Vissza

Nagy Befőzés Nagykörűben

2017.10.23. | Szabó Hajnalka
Sütés, főzés, füstölés, savanyítás, préselés – ismét dübörgött a Nagy Befőzés Nagykörűben. A Szolnok megyei település ma már nemcsak a cseresznyéjéről híres, az ott élők évek óta bemutatják, hogyan mentik át a nyár ízeit télire…
 

Talán kevesen tudják, hogy melyik az a település a Tisza partján, aminek még a címerében is cseresznye van. Nagykörűben, Magyarország cseresznyéskertjében viszont nemcsak az említett gyümölcsnek, hanem egyéb háztáji kincseknek is kiemelt figyelmet szentelnek. Sőt, minden ősszel megrendezik a Nagy Befőzést, ahol beszerezhetjük a télire való lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat, füstölt árukat, de ezeken kívül is igyekeznek megidézni a hajdanvolt falusi világot.



„Sütés, főzés, füstölés, savanyítás, préselés” – így szól a rendezvény szlogenje, és aki ellátogatott az idei Nagy Befőzésre, most is igazi illat- és ízorgiába keveredett. Az utóbbi időben mind gyakrabban figyelünk arra, hogy mi kerül a tányérunkra, újra divatba jött házi finomságokat fogyasztani. Szerencsére egyre több kistermelő gondoskodik arról, hogy a régi ízeket idéző, adalékanyag-mentes ételekkel tölthessük meg akár a lakótelepi konyha polcait is.



A helyiek már hetek-hónapok óta szorgoskodtak, hogy a vásárlók a legízletesebb mézeket, lekvárokat, szörpöket, füstölt kolbászokat vihessék haza. A látogatók az árusoktól kóstolót is kérhettek, hogy megbizonyosodhassanak a kiváló minőségről. Volt itt minden, ami egy falusi portán készült a múltban: présből csöpögött a must, a savanyú káposzta illatát már messziről érezni lehetett, de voltak sajtok, frissen sült sütemények is.



A vidéki sütés-főzés elengedhetetlen kelléke volt régen a kemence, nem véletlen, hogy a falu piacterén álló kemencében kenyérlángost sütöttek. Mellette a Kis Befőzésen általános iskolások kínálták portékájukat – hiszen a család aprónépét régen is bevonták a ház körüli teendőkbe.
Faluszerte jó néhány udvarban készítették a hagyományos fogásokat a pogácsáktól a laktatóbb falatokig. A Galocsa udvarban például évek óta mindig elfogy az üstben készült káposztás-babos-húsos egytálétel, a galocsa – melynek neve nem véletlenül cseng ismeretlenül sokak számára: két nagykörűi fiatalember vezetéknevéből, a Galsiból és az Ócsaiból származik. Tartalmas étel, amihez sokan a jóféle és egyre több helyen elismert nagykörűi Bulyáki pálinkát, mások kézműves sört ittak.



A városiak sokszor nemcsak a jó minőségű, ismerős termelők keze közül kikerült ételeket emlegetik nosztalgiával, de a vidéki használati tárgyakat is. A Nagy Befőzésen a helyiek által készített rongyszőnyegeket, illatos szappanokat, kerámiákat, ékszereket is vásárolhattunk; csodaszépek voltak.



Programokban is bővelkedett a rendezvény, a gyerekeket leginkább a falunéző kisvonattal, a traktorvezetéssel meg a helyi játszótér népi játékaival lehetett lekötni, de a Művészudvar vagy a régi gépeket bemutató Traktorkiállítás is népszerű volt. A falu főterén felállított színpadon is folyamatosan történt valami, hol népzenei fellépők szórakoztatták a közönséget, hol tökárverésre gyűlt össze a falu apraja-nagyja.



Sokan megidézhették ezen az októberi hétvégén a régi időket, emellett igazi finomságokkal készülhettek fel az előttünk álló hideg hónapokra. Nagykörűben egyébként virágzástól befőzésig mindig történik valami, a falu lakói évente többször kínálják portékáikat a hagyományos ízek kedvelőinek – aki teheti, látogasson el ebbe a csodaszép Tisza-parti falucskába, és töltődjön fel élményekkel és ízekkel!
 
Fotó:
Szabó Hajnalka

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)