Eszünk

Minden ízében Balaton

2017.12.06. | Szabó Hajnalka
Fázósan húzzuk össze magunkon a télikabátot, miközben a kilencedik kerületi Paletta bisztróba sietünk – aztán meg órákon keresztül csak a napfényen, a Balatonon meg a szabadságon jár az eszünk, és alighogy kiléptünk az ajtón, már visszavágyunk.
 

Bezerics Dani, a Balaton, a gasztronómia és a borok elkötelezett híve Keszthely és Balatonboglár után a budapesti Tompa utcában kötött ki, s ha a jövőben balatoni ízekre meg életérzésre vágyunk, akkor nem kell sokáig sóvárognunk. Itt ez a komfortos bisztró Balaton-illatú kínálattal, és az M7-esen araszolás helyett elég csak a négyes-hatos villamosra felpattannunk, így az ebédhez vagy vacsorához akár egy-két pohár bort is megihatunk.



A borok, ahogy az alapanyagok meg a hangulat is, ízig-végig balatoniak. A tulajdonos nagy beleéléssel mesél arról, hogy a hozzávalók háromnegyedét a tó környékéről szerzik be, külön sztorija van még Borókáról meg Bodzáról, a tehenekről is, akiknek tejéből az étlapon fellelhető sajtok készülnek. Minden annyira hiteles, minden annyira családias, ahogy Dani filozófiája is: „Aki szeret, etet!” És itt aztán szeretve vagyunk, de nagyon. Végigkóstoltuk az étlapot, ami tökéletesen prezentálja a balatoni gasztronómiát, amin nyomot hagyott a bakonyi hatás, a zalai paraszti konyha, a somogyi konyha… Várszegi Bence séf 12 év után jött haza Angliából, és olyan ízeket varázsolt elénk, hogy hamar visszajáró vendégek leszünk a Palettába. Amiket teszteltünk, és biztosan ajánlunk:

Pulled Ponty lángos – házilag füstölt boglári pontyhasaalja, tejföl, konfitált tojás, snidling: az ikonikus palettás Pulled Ponty és a kihagyhatatlan balatoni lángos találkozója, amitől robban a nyár a szánkban.



Őz „forraltbor” – fűszeres-vörösboros őzerőleves, őzraguval töltött káposzta, gombák. Kihagyhatatlan! A forralt bor fűszerei jól állnak a vadhúsnak, és a leves szívet melengetően „karácsonyízű”. Izgalmas, ahogy az ázsiai ízjegyek és a nagyon is hazai alapanyagok találkoznak, igazi „eszembe nem jutna ez a kombináció”! Csupa meglepetés!

Dödölle – házi ricotta, sós mandulakrém, karamellizált fokhagyma: mert az ízorgia akkor is jár, ha nem kérünk húst. Ahogy Dani mondja: „a dödölle Zalában hitvallás”, így itt sem maradhatott le az étlapról. Kicsit édeskés, jól működnek együtt az alkotóelemek.

Kacsa-duó – kacsamell és préselt kacsacomb, édeskömény, keserű narancs, sáfrányos burgonya: az egyik kedvenc húsunk, ráadásul a kacsamellet és a kacsacombot egyaránt szeretjük, és itt szerencsére nem kell választanunk. Komplex ízek, szép is, finom is.



Káptalantóti mangalicakrokett és -szűz – füstölt szalonnában sütve, csicsókavariációkkal: mangalicaduó csicsókatrióval, ez utóbbi krém, csipsz és sült formában is megjelenik a tányéron. Egyébként ritkán találkozunk ennyire vajpuha, omlós hússal.

Csokoládés rizspuding – kakukkfűfagylalttal: ismerjük a kakukkfüvet mint fűszernövényt, de fagylalt formában nemigen kóstoltuk még. Meglepetés az íz, de nagyon jól passzol, önmagában tömény lenne, de a csokoládé lágyságával meg a bogyós gyümölcsök vibrálásával együtt nagyon harmonikus a desszert. Azt hittük, ez már nem fér belénk, de utólag nagyon örülünk, hogy nem hagytuk ki!



És ez bizony még nem minden! Napközben a Déli deli menüben változó a kínálat, de három fogás állandó: a rántott fledermaus mustáros burgonyapürével, házi savanyúsággal, a nemesbükki rántott sajt párolt rizzsel és házi majonézzel, valamint a fish and chips boglári harcsából, konfitált burgonyából, zöldborsómajonézzel. Vasárnap pedig klasszikus ebéddel, azaz húslevessel, rántott hússal és házi krémessel várnak, ha esetleg még fokozni kellene az otthonosságérzést…



A budapesti Palettában egyszerre harmincan férnek el, cseppet sincs a helytől „zsúfolt Balaton”-érzésünk. A látványelemek (a türkiz, a réz, a fehér, a fa) viszont a tó partját idézik, és még a tányér is Balaton-színű. Igaz, csak a Tompa utcában vagyunk, de ez a hely tényleg minden ízében Balaton.
 
Fotó:
facebook

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (39) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (224) borbar (18) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (119) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (81) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (20) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (33) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) kunsagi borvidek (3) London (3) Mád (10) magnamatra (8) Mátra (16) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (4) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (13) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (34) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (19) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)