Vissza

Viszlát, Cupákos, szia, Dobka!

2020.06.19. | Szabó Edit
A név és a stílus változott, de a csapat a régi. Kellemes bisztróhangulattal, színvonalas ételekkel várja vendégeit a Cupákos helyén Tasnádi Ákos új étterme, a Dobka…
 


A budapesti zsidó negyed közepén, a Dob és a Kazinczy utca sarkán bármilyen vendéglátóhelyet nyitni kész főnyeremény. Az utcák tömve turistákkal, magyarokkal és külföldiekkel egyaránt, hiszen aki Budapestre jön, erre a környékre biztosan ellátogat, és ha már itt van, eszik is egy jót. Remek ötlet volt tehát Tasnádi Ákos részéről, hogy itt nyissa meg 2017-ben első saját helyét, a Cupákost. A fiatal szakács akkor éppen az utca túloldalán található Macesz Bisztró konyhafőnöke volt, a Cupákos afféle szerelemprojektként jött a másik mellé. Ákos egy darabig párhuzamosan dolgozott a két étteremben, aztán végül maradt a húsevők Mekkája, a Cupákos.



A hely kezdetben olyan volt, mint egy talponálló hentesüzlet, aztán kiderült, hogy a vendégek inkább leülnének, így szép fokozatosan étteremmé alakult. Nagyon jól ment, vacsoraidőben alig lehetett asztalt kapni, a megfizethető árú, jó minőségű húsételekért rendszeresen visszatértek a vendégek. Igazi sikertörténet volt ez, Ákos mégis úgy döntött, hogy az idő megérett a változásra, és két évvel a nyitás után bezárt, hogy a kis üzletet szellősebb, modernebb, melegebb hangulatú bisztróvá alakítsa, ennek megfelelő ételkínálattal.



A nyitást márciusra tervezte, ám a vírus közbeszólt, és a Dobka végül csak június közepén nyitotta meg kapuit. A névadás egyszerű volt, hiszen az üzlethelyiség éppen a Dob és a Kazinczy utca kereszteződésében található. A Doblo (Dob és Holló utca), valamint a Dobrumba (Dob és Rumbach Sebestyén utca) után ez a harmadik olyan vendéglátóhely a környéken, amely az utcák nevével játszik.



Az ételkínálat jelentősen átalakult, a Dobka étlapja már csak nyomokban emlékeztet a Cupákosra, de néhány étel azért megmaradt, hiszen a törzsvendégeknek sem szeretnének csalódást okozni. Aki kifejezetten a sörben párolt sertéscsülök vagy a rántott mangalicakaraj miatt járt az előző helyre, nyugodtan foglaljon asztalt a Dobkában, megtalálja, amit keres. „Magyaros konyhát viszünk, de mivel szeretünk játszani az ízekkel, az ételeinkben mindig van egy kis csavar, egy csippentésnyi a világ különböző égtájának ízeiből. Az egyikben egy kis olaszos, a másikban ázsiai hangulat, és persze a zsidó konyha elemei is feltűnnek néhány ételben, hiszen mégiscsak itt vagyunk, a zsidó negyed közepén” – mondta Tasnádi Ákos, aki egyik régi kedvencét, a maceszgombóclevest is feltette az étlapra, igaz, azt sem a klasszikus kivitelben.

A borlap összeállításában külső tanácsadóként Horváth Máté sommelier segít, aki igyekszik a felszolgálókat is felvértezni a szükséges tudással. Más estéken vele nem lehet majd itt találkozni, de a sajtónak szóló vacsorán még ő töltött a poharunkba. Jelenleg nagyjából harmincféle bor található a borlapon, a kínálat egyelőre vegyes, de a hangsúly a magyar oldal felé billen el. Néhány unikálisabb tételt azért külföldről is tartanak majd, de a jövőben alapvetően a kisebb magyar pincék remekeit kínálják a vendégeknek. Máté szerint akkor sincs probléma, ha egy-egy tétel kifut, a borlap rugalmas, könnyen lehet változtatni. Az új itallapon a koktélok is kiemelt szerephez jutnak: mostantól az Irish Mule-tól az Espresso Tonicig számos koktél közül választhatunk, ha egy könnyed itallal frissítenénk fel magunkat a délutáni sétánk során, vagy akár vacsora előtt. 



Mi azonban maradtunk a bornál, és a Tokaj Nobilis 2017-es pezsgőjével indítottuk az estét. Hozzá két izgalmas előételből kaptunk ízelítőt. A selymes textúrájú és meglepően könnyed kacsamájkrémet zöldalmával bolondította meg a séf, a Dobka tatárnak pedig a kapribogyó adott sajátos hangulatot. Két külön világ, mégis jól megfértek egy tányéron. Nem kell megrémülni, a kombó kifejezetten nekünk, újságíróknak készült; ha átlagos vendégként térünk be, külön-külön rendelhetjük a két emblematikus előételt.



A maceszgombóccal készült zöldséges erőlevesünkben az izraeli pászkával készült maceszgombóc mellett a wakame nevű tengeri alga a főszereplő. A fűszeres lé világát a gyömbér és a koriander ízére alapozta a séf, ismerős, mégis különleges, valahol félúton a ramen és a klasszikus húsleves között. Nagyon szerethető kompozíció.



A borral most a Somlóra utazunk, Máté Kreinbacherék 2016-os furmintját tölti a poharunkba, ami remekül illik a királyrákos tésztához. A tésztát a fiúk nyitás előtt gyúrták és nyújtották, és édes csilis sajtkrémmel, valamint szárított paradicsommal tálalták. Látványos, harmonikus fogás, amit nem is annyira a királyrák, mint inkább a házilag készített tészta varázsol nemessé.



A rozé kacsamellhez a cseresznyét vörösboros redukcióban párolták, és köretként az olaszok panírozott rizsgolyója, az arancini került mellé. A fogás méltó borpárja Bott Frigyes 2017-es Super Granum vörösbora volt, amely kadarka, pinot noir és kékfrankos házasításával készült, és kiváló arányérzékről tanúskodott. Ezt ittuk a ház nagy klasszikusához, a sörben sült csülökhöz is, amit a hagyományokhoz híven krumplipürével és savanyított zöldségekkel kínál az étterem.



A desszertként felszolgált gyümölcsös tejpudingot a kókusztej tette egzotikussá és a kakukkfüves crumble különlegessé. Az egyszerre krémes és roppanós édesség szerencsére éppen csak jólesően volt édes, titka a textúrában, és nem a cukorban rejlett. Ezért is illett hozzá a Tokaj Oremus 2011-es édes szamorodnija, amely 75 g/l cukortartalmával szépen kiegészítette, de nem nyomta el a desszert ízeit.



Mivel a konyha egy kicsit mindkét oldalról nyitott a vendégtér felé, a vacsora alatt végig szemmel tarthattuk, hogyan sürögnek a fiúk a nem létező színfalak mögött. Ákos néha kijött hozzánk, és aggódva kérdezte, ízlik-e az étel. Számára is ez volt az első igazi megmérettetés, az új étlap próbája a nyitás előtti napon.



A vacsora végén örömmel nyugtáztuk, hogy ezt a „hét fogást” nem volt olyan nehéz kiállni. A hét különböző ételből álló menüsor szép keresztmetszetet adott a Dobka kínálatából, eleget láttunk és kóstoltunk ahhoz, hogy nyugodt lelkiismerettel kijelenthessük: tessék asztalt foglalni! A belső tér kényelmes, de az árkádok alatti hangulatos teraszon is normálra cserélték a magas bárasztalokat, így aki idejében érkezik, akár kint is elköltheti vacsoráját a langyos nyári estében. Ákost megnyugtathatjuk: aggodalomra semmi ok. Ha minden előadás olyan lesz, amilyen a főpróba volt, akkor hamarosan eljön a pillanat, hogy nagyítóval se találunk majd szabad helyet a belváros vadonatúj bisztrójában.


Megjegyzés: A vacsorán a Dobka vendégei voltunk, de írásunk nem fizetett tartalom.
 
Fotó:
Szabó Edit -
Dobka Bistro

Eszünk

No manír, no panír

2018.01.18. | Szabó Hajnalka
Hús-hús-hús. Ez a szlogen mindent elárul a fél éve nyitott budapesti helyről. Aki a magyar konyha legjobb ízeire vágyik, menjen bátran a Cupákosba! Mi is benéztünk…  
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (60) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (19) bio (12) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (262) borász (28) borászok borásza (5) borbár (24) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (21) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (7) borteszt (88) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (12) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (183) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (32) egészséges (5) erdőbénye (6) étterem (120) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (92) iszunk (4) kadarka (13) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (35) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (13) olaszrizling (21) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (44) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (127) rosalia (5) rozé (27) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (10) sommelier (8) soproni borvidék (12) sör (39) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tokaj (105) tokaj-hegyalja (63) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (18) vacsora (9) verseny (9) villány (6) villányi borvidék (38) vörösbor (34) vylyan (9) zenit (4) zöld veltelíni (4)