Eszünk

Vadat és halat, s mi jó falat

2016.05.11. | Szabó Edit
A Bocuse d’Or első versenynapjáról jelentjük

2016. május 10-11-én Magyarország ad otthont a világ legrangosabb séfversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjének. A verseny első napján 10 nemzet szakácsai álltak starthoz, hogy bemutassák főzőtudományukat. Széll Tamás szerdán versenyez majd. A Borsmenta a helyszínen járt...
 

A budapesti döntőn összesen húsz versenyző méri össze tudását. Közülük tíz a verseny első napján, kedden vonult be a versenykonyhába. A Kőbányai Vásárváros G pavilonja zsúfolásig megtelt szurkolókkal, de a hatalmas lárma láthatóan nem zavarta a sokat próbált szakácsokat. Magabiztos mozdulatokkal, higgadtan, szinte nyugodtan dolgoztak, és a rendelkezésükre álló 5 óra 35 perc alatt mindannyian elkészültek a kötelező penzummal. A feladat egy hús- és egy halétel tálalása volt, és az utóbbi készítése során használniuk kellett a hétfőn lelepleződött titkos alapanyagot, a tárkonyt is. A versenyzők ilyenkor nemcsak technikai tudásukról adnak számot, de saját nemzetük kulináris értékeit is népszerűsítik.

A keddi versenynapon az izlandi Viktor Andresson, az osztrák Kevin Micheli, a norvég Christopher William Davidsen, a bolgár Antonio Ivanov, a finn Eero Vottonen, a német Marvin Böhm, az észt Dmitri Rooz, a spanyol Juan Manuel Salgado, az angol Anthony Wright és a török Mutlu Sevket Yilmaz készítette el ételeit. Az első fogás alapanyaga dunai kecsege és kaviárja, a másodiké gímszarvasborjú combja és gerince volt, ám a többi hozzávaló felhasználásáról a versenyzők szabadon dönthettek.

A versenyzőket két zsűri is értékelte. A konyhai zsűri a higiéniát és a gazdaságos alapanyag-felhasználást pontozta, míg a kóstolózsűri az elkészült ételek ízét, a tálalást, az ételek eredetiségét értékelte, és arra is figyelt, hogy hogyan használták fel a versenyzők a halételeknél a korábban titkos fűszert, a tárkonyt.

A tálalás előtti utolsó percek mindig nagyon izgalmasak voltak, a közönség óriáskivetítőkön követhette nyomon, hogy miként készül a versenymű, és vajon befejezi-e a csapat az ételkölteményt a rendelkezésre álló idő alatt. A tálakat a magyar gasztronómiai élet ismert alakjai mutatták be a zsűrinek. Az igen látványos ételkompozíciók valószínűleg ízletesek is voltak, a kóstolózsűri tagjai látható élvezettel fogyasztották el az értékeléshez szükséges falatokat.

A szerdai versenynapon újabb tíz nemzet versenyzői foglalják majd el a versenykonyhákat.  A tét nem kicsi, az eredményhirdetéskor nemcsak az derül majd ki, hogy kik lettek a budapesti verseny dobogósai, de az is eldől, hogy ki lesz az a 11 szerencsés séf, aki részt vehet a Bocuse d’Or 2017 januárjában rendezendő lyoni világdöntőjén, ahol a kontinentális válogatóversenyekről továbbjutott szakácsok vetélkednek majd egymással.

A szerdai versenynap Magyarország számára különösen fontos, ekkor száll ugyanis ringbe a Széll Tamás séf, Szabó Kevin commis, és Vomberg Frigyes coach alkotta magyar csapat. A mieink mellett  Hollandia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Belgium, Dánia és Svédország séfjei küzdenek majd a legjobb 11 közé jutásért, na meg a győzelemért.  Az ő titkos alapanyaguk a francia konyha által igen kedvelt turbolya lesz, amely nemcsak halétek ízesítésére kiváló, de ideális választás salátákhoz, bárásnysülthöz és gombás ételekhez is.

Széll Tamás szerdán 14.40-kor tálalja a halételét, a hústálat pedig 15.15-kor értékeli majd a zsűri. Az ünnepélyes eredményhirdetésre este 6 órakor kerül sor. Addig lehet izgulni, és figyelni a híradásokat. A Borsmenta szerdán is a helyszínen lesz, hogy tájékoztassa olvasóit a történésekről.
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal










 
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (240) borbar (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (7) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (9) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (142) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (34) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (97) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (41) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (43) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (67) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (30) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (6) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (30) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (15) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (27) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)