Macaron? Akarom!

2016.12.12. | Raab Zsuzsanna
Egy fiatal lány valóra váltotta az álmait, és kicsi budapesti üzlete ma már fogalom a macaronrajongók körében. Kétéves a Chez Dodo!
 
 
Szalai Dóri (Dodo) és Váry Péter 2014 decemberében nyitotta meg a Chez Dodo macaronmanufaktúrát. Dóri gyermekkora óta imád sütni, a macaronnal való találkozása szerelem volt első látásra. A szép szőke lány egészen Párizsig utazott, hogy elsajátítsa a tökéletes macaron elkészítésének fortélyait. Párizs után nem volt megállás: onnantól minden szabadidejében sütött – sokszor éjjel is, hiszen napközben egy reklámügynökségnél dolgozott. Az apró, ízletes csodákból egyre több fogyott, mígnem Dóri és Péter elhatározta, hogy saját macaronozót nyit Budapesten.


 
A Chez Dodóba belépni olyan, mintha egy párhuzamos macaronvalóságba érkeznénk. A pasztellszínű üzlet berendezése kifejezetten egyedi, otthonos és élettel teli – a mennyezeti lámpák stílusosan macaront formáznak, a tapétán színes kolibrik repkednek. A kolibrik egyébként szó szerint körbevesznek a Chez Dodóban: a tapétán kívül ott vannak az elviteles dobozokon, a székek párnáin, sőt még a mellékhelyiségben is. Természetesen simulnak a térbe, mintha mindig ott lettek volna.

Miért éppen a kolibri?” – kérdezem Dodót, miközben hellyel kínál az üzlet egyik barátságos szegletében.

Azért, mert olyan pici, törékeny és játékos madár. Éppen olyan, mint a macaron” – feleli mosolyogva.

Amint leülünk, rögtön kapok egy tányérnyi színes macaront – öröm rájuk nézni. Az első falat után belém hasít a felismerés: még sosem ettem macaront. Illetve dehogynem, ettem én, csakhogy annak semmi köze nem volt ehhez a habkönnyű, semmihez sem hasonlítható süteményhez. A roppanós külső lágy krémes belsőt takar – Dórinak nem kell mondania, magamtól is tudom, hogy kiválóak az alapanyagok. Örömmel kóstolgatom a pisztáciás, gesztenyés-meggyes és vaníliás-fűszeres narancsos édességeket. Melyik ízlik legjobban? Talán a pisztáciás, de igazából minden darab egy külön univerzum. Dóri elmeséli, hogy a macaronoknak külön neve van, ahogyan azt is előzetesen eldöntik, hogy fiú legyen vagy lány. Így kap minden édesség saját egyéniséget.



Biztosra veszem, hogy Dóri nagyjából a macaronkészítés tudományával együtt született, ő azonban nevetve cáfol:
 
A macaron kényes sütemény: az első próbálkozásaim borzalmasan sikerültek. De egyre kitartóbb voltam, mert elhatároztam, hogy egyszer én fogom a legfinomabb macaront készíteni. Sok átsütögetett éjjel után végre azt kaptam, amire vártam: mind külsőre, mind ízre. Aztán jött a hatalmas koppanás: ami otthon, a saját konyhámban tökéletesen sikerült, itt az üzletben már nem! Pánikba estem, nem értettem, miért, napokig lázasan kerestük a barátaimmal a megoldást… Mire kiderült, hogy az üzletben nagyon száraz a levegő, ezért módosítanom kellett az itteni elkészítési módomon.”

Valahol itt kezdődik a Chez Dodo meséje, de koránt sincs vége, hiszen Dóri macaronjainak töretlen a népszerűsége. Akár tündérmese is lehetne, de egyáltalán nem az. Kemény munka, rengeteg energia, még több anyagi befektetés, és legfőképpen a jövőbe vetett hit kellett a Sas utcai üzlet létrejöttéhez. Mert Szalai Dóri és Váry Péter igazán hittek az ötletükben – pedig nem kicsit kockáztattak, és nem volt „B” tervük. Ráadásul a nyitás sem volt éppen zökkenőmentes.



A 2014 decemberi nyitás előtt teljesen elfogyott a pénzünk. Péter addigra szó szerint minden fillért beletett a közös projektbe. Rettegtem, hogy mi lesz, ha nem jön be. Ha nem sikerül. Itt álltunk közvetlenül a nyitás előtt egy romhalmaz tetején, Péter hordta el a sittet, én pedig egész nap és sokszor éjjel is macaront sütöttem. Óriási felelősség, hatalmas stressz volt” – emlékezik vissza Dodo.

Hamarosan Váry Péter huppan le az asztalunkhoz, és lelkesen mutatja az üzlethelyiség előtte-utána fotóit. Elképedve nézegetem a képeket: a kezdeti állapot tényleg kaotikus volt. Nehéz elhinni, hogy a sötét, piszkos, romos lyuk helyén ma már egy fényes, vidám, hívogató üzlet várja a vendégeket. Mikor Pétert kérdezem, hogyan tudtak kitartani a legkilátástalanabb időkben is, nem gondolkodik a válaszon: „Ha az egyikünk kidől, a másik segít. Szerencsére kiegészítjük egymást: amiben gyengébb valamelyikünk, ahhoz biztosan ért a másik. Most pedig már a csapat is mögöttünk van.”



Igaz, a csapat. A Chez Dodóban nincsen külön hely a sütésre, a macaronokat a szorgos lányok a „kirakatban” készítik, az utcai járókelők nagy örömére.

Hamarosan megismerem Dórit, a mindig mosolygós üzletvezetőt, aki először csak változatosságot keresve jött ide, amolyan terápiás céllal, azután itt maradt, és most már „senki sem tudja a vevőket úgy kínálni, mint ő”. Beszélgetésbe elegyedtem két cukrászlánnyal is: Évi és Reni éppen szabadnaposak, de gondolták, beugranak kicsit az üzletbe, megnézni a többieket. Itt bizony igaz, hogy a kolléganők nem csupán munkatársak, hanem barátnők is. Évi és Reni elmondja, hogy szakmai szempontból is jó itt dolgozni, mivel magas minőségűek az alapanyagok, és van lehetőségük a fejlődésre.

Honnan jön az ihlet az újabb és újabb macaroncsodákhoz?” – fordulok ismét Dodóhoz.

Bárhonnan, mindenhonnan! Számtalan ötlet vár megvalósításra. Most például arra gondolok, hogy milyen szuper lenne egy füstölt lazacos macaront készíteni. Kevesen tudják, de a macaron kiválóan illik bizonyos borok és pezsgők mellé! Egy pohár pezsgő maracujás macaronnal – tényleg kiragad térből és időből…” – lelkendezik Dodó. Közben jön-megy, intézkedik, és fél szemmel mindig a vendégeket lesi, hátha valaki hiányt szenved valamiben. Ritka az ilyen törődés.



„Képzeld, van, aki megkérdezi, hogy mit lehet még itt kapni, mert ő nem szereti a macaront. Aztán megkóstolja, és meglepődik. Nekem ez a lényeg” - teszi hozzá nevetve.

Boldog második születésnapot, Chez Dodo!
Fotó:
facebook





bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (64) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (285) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (105) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (13) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (67) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (241) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (13) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (202) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (16) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (14) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (11) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (136) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)