Vissza
Eszünk

Világbajnok tökmagolaj

2017.09.27. | Raab Zsuzsanna
A rangos Great Taste Awards nemzetközi gasztronómiai versenyen idén három csillaggal jutalmazták egy kis horgosi családi vállalkozás, a Donum Terrae tökmagolaját. A sikerhez vezető útról és a tökmagolaj titkairól Danyi Éva, a leánygyermek mesél…
 
Aki életében először kóstolja, nem biztos, hogy azonnal vonzónak találja. A tökmagolaj ízét kicsit „tanulni” kell. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy már a második próbálkozásnál egyértelművé válnak az élményt adó ízek, harmadszorra örülünk, hogy ismét az utunkba akadt, negyedszerre pedig már mi magunk emeljük le a polcról, hogy egy kicsit színesebbé tegyük általa a hétköznapokat. Van, aki salátára önti, van, aki a vaníliafagylaltot bolondítja meg vele, és van, ahol az olajból készült tökmagkrém a kedvenc. Egy biztos: a horgosi Danyi család jól döntött, amikor úgy határozott, hogy mezőgazdasági tevékenységüket ezzel az ággal is színesítik.



Mindig termett tök nálatok a családi kertben?

Nem, a szüleim konyhakerti növényekkel foglalkoztak, aztán egyszer csak megjelentek a tökök is az ültetvényen. Nálunk apukám az értelmi szerző: igazi nyughatatlan, kísérletező típus, aki folyton a kihívásokat keresi. A tökmagot kezdetben egy gyógyszercégnek adtuk el, de apukám mindig szeretett volna saját olajat – és amit ő a fejébe vesz, azt előbb-utóbb meg is valósítja.

Így is történt, 2011-ben megalakult a Donum Terrae családi vállalkozás, amelynek termékei azonnal meg is jelentek a delikát- és gourmet-üzletek polcain. A kezdetektől részt vettél a családi bizniszben?

Mivel gyerekként a szabadidőm legnagyobb részét a földeken töltöttem, biztos voltam benne, hogy többé az életben nem lesz közöm a mezőgazdasághoz. Budapesten tanultam tovább, és a főiskola elvégzése után sales területen helyezkedtem el. Amikor apukámék belevágtak a tökmagolajba, egyre többször vittem kóstolót a munkahelyemre. Az olajnak is, a krémnek is hatalmas sikere volt, láttam, hogy az idő apukámat igazolja, de még nem volt bátorságom hozzá, hogy otthagyjak csapot-papot, és betársuljak a családi vállalkozásba. Hosszú tépelődés után vállaltam egy négyórás állást, és a felszabadult időben a tökmaggal foglalkoztam, de másfél év után be kellett látnom, hogy a kettő együtt meghaladja az erőmet. A tökmagkészítmények annyira sikeressé váltak, hogy ma már én is teljes egészében ezeknek szentelem a mindennapjaimat.



Az idén gondoltatok egy nagyot és merészet, és beneveztétek az olajatokat a londoni Great Taste Awards mezőnyébe. Ez a világ egyik legrangosabb gasztronómiai versenye, ahol három csillagot szerezni valódi eredmény, igazi minőségi védjegy. Kik zsűriznek ott?

Ez a verseny számomra azért fantasztikus, mert ide bárki bármilyen gasztronómiai termékkel nevezhet, és a viszonylag alacsony nevezési díjnak köszönhetően a kistermelők is labdába tudnak rúgni. A zsűriben Michelin-csillagos séfek, étteremtulajdonosok, neves áruházak beszerzői és gasztronómiai szakírók ülnek. Csak annyit tudnak, hogy mi a termék – az értékelés vakkóstolással történik.

Honnan ismerhető fel a minőségi tökmagolaj?

Minden mindennel összefügg. Számít a fajta, a termőtalaj és az is, hogy milyen eljárással sajtolják. Mi melegen sajtoljuk, vagyis előtte kicsit megpirítjuk a magokat, de természetesen az sem mindegy, hogy mennyi ideig és milyen hőfokon. A tök betakarításánál is résen kell lennünk, mert ha a begyűjtött magok három órán belül nem kerülnek a szárítóba, beindulhat az erjedés, és elbúcsúzhatunk a terméstől.



Bevallom, nekem nagy kedvencem a tökmagkrém, amibe a sűrű magkrémen kívül csak tejföl, só és fokhagyma kerül, de tudom, hogy van, aki nehezen barátkozik meg ezekkel az ízekkel. Számodra milyen volt az első kóstolási élmény?

Emlékszem, anyuék odavoltak érte – én már kevésbé. Később azért megszoktam az ízét, de be kell vallanom, hogy ma is sokkal jobban szeretem a földimogyoróból, kesudióból, mandulából készült krémeinket. Hozzám ez a kicsit édeskés ízvilág áll közelebb. Krémleveseket sűrítek velük, salátához öntetet, húsokhoz mártást készítek belőlük, de kenyérbe, pogácsába töltve is nagyon finom mindegyik. Persze azért tökmagolaj is van otthon mindig, eszem, használom, de nem én vagyok a legnagyobb rajongó a családban!



Sokszor halljuk, hogy a tökmag nemcsak finom, de egészséges is. Milyen jótékony hatásaival találkozhatunk?

Tudom, viccesen hangzik, de a tökmagolaj tényleg csodaszer. Gyulladáscsökkentő és értisztító hatása van, reumás problémákra kiváló, ahogyan prosztatagondokra is, ezen kívül emésztéssegítő, immunrendszer-erősítő – kalcium, magnézium, E-vitamin van benne, ezért nemcsak a konyhának, hanem a házi patikának is nélkülözhetetlen darabja.



A Donum Terrae név azt jelenti: a Föld ajándéka. Jónak ígérkezik az idei termés?

Mi nagyon szerettük, hogy sokat süt a nap és keveset esik az eső, a tököt azonban kicsit megviselte a szárazság. Szerencsére nagy baj nem történt, és bár a hozam ugyan kicsi az idén, a magok egészségesek és jóízűek. Már javában zajlik a betakarítás, nem kell sokat várnunk a friss sajtolásra.
 

bornaptár.hu
A boros eseményajánló