Légli borvacsora az Up and Downban

2019.04.25. | Barossné Koós Andrea
Átgondolt ételsor, egymást támogató ízek, remek hangulat – röviden így jellemezhetnénk Légli Ottó borvacsoráját a budapesti Up and Down étteremben. Íme részletes beszámolónk az estéről…
 


A Szabadság-híd lábánál található Up and Down étterem hangulatos belső terében nagy a sürgés-forgás. A szépen terített asztalokon a megszokottnál jóval több pohár és evőeszköz jelzi, hogy ez a csütörtök este más, mint a többi. A pincérek izgatottan készülődnek, az ajtón tábla hirdeti, hogy ma zárt körű rendezvényt tartanak. Légli Ottó balatonboglári borász azért érkezett, hogy egy kifejezetten erre az estére komponált ételsorral együtt mutassa be borait. „Az év bortermelője” cím 2010-es nyertesének válogatott tételeihez az Up and Down étterem konyhája, közelebbről Nagy Attila séf és csapata kínált egyedi fogásokat.


 
A pincér kedvesen az asztalunkhoz kísér bennünket, és miközben arra várunk, hogy elkezdődjön az este, az ablakon át csodáljuk a kivilágított Budapest megunhatatlan látképét. Ámulatunkat az üdvözlőital érkezése töri meg, de cseppet sem bánjuk, szívesen figyelünk a sauvignon blanc és Irsai Olivér házasításával készült Légli 333 könnyed, tavaszi ízeire.
 
Köszöntőfalatként 36 hónapig érlelt mangalicasonkát kapunk, málnaecetes céklapürével. A fogás ecetes frissességéhez remek választás a kékfrankos, merlot és cabernet szőlőből készült üde rozé. A málna savasságát tökéletesen ellensúlyozza a cékla enyhén földes íze. Már ebből a parányi falatból sejthető, hogy jól felépített, kellemes estében lesz részünk.


 
Nem is csalódunk, a mandulás zsendicével és citrusos gyümölcsökkel tálalt panna cotta pazar folytatásnak bizonyul. A sajtkészítményt alul ropogós morzsa, felül apróra darabolt mandula és frizé saláta teszi roppanóssá. A savanykás ízekhez a magasabb savtartalommal rendelkező Légli Furmint kerül a poharakba, de a panna cotta lágysága mind az ételben, mind a borban megzabolázza a savakat. A furmintról sokan azt gondolják, hogy tokaji szőlő, hiszen Hegyaljáról indult hódító útjára, de régebben a Balaton környékén is elterjedt volt, és ma már egyre több borászatban találkozunk vele újra a tó körül.


 
A könnyed bevezetők után szép lassan elindulunk a nehezebb ételek és a testesebb borok felé. Az átvezetésben segít a következő fogás: harcsafilét tálalnak füstölt burgonyapürével, valamint chorizo kolbászból és vörösborból készült mártással. A köret és a mártás füstös ízét a hal könnyedsége és a koriander frissessége ellenpontozza. A mellé kínált sauvignon blanc pikáns, azonban nem túl tolakodó ízvilága kellemes kiegészítésnek bizonyul.


 
Nehéz fokozni, de lehet. Elérkezünk a főételhez, amelyből mindjárt kettő is érkezik. Elsőként kacsatrió vajas tésztában, gombával és bogyós gyümölccsel. A tekercsbe a kacsa combjából és májából finom, fűszeres tölteléket készítettek. Mellé sült kacsamell és gomba került a tányérra, és az egészet finom, roppanós áfonyával bolondították meg. Ehhez az ételhez kóstoljuk az est első vörösborát, Légli Ottó pinot noirját. Köztudomású, hogy a pinot noir él-hal a kacsáért, és ez az örök igazság ma is bizonyítást nyert. A közepes testű, piros bogyós gyümölcsös ízvilágú, finom tannintartalmú bor kellemesen összesimul a kacsatrióval.


 
Kicsit szusszanunk, hogy az eddigi élményeket feldolgozhassuk, és az emlékeket magunkba zárhassuk. Az előző fogás könnyű gombaköretének köszönhetően marad még hely a második főételnek, amely a magyaros ízkombinációk egyik nagyszerű példája. Megyaszói mangalica, véres hurka, póréhagyma és csipetke kerül a tányérra, nem is akárhogyan. A sertésszüzet körbetekerték a hurka töltelékével, és az egészet egy vékony szalonnaréteg tartja egyben. A krémes csipetke leginkább a rizottóra emlékeztet, de az erőteljes póréhagymás íz tompítja az olaszos életérzést. Ehhez a fogáshoz már testesebb bor jár, Légli Ottó merlot-ját töltik a poharunkba. A pincészet egyébként főként fehérborokat készít, a vörös vonalat a már kóstolt pinot noir és ez a mély, selymes merlot képviseli, amihez tökéletesen illik a magyaros világú főétel.
 
Mivel a Légli Pincészetnek nincs édes bora, a desszertet egy kávés ízesítésű koktéllal kísérjük. A tejcsokoládés ganache-hoz tonkabab, kávéfagylalt és toffee-hab készült, és a kávé enyhe kesernyéje olyan jól ellensúlyozza az édességérzetet, hogy úgy érezzük, ebből a desszertből bármikor bevállalnánk még egy tányérral. A koktél leginkább könnyű jeges kávéra emlékeztet, enyhe alkoholos utóízzel. Búcsúzóul a hely két macaronnal is kedveskedett, hogy biztosan a szívünkbe zárjuk a csapatot.


 
Örülünk, hogy lehetőségünk volt közelebbi ismeretséget kötni Légli Ottó boraival. Kiváló pezsgőjét már kóstoltuk korábban, de most átfogóbb képet kaphattunk a pincészet munkájáról. Az Up and Down pedig remekül vizsgázott ezen az estén. Az ételsort nagyszerűen építették fel, mindvégig szem előtt tartva, hogy egy borvacsorán a borok játsszák a főszerepet. Gratulálunk a csapatnak, szívesen jövünk máskor is.
 
Fotó:
facebook
Barossné Koós Andrea
Kaunitz Tamás

Kapcsolódó hírek

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

badacsony (9) balaton (52) bikavér (13) bio (6) bocuse d'or (9) bor (247) borbár (21) borfesztivál (19) bori mami (5) borkorcsolya (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (13) bortúra (11) borvacsora (9) borverseny (10) bott pince (24) bottszerda (21) budapest (153) cava (7) CEWI (10) csirke (5) csokoládé (7) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (39) édes szamorodni (4) eger (24) étterem (102) etyek (8) etyeki kúria (6) fesztivál (23) franc&franc (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (51) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (5) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (24) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (8) nyaralás (4) olaszország (9) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (37) piac (13) pinot noir (7) portugália (5) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (78) rozé (21) saláta (4) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (7) sör (37) sós (38) spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (17) süti (12) svét (11) szekszárd (17) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (78) tokaj-hegyalja (33) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (6) verseny (9) villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7)