Vissza
Eszünk

Lyoni vacsora Budapesten

2018.02.19. | Raab Zsuzsanna
A La Parrilla étterem meghívására nemrég Budapestre látogatott a Guardian által a legjobb öt lyoni étterem közé sorolt Les Apothicaires csapata. A Tabata & Ludovic Mey brazil–francia séfpáros főzött nekünk...
 

Képzeljük el, hogy megérkezett tavasz, és mi éppen Lyon utcáit rójuk. Be-betérünk egy-egy hívogató cukrászdába, felfedezzük az eldugott, ám annál egyedibb éttermeket, és élvezettel falatozunk a forgalmas piacokon. Azt, hogy milyen érzés a francia gasztronómia fellegvárában sétálni, már megírtuk egyik korábbi cikkünkben, ám most úgy kaptunk kóstolót a lyoni falatokból, hogy sehová sem utaztunk. A La Parrilla étterem és Harmath Csaba meghívására ugyanis Budapestre látogatott a lyoni Les Apothicaires étterem csapata – élükön a Tabata & Ludovic Mey brazil–francia séfpárossal.



Ha netán Lyonban járunk, és ellátogatunk a Les Apothicaires-be, egy picike étteremben találjuk majd magunkat. A hangulat olyan, mintha egy kedves ismerősünk hívott volna magához vendégségbe. A szorosan egymás mellé helyezett asztalokon friss virágokból szedett csokor fogad, a polcokon befőttes üvegeket, színes könyveket látunk – letisztult, otthonos környezet. A konyhában a brazil Tabata és a francia Ludovic szorgoskodik, a maguk kicsi, ám lelkes és profi csapatával – ez az ő igazi „birodalmuk”!

De térjünk vissza Budapestre, ahol a La Parrilla étteremben izgatottan várjuk a lyoni vacsora kezdetét. Ludovicék már sebesen forgolódnak, jönnek-mennek, egy percre sem állnak meg, fáradhatatlanul készülnek a tányérok, csörögnek a fazekak. Egy-egy mosolyra, néhány szóra és közös fotóra viszont mindig akad lehetőség – nem kell hát sok ahhoz, hogy megkedveljük a fiatal francia csapatot! Hatfogásos menü vár ránk, ami igazából nyolc laktató ételből áll: a lakoma üdvözlőfalatokkal kezdődik és meglepetés ráadással zárul.



Úgy tűnik, hogy a magyar konyha megihlette francia barátainkat, ugyanis lyoni gasztronómiai kalandunk lángossal indul – kellően fokhagymásan, úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva. A hamarosan következő előétel sem nélkülözi az itthoni ízeket: a selymes karfiolpüré tetejére füstölt szalonna kerül – komoly fogás!

A szakács ikonnak, Paul Bocuse-nak állít emléket a terrine-pogácsa. Fűszeres, karakteres falatokat kapunk…



Vendéglátóink nem fukarkodnak a hozzávalókkal: jöhet a „Savoie-i farcement fekete szarvasgombával”. Zamatos, franciás – kétségkívül a menüsor legtartalmasabb része.
A vacsora ezen pontján határozottan azt érezzük, hogy nem, több falat már biztosan nem fér belénk, teljesen jóllaktunk. Pedig hátravan még a „kacsa, marinált káposzta, zeller” névre hallgató fogás – mind textúrájában, mind ízében harmonikus.

Jönnek az édességek: a „Mont Blanc” névre keresztelt piskótás desszert, mely vidám hegycsúcsot formál a tányérunkon, de igazi kedvencünk a „Meleg csokoládé, maláta, magvak” elnevezésű kreáció, amelyben a langyos csokoládékrémben roppannak a magvak, és egyszerűen lehetetlen abbahagyni, annyira finom. A csokoládé ilyen minőségben gyógyír lehet minden bajra…



A La Parrillában eltöltött francia estéért csak rajongani lehet. Rajongani a megfelelő borok társaságában érkező kifogástalan ételekért, a vizuálisan szemet gyönyörködtető tányérokért, az „aláírás” nevet viselő, fenyőággal díszített zárófogásként érkező különlegességért, amelyben a brigadeiro nevű brazil csokoládébonbon és a chartreuse-zel ízesített pillecukor alkotott sajátos harmóniát. Brazil-francia desszertpár egy brazil-francia szakácspártól. A Les Apothicaires csapatát biztosan a szívünkbe zárjuk – bájos francia akcentusos angol kiejtésükkel, széles mosolyukkal, profizmusukkal együtt.

Már csak egy kérdésünk maradt megválaszolatlan: ki hív meg minket Lyonba egy hosszú hétvégére?
 
Fotó:
Királyvölgyi Noémi

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (38) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (219) borbar (16) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (117) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (79) Etyek (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (17) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (27) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (10) magnamatra (7) Mátra (15) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (6) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (4) recept (31) rozé (14) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)