéd kerül az asztalra.
 
Révész Róbert nem új szereplő a budapesti sörözők világában. Talán még emlékszünk, ő nyitotta a Felni nevű egységet is, amely az akkor még szinte teljesen ismeretlen kisüzemi sörökkel rázta fel a kissé bágyadt Jókai utcát. Most azt vette a fejébe, hogy megpróbálja valahogyan feltámasztani a régi budapesti sörözők hangulatát, ahol a korsó mellé jó étel is járt, ha a vendég úgy kívánta. Új vállalkozásához éppen üzlethelyiséget keresett, amikor elsuhant a kihunyt parazsú Kispipa előtt. A hely hosszú mélyrepülés után áprilisban zárt be végleg, de már rég nem volt az, amiért Seress Rezső az otthonának tekintette egykor. Róbert úgy érezte, hogy megtalálta, amit keresett, a Kispipa már csak a Szomorú vasárnap szerzőjének szelleme miatt is tökéletesen megfelelő fészek lenne az új gasztrokocsma számára.

Hagymás bab és steak

Nem az egykor legendás étterem újranyitása volt a cél, de ápolni szeretnék a sokszor megénekelt zongorista örökségét. Seress Rezső-emléksarkot hoznak létre, és hetenként egy-két alkalommal zenés esteket is szerveznek majd, ahol új tehetségek mutatkozhatnak be a vendégek előtt. A legfontosabb azonban az, hogy hamisítatlan – a szó legnemesebb értelmében véve – kocsmai hangulattal, jó sörökkel és jó ételekkel várják a vendégeket. Mindenben az érthetőségre és az egyszerűségre törekszenek, az ételkínálat legalább olyan könnyen átlátható, amennyire vonzó. Olyan fogásokkal találkozhatunk itt, mint a túrós csusza, a velős pirítós vagy a tafelspitz, amikből – bátran kijelenthetjük – nem sok helyen falatozhatunk a városban. Ahogyan azokból az alkotásokból sem, amiket a megnyitón tálaltak nekünk. A szakácsok szabad kezet kaptak, és ennek köszönhetően mindenben volt egy pici csavar. A lengyel savanyú leves, a zurek után például MALTeR Wellingtont kínálnak, amelyben barna sörrel locsolt angol típusú véres hurka, azaz black pudding rejtőzik a tésztakéreg alatt. A mellé adott húsos pirog a tetejére halmozott ízes tejföllel pedig annyira finom, hogy karácsonyra is elfogadnék belőle egy nagy vájdlinggal.

Csülöknyárs

A csülöknyárs isteni, hol ropogós, hol szaftos, az alatta elterülő lencsés káposzta és a nagyon könnyű, zsenge, picit mentás borsópüré pedig a legvaskalaposabb nagymamát is kimozdítaná a hús-krumpli-rizs háromszögből.
 
Kövezzetek meg: nem szeretem a nudlit. Vagyis ezt gondoltam egészen addig, míg meg nem kóstoltam a MALTeR-féle változatot. Ez a csokiskeksz-morzsába forgatott, sárgabaracklekvárral tálalt nudli azonban nagyon hatékonyan győzi meg a kétkedőket. Csak ajánlani tudom.
 
Aki arra is kíváncsi, hogyan készülnek ezek a hagyományos ízű, ám mégis innovatív ételek, nyugodtan bekukucskálhat a konyhába. A két szakács mindenki szeme láttára pörög, bámulatos ügyességgel használva ki a kissé szűkös hely minden négyzetcentiméterét. A MALTeR fontosnak tartja a nyitottságot, hiszen pontosan tudják, hogy minden jó együttműködés alapja a kölcsönös bizalom.

Sörcsapolás

A vacsoránkat csapolt Hekkelberg Fux kíséri. Nagyon jó választás. Ne gondoljatok semmi extrára, ez a sör nem hosszas elemzésekre termett, viszont tökéletes kísérője egy baráti vacsorának. Tisztességes, tartalmas, minőségi ivósör, amiből leguríthatunk többet is anélkül, hogy negatívan befolyásolná a beszédkészségünket. Egyébként egy vörös, 4,7%-os alkoholtartalmú, télinek szánt italról van szó, amelynek kellemes keserűségét egy kis karamellás édesség kíséri, úgyhogy igazán alattomos módon nagyon hamar eltűnik a korsóból. Szerencsére a szorgos kezek mindig újratöltik, így üres pohár nem nagyon árválkodik az újragondolt búzakalászmintáival szintén említésre méltó asztalon.
 
A berendezés ezen kívül is felvonultat kreatív elemeket, mint például a targoncaláncon függő sörcsap, melynek pultjához Seress, Krúdy és társai akár a mennyből is lejöhetnek a fölötte függő két ajtón át. (Lehet, hogy pont ezért kerültek oda?)Bevalljuk férfiasan, megszerettük a MALTeR-t. Fényt visz a hozzánk hasonló, színvonalas, de megfizethető vendéglátásra, jó sörre, ízletes ételekre vágyó emberek életébe. Tegyétek próbára őket, menjetek, kóstoljatok! Náluk még mindig 5 deci a korsó és 3 a pohár, de ha négyet akarsz inni, attól se riadnak vissza. Arról pedig, hogy honnan a sok értelmezési lehetőséget adó név, kérdezzétek a halásznadrágos pincérlányokat!


 
Fotó:
MALTeR
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (43) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (234) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (16) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (125) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (21) espresso embassy (3) étterem (85) Etyek (6) Etyeki Kúria (4) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (38) Furmint Február (4) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (31) kadarka (8) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (46) Kovács Nimród Winery (3) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (20) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (32) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (5) recept (53) rozé (16) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (6) sor (35) sós (20) Spanyolország (4) specialty kave (8) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (12) verseny (8) Villányi borvidék (24) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)