Vissza
Főzünk

Fahéjas pite

2019.04.11. | Klich Zsuzsa
A fahéj és a krémsajt csodálatos találkozása a konyhaasztalon. Ez a pite azért fantasztikus, mert amíg sül, fahéjillat lengi be az egész lakást. Az íze pedig utolérhetetlen…
 


A fahéjat valamiért téli fűszerként tartjuk számon, benne van a havas esték forralt boros illatában, pedig ez a csodálatos fűszer az év bármely szakában képes ünneppé varázsolni a hétköznapokat. Jellegzetes illata mindig várakozást kelt: ahol megérezzük, tudjuk, hogy ott valami jó készül, és nemcsak finom, hanem egészséges is. Például kiváló baktérium- és gombaölő szer, és nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre is. Használhatjuk egzotikus egytálételekhez, de leginkább sütemények, gyümölcskompótok elmaradhatatlan hozzávalójaként találkoztunk vele. Íme egy finom, gyorsan elkészíthető pite, ahol a krémsajttal lép varázslatos frigyre…


 
Hozzávalók:
A tésztához
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg finomliszt
  • fél tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg porcukor
  • 1-2 evőkanál hideg víz
  • 1 tojás
A töltelékhez
  • 25 dkg krémsajt (2 kis doboz Philadelphia)
  • 20 dkg barna cukor
  • 2 tojás
  • 0,5 dl tejszín
  • 5 dkg liszt
  • 4 teáskanál fahéj
  • fél teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 csipet só


Elkészítés:        



Először a tésztát állítjuk össze:

1  A lisztet és a hideg, kockára vágott vajat tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk vagy robotgéppel elkeverjük.

2. Beleszórjuk a sót, a sütőport és a cukrot, hozzáadjuk a tojást és a vizet, és gyúrás nélkül cipót forgatunk a tésztából. (A kezünkre és a deszkára egy kevés lisztet azért szórhatunk, hogy könnyebb legyen dolgozni.)

3. Ha kész a cipó, hűtőben pihentetjük legalább egy fél órát, de az sem baj, ha az egész éjszakát ott tölti.


Készítsük el a tölteléket:

A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a krémsajtot, a lisztet, a fűszereket és a tejszínt, és robotgéppel vagy fakanállal teljesen krémesre keverjük.



Állítsuk össze a süteményt:

1. Vegyük ki a hűtőből a tésztát. Nézzük meg, hogy mekkora a pite- vagy tortaformánk, és annál nyújtsuk egy kicsit nagyobbra egy belisztezett deszkán.

2. Béleljük ki tésztával a kivajazott sütőformát (mi egy 27 cm átmérőjű hőálló üveget használtunk), és igazgassuk el rajta úgy, hogy a forma falára is jusson.

3. A tésztát megtöltjük a fahéjas krémmel, 185 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Tálalhatjuk langyosan vagy hidegen, tejszínhabbal vagy tejföllel akár, biztos, hogy azonnal el fog fogyni.



Hulladékhasznosítási tipp: a süteményt elkészíthetjük a piacon kimérten vásárolt krémsajtból is, de készüljünk fel rá, hogy úgy markánsabb lesz az íze.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

Ausztria (3) badacsony (9) bajnokság (3) balaton (51) bikavér (13) bio (5) biodinamikus (3) bocuse d'or (9) bor (247) borbár (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (18) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (12) bortúra (11) borvacsora (8) borvendéglő (3) borverseny (10) Bott pince (24) Bottszerda (21) budapest (150) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (39) édes szamorodni (4) eger (24) egészséges (3) eper (3) espresso embassy (3) étterem (100) etyek (8) Etyeki Kúria (6) fesztivál (22) Franc&Franc (4) furmint (42) Furmint Február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) harslevelu (7) heimann (4) húsvét (7) interjú (49) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (5) kéknyelű (5) kenyér (3) keszthely (3) koktel (8) könyv és kávé (3) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) Közben esznek (8) kreinbacher birtok (4) kunsági borvidék (3) London (7) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (24) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) mór (5) művészinterjú (7) nyár (6) nyaralás (4) olaszország (8) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pancs belvárosi gasztroplacc (3) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (37) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) portugália (5) programajanló (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (76) rozé (19) saláta (4) salon étterem (3) sárospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (8) Soproni borvidék (7) sör (37) sós (36) Spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) svét (11) szakácsverseny (3) szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) tarcal (8) Taschner Kurt (3) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (77) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (33) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (5) verseny (8) villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) Wolf András (3) WSET (3) zöld veltelíni (3)