Vissza

Cseresznyés saláta

2018.06.13. | Szabó Edit
Cseresznyét sósan? Igen! Higgyétek el, nagyon finom! Ezt a salátát tálalhatjátok önálló fogásként, de köretként is. Mi most húsos és húsmentes kombinációban egyaránt megmutatjuk nektek…
 

Számtalan fantasztikus recept kering cseresznyés levesekről, szószokról, mártásokról, süteményekről (egyet mi is közreadtunk nemrég, itt olvashatjátok), de alig találtunk olyat, ahol a cseresznye sós kombinációban szerepel. Megálmodtunk hát egy salátát, amelynek minden hozzávalója kényelmesen beszerezhető a cseresznyeszezonban, és hozzágondoltuk azt is, hogy ha nem önálló fogásként, hanem köretként tálaljuk, mi illene hozzá legjobban. A szezámmagos csirkemellre szavaztunk, a húst nem evőknek pedig szezámmagos cukkinit készítettünk hozzá. Mindkettővel nagyon finom, érdemes kipróbálni.




Hozzávalók 2 személyre (a salátához):
  • 1 marék rukkola, kicsire tépkedve
  • 6 fejessaláta-levél, kicsire tépkedve
  • 2 szál zöldhagyma, apróra vágva
  • ½ csokor snidling, finomra vágva
  • 1 marék petrezselyem, leveleire szedve
  • 1 marék friss cseresznye, kimagozva
  • 5 dkg fetasajt, kockára vágva
  • 1 marék dió, durvára vágva
Az öntethez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 mokkáskanál méz
  • só ízlés szerint
Elkészítése:

1. A hozzávalókat a leírtak szerint előkészítjük, majd rétegesen tálba rakjuk: a rukkola, a cseresznye fele, a hagyma, a feta fele, a fejes saláta, a petrezselyem fele, a maradék cseresznye, a snidling, a maradék petrezselyem és a maradék feta. A tetejére rászórjuk a durvára vágott diót.



2. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, és tálalás előtt a zöldségekre csorgatjuk. Óvatosan összekeverjük, vigyázva, hogy a feta ne morzsolódjon teljesen szét.



3. Önálló fogásként tálaljuk, így is megállja a helyét, de ha fogunk egy szelet kenyeret, megkenjük vajjal, megszórjuk reszelt sajttal, bedobjuk a sütőbe, szépen rásütjük a sajtot, és frissen, ropogósan a saláta mellé tesszük, úgy is nagyon finom. Rozé illik hozzá.



Borsmenta-tipp: Ha a diót sütőben pár percig pirítjuk, még finomabb lesz az íze.


 
Szezámmagos csirkemell és/vagy szezámmagos cukkini



Hozzávalók 2 személyre:
  • 1 csirkemell filé, szeletelve / 1 kisebb cukkini karikára vágva
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 nagy tojás
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 6 evőkanál szezámmag
  • só ízlés szerint
  • olaj a sütéshez
     


Elkészítés:


1. A csirkemellet felszeleteljük, a cukkinit meghámozzuk, karikára vágjuk. Mindkettőt besózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk.
2. A zsemlemorzsát összekeverjük a szezámmaggal, a tojást felverjük és megsózzuk, és a hús- és cukkiniszeleteket a hagyományos módon panírozzuk: liszt-tojás-szezámmagos morzsa.



3. Bő olajban közepes lángon aranybarnára sütjük. (Vigyázzunk, hogy a láng ne legyen túl erős, mert akkor megég a panír.) Ha kész, papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges olajat leitassuk róla.



4. A húst és a tököt együtt vagy külön-külön a cseresznyés salátával tálaljuk.



Rozé vagy könnyű fehérbor illik hozzá.






 
:
Fotó:
Borsmenta - honlap

címkék

ausztria (4) badacsony (11) balaton (57) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (9) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (18) borshanta (12) borterasz (7) borteszt (77) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (177) cabernet franc (4) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (68) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (5) étterem (115) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (30) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (69) iszunk (4) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (9) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (7) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (16) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (108) rozé (25) saláta (7) sanzon (5) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (50) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (25) süti (14) svét (13) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (18) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (6) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (7) tokaj (100) tokaj-hegyalja (59) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (9) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)