Vissza

Ubisali és roppanós panír

2018.02.06. | Bőti László
Tavaly, nyitás után járultunk a Séf Asztalához először, és nemrég újra felkerestük Wolf András „gyorséttermét”. Műanyag levegő ide, bevásárlóközpont oda, a rántott hús majdnem jobb, mintha anya készítette volna…
 

Ubisali, rántott csirkecomb, fasírt, petrezselymes újkrumpli. Eredetükről, autentikusságukról és egészségességükről – mint a legtöbb magyarosnak kikiáltott étel esetében – sokat vitatkozhatnánk, de egyvalamiben többnyire egyet szoktunk érteni. Egy hosszúnak ígérkező munkanap közepén épp olyan jól tudnak esni, mint vasárnap, a családi asztalnál.


 
Bár a fenti fogások legalább annyira a szívünkhöz nőttek, mint a paprikától pirosló pörköltek, vagy a lecsó ezernyi változata, azokkal egyetemben valahogy – legalábbis az igényesen elkészített darabok – mégis perifériára szorultak a vendéglátásban. A henteseknél a legtöbb esetben beszűkült és leromlott a kínálat, a tisztességes konyhát vivő kisvendéglők szinte teljesen eltűntek, az „újhullámos” éttermekben pedig többnyire csak újragondolt formában fértek fel az étlapra a fenti fogások. Pedig ha az ember megkíván egy kívül roppanós, belül puha fasírtot, vagy egy foszlós rántott húst tejfölös uborkasalátával, de nincs kedve szétbombázni a konyhát, elég bosszantó, hogy sehol sem tud hozzájutni.


 
A kilátások azonban szerencsére javulnak, és bár az igencsak pénztárcabarát, málnaszörppel, kopott, fehér műanyagtálcán szervírozott menük nem tértek vissza, pár elhivatott séfnek és tulajdonosnak hála, már van hová fordulni, ha épp egy kis „magyarosra” vágyunk.


 
Az egyik közülük a Westend forgatagában megbúvó, Wolf András nevével fémjelzett Séf Asztala, ahol nemrég mi is megfordultunk, finomakat ettünk, majd bizakodva távoztunk. A hely stílusos, a beltérben a manapság divatos nyers/bontott fa uralkodik, és rendhagyó módon nemcsak a pláza közös terében, hanem az üzlethelyiség asztalainál is helyet tudunk foglalni. Ezt még rendelés előtt érdemes megtenni, hiszen ebédidőben – mondjuk így – nincsenek kevesen.


 
A kóstolási élményeink alapján ez teljesen érthető. A kovászolt, kicsit megpirított bucira alapozott rántott húsos zsemle amennyire egyszerű és hétköznapi étel, annyira nagyszerű kivitelben érkezik itt, és ha nagy szavakat akarnánk használni, akkor azt mondanánk, hogy kihagyhatatlan! A hús omlós, a bundája először ropog, aztán a szószos káposztától kellemesen lucskossá válik az egész mű, de közben mégsem ázik el. A sült krumpli is túllép a megszokott szalmaburgonyákon, az átlagosnál nagyobb tálkányi, az egész adagra elegendő tejfölös mártogatóst pedig önmagában is fel tudnánk falni. A rántott csirkecomb hasonlóan nagyszerű, ezt a szaftos, omlós állagot otthon szinte képtelenség lenne elérni, a tejfölös ubisali viszont éppen attól tökéletes, hogy olyan, mint a megszokott hazai.


 
A desszertekkel is kacérkodtunk, de sajnos nem maradt hely számukra a gyomrunkban. Legközelebb pótoljuk a mulasztást, mert a szomszédos asztalokon lévő tányérokat vizslatva arra jutottunk, hogy valószínűleg nincs velük különösebb probléma. :)


 
Jó szívvel ajánljuk hát a Séf Asztalát, hiszen ha két falat között becsukjuk a szemünket, máris a családi ebédekre képzelhetjük magunkat. Az otthonos ízek velünk maradnak, és még az sem rontja el az élményt, hogy visszafelé a plázázók hadán kell átvergődnünk.
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
facebook

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)