Vissza
Főzünk

Fasírt egyszerűen

2018.11.26. | Klich Zsuzsa
Egyszerű, finom, tápláló, fűszeres, mégis könnyű, számtalan formában létezik, és mindenki a saját családi receptjére esküszik – mi az? Hát persze, hogy a fasírt! Mi most a Klich Zsuzsanna-féle változatot mutatjuk be. Kipróbáltuk, meggyőző…
 


A fasírt az egyik legismertebb húsételünk. Talán nincs is olyan háztartás az országban, ahol ne készítenék valamilyen változatban. Tálalhatjuk krumplival, paradicsomos káposztával, salátával vagy egyszerűen kenyérrel, fogyaszthatjuk ebédre, uzsonnára, vacsorára, de a piknikkosárba is csomagolhatunk belőle, mert hidegen is finom. Könnyebb vörösbor illik mellé.



Hozzávalók:
  • 25 dkg darált marhahús (sertés- vagy szárnyashús is jó)
  • 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér
  • 1,5 dl tej
  • 1 fej hagyma, finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, áttörve
  • 1 tojás
  • fél kávéskanál só
  • 1 csapott evőkanál mustár (lehet dijoni, ha valaki azt szereti, de abból elég 1 teáskanál)
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika
  • 1 púpos teáskanál majoránna
  • fél kávéskanál őrölt feketebors (én kihagyom, mert a kisasszony nem szereti…)
  • 5-6 evőkanál zsemlemorzsa
  • zsiradék a sütéshez


Elkészítés:
  1. A zsemlét kisebb kockákra vágjuk, leöntjük a tejjel, átforgatjuk – jól el kell áznia.
  2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük.
  3. Ha a zsemle már elázott, a levével együtt hozzáadjuk a darált húshoz, és hozzákeverjük az összes hozzávalót.
  4. Jó alaposan összenyomkodjuk. Hagyhatjuk állni a hűtőben, de azonnal is haladhatunk tovább.
  5. Evőkanálnyi masszából gombócokat formálunk, meghempergetjük a zsemlemorzsában. Kicsit lapítsuk ki őket. (Ha levesesnek tűnik a massza, és nem jól formálható, bátran adjunk hozzá 1-2 evőkanál zsemlemorzsát.)
  6. A húspogácsákat annyi forró zsiradékba – lehet olaj, állati vagy növényi zsír – dobjuk, amennyi szinte ellepi őket(lehet bővebb is, én spórolós vagyok). Figyeljünk rá, hogy a fasírtgolyók ne kerüljenek nagyon szorosan egymás mellé az edényben. Kb. 5-6 percet sütjük az egyik oldalukat, majd ügyesen megforgatjuk őket. A másik felüknek már kevesebb idő is elég. (Bővebb zsiradékban nem kell forgatni.)
  7. Ha kész, szűrőre vagy papírra tesszük, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen róla, és már tálalhatjuk is. Köretként adhatunk mellé főtt vagy sült krumplit, de önmagában vagy salátával is nagyon finom.


Borsmenta-tipp 1:
ez az alapanyag-mennyiség elkészíthető egybefasírtként is. Akkor egy kisebb őzgerincformát kikenünk olajjal, belesimítjuk a masszát, a tetejét elegyengetjük, ecsettel megolajozzuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 45-50 perc alatt készül el. A sülési idő első felében legyen rajta alufólia! Ha kicsit kihűlt, szeletelhetjük. Ha maradnánk a kisebb méretnél, de zsiradék nélkül készítenénk, kiolajozott muffinformában is remek lesz! Kb. 35 perc alatt készül el, de érdemes nézegetni.

Borsmenta-tipp 2: ha megszárad a kenyér, a kifli, a zsemle, készítsünk belőle morzsát! Reszeljük vagy daráljuk le, szitáljuk át, és már készen is van. Pillanatok alatt elkészül, nem kell kidobnunk a már megvásárolt élelmiszert, és nem kell a boltból hazacipelnünk a zsemlemorzsát!

Zero waste (hulladékcsökkentési) tanács: a Coop üzletek a használt olaj literjéért 80 Ft értékű kupont adnak. A MOL pedig díjmentesen átveszi (meghatározott töltőállomásain), sőt gyűjtőflakont is biztosít hozzá!
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (40) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (7) bor (230) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (15) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (122) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (6) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (83) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (5) heimann (4) húsvét (7) interjú (23) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (40) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (4) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (24) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (21) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (43) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (4) sor (35) sós (12) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (22) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)