Vissza
Főzünk

Áfonyás bögrés

2017.08.29. | Varga Anita
Ez a süti minden idénygyümölccsel finom. Mi most az áfonyás variációt mutatjuk meg, de készülhet meggyel, barackkal, málnával, ribizlivel, cseresznyével – ami épp terem, vagy ami van a fagyasztóban...
 

A nagy nyári melegben valami könnyen elkészíthetőt szerettem volna sütni, olyat, amihez nem kell keleszteni a tésztát. Jártam már úgy ugyanis, hogy be kellett kapcsolni a saját magunk részére szinte soha nem használt légkondit a kakaós csigának, mert kezelhetetlenné vált, szinte szétfolyt a vajas tészta a hőségben.

Ennél a sütinél nincs más dolgunk csak simán összekeverjük  a hozzávalókat, beleöntjük a masszát egy püspökkenyérformába, a tetejét megszórjuk friss vagy fagyaszott gyümölccsel, aztán betoljuk a sütőbe, és már mehetünk is egyet csobbanni, amíg megsül. A csábítóan hangzó, nagyjából 3 percet igénybevevő előkészületek után ugyanis következik a süteményünk egyetlen szépséghibája, mégpedig az, hogy egy óra alatt sül készre. Tálaláskor viszont kínálhatunk mellé egy gombóc vaníliafagyit, amivel lehűthetjük magunkat, és az sem baj, ha egy korty desszertbor is akad valahol a fridzsiderben.



Hozzávalók:
  • 1,5 bögre finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 bögre nádcukor
  • 1 bögre görög joghurt
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • fél bögre olaj
  • 4 db közepes méretű tojás
  • 1,5 bögre tetszőleges gyümölcs (A fotókon szereplő sütihez fagyasztott áfonyát használtam, mert a frisset mind megettem…  Hiába, a lila színben mindig van valami csábító.)



Elkészítés:


1. A gyümölcs kivételével az összes hozzávalót a keverőgép táljába mérjük, és 3-5 perc alatt simára dolgozzuk a tésztát.
2. Kivajazunk-kilisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk egy püspökkenyérformat. Belesimítjuk a masszát, a tetejére szórjuk a gyümölcsöt.
3. A süteményt a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és nagyjából 1 óra alatt készre sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük.
4. Hacsak nincs azbesztből a kezünk, kicsit pihentessük, mielőtt kivesszük; ilyenkor még nagyon puha a tészta, könnyen törik, reped.
Fotó:
Varga Anita