Vissza

Farsangi káposzta római tálban

2019.03.21. | Klich Zsuzsa
Nincs titok, Váncsa István receptjét gondoltuk egy kicsit tovább, mi ugyanis római tálban készítettük el ezt a laktató egytálételt…
 


Farsangi vagy nem, ez az étel télen-nyáron jólesik, bár tagadhatatlan, hogy a hűvösebb hónapokban szívesebben fogyasztjuk.



Hozzávalók:
  • 4 vastag szelet csontos karaj vagy tarja
  • 2 vöröshagyma
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 15 db borókabogyó
  • 20 db feketebors
  • 30 dkg nem csípős házi füstölt kolbász
  • 2 gerezd fokhagyma
  • másfél-két birsalma (mérettől függően)
  • 2 dl édes fehérbor
  • a tálaláshoz néhány kanál tejfel


 
Elkészítés:

1. A római tálat fedelével együtt áztassuk be hideg vízbe, kb. fél órára. Amíg ázik, haladhatunk a többivel.

2. Felkockázzuk a szalonnát, világosra sütjük egy serpenyőben, és kiszedjük.

3. A zsírban pirosra sütjük a húsokat.

4. A visszamaradt zsírban üvegesre pirítjuk a hagymát (ha a zsiradék kevés lenne, pótoljuk).

5. A káposztát kicsit átöblítjük, hogy ne legyen túl savanyú, a felét lerakjuk a (vízből kiszedett, nagyjából megtörölt) római tál aljára.

6. Megszórjuk a borssal és a borókabogyóval, rátesszük szépen sorban a felszeletelt almát, a szalonnapörcöt, a hagymát, a hússzeleteket, a vékonyra szeletelt fokhagymát és a maradék káposztát.

7. Ráöntjük a bort, lefedjük, betoljuk a hideg sütőbe, amit 110-120 fokra kapcsolunk be. Itt hagyjuk 4-5 órára.

8. Kivesszük, rákarikázzuk a kolbászt, lefedve még fél órát, aztán fedő nélkül további fél órát hagyjuk a sütőben.

Friss kenyérrel, forrón, kevés tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Nyolc felnőtt részére bőséges adag.



Borsmenta-tipp: a maradékot adagonként le is lehet fagyasztani, aztán egy nehéz nap végén csodás ajándékként előkaphatjuk a mélyhűtőből, és melegítés után már élvezhetjük is a jól ismert ízeket.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (262) borász (29) borászok borásza (5) borbár (25) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (13) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (185) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)