Vissza

Cukkinis lecsó

2019.07.29. | Klich Zsuzsa
A lecsó szent és sérthetetlen. Olyan, mint a halászlé: egyszerűnek tűnik, aztán kiderül, hogy mégsem az, lelkesen főzzük és tökéletesítjük egy életen át. A cukkinis változat nem tekinthető klasszikusnak, de érdemes vele próbálkozni. Íme a recept…
 


Lecsószezon van, ilyenkor minden nyitott konyhaablakon át párolódó zöldségek illata tör utat magának, éljünk bár falun vagy városon, kertes házban vagy a tizediken. Van úgy, hogy mi már meglennénk nélküle, hiszen szinte egész héten lecsót főztünk; előbb natúran, aztán tojással, másnap kolbásszal, tegnap gerslivel, de mit tegyünk, ha a gyerek imádja, és minden áldott nap követeli?

Hogy kicsit elszórakoztassuk magunkat, megpróbáljuk megcsillantani kreativitásunkat a konyhában: csodálatos cukkinit vettünk a piacon – mi lenne, ha belekerülne a mai lecsóba? Jó ötletnek tűnik, és a készülő étel mámorító illata a gyereket is előcsalogatja a hűvös szobából. Az ebédnek akkora a sikere, hogy gyorsan közkinccsé is tesszük a receptet.


 
Hozzávalók:
  • 1 kisebb cukkini, nagylyukú reszelőn lereszelve
  • 2 tv paprika
  • 1 sárgarépa, apróra reszelve
  • 3 paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy kis darab füstölt szalonna
  • só és édes fűszerpaprika (a felnőttes változatban használhatunk csípőset is!)
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom (el is hagyható)
  • 2 pár virsli (opcionális)


 
Elkészítés:
 
1. A szalonnát zsírjára sütjük, a serpenyőbe beletesszük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk.

2. Megszórjuk egy mokkáskanál fűszerpaprikával, beledobjuk a kb. 2x2 cm-es méretre vágott paprikákat, megkeverjük, és párolni kezdjük.

3. Hozzáadjuk a reszelt cukkinit és a sárgarépát, és nagy lángon addig pirítjuk, kevergetjük, amíg elmegy a leve.

4. Rádobunk egy nagyobb csipet sót, de azért óvatosan, főleg ha a szalonna is sós!

5. A paradicsomokat kereszt alakban bevagdossuk, rövid időre forró, majd hideg vízbe mártjuk – így könnyen lejön a héja. Aki szívesen fogyasztja a héját is, kihagyhatja ezt a műveletet.



6. A paradicsomokat összevágjuk, beledobjuk az edénybe. Mehet rá egy csepp cukor, de csak ha így szeretjük. Hozzáreszeljük a fokhagymát is.

7. Ha azt szeretnénk, hogy bő szaftja legyen az ételnek, adjunk hozzá egy teáskanál sűrített paradicsomot, bár a friss paradicsom általában elég levet enged.

8. Rotyogtassuk egy darabig, amíg elérjük a kívánt állagot. A zöldségeket hagyhatjuk roppanósra, de krémesen, puhán is kiváló!

Aki szereti, az utolsó 2-3 percben karikázza hozzá a virslit.

Puha kenyérrel tunkolva két felnőtt részére bőséges adag. Tálalhatjuk rizzsel, tarhonyával, bulgurral, de üthetünk rá tojást is, úgy is tökéletes.



Ha bulgurral adjuk, a bulgurt az alábbiak szerint készítsük el: egy kis pohárnyit átforgatunk kevéske olajon, aztán ráöntünk másfélszeres mennyiségű vizet. Nagy csipetnyi sóval ízesítjük, forrás után lezárjuk, szorosan lefedjük, érdemes letakarni is, hogy minél lassabban hűljön ki. 10-15 perc alatt megpuhul.

Borsmenta-tipp 1: mint minden paradicsomos ételbe, ebbe a lecsóba is remekül passzol egy csipetnyi cukor. (Mint apukám valaha, a kislányom sem tart elegendőnek egy csipetnyit…)

Borsmenta-tipp 2.: a kerek, fényes héjú, fürtös paradicsomnak van a legtöbb leve. A tojás alakú Lucullus nyersen talán finomabb, húsos, kevésbé lédús, azt tálaljuk inkább a vajas kenyér mellé.



Megjegyzés: a házi füstölt szalonnának nincs párja! Ha az ember hozzájut jóféle áruhoz, vegyen belőle többet bátran! A mélyhűtőben jól elvan, és ilyenkor csak lekanyarítunk egy ujjnyi szeletet. Az illata leírhatatlan. Ha tehetjük, keressük meg magunknak az állandó forrást. Mi szerencsések vagyunk, a nagypapa ellát minket a szükséges mennyiséggel, ezért is alakult úgy, hogy az ő füstölt szalonnája nagyon sok receptünknek az alapja.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (9) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (22) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (36) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (45) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (44) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (13) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (83) tokaj-hegyalja (38) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)