Vissza
Főzünk

Fetás cukkinilepény

2019.05.29. | Szabó Edit
A kolokythokeftedes az egyik legnépszerűbb görög étel. Elkészítése egyszerű, hamarabb kisül, mint hogy megtanulnánk a nevét. A cukkini és a feta az alapja, de a menta a lelke, már csak ezért is fontos volt kipróbálnunk. Isteni!
 


Nemrég Athénban jártunk, és az óváros egyik kellemes éttermében különleges gasztronómiai élményben volt részünk. A hagyományos görög ételeket kínálták, de a saját elképzeléseik szerint, meglehetősen modern köntösben. Minden tányéron látszott, hogy a séf nem csupán gyönyörűen tálal, de egy kis kísérletező hajlamért se megy a szomszédba. A kolokythokeftedest előételként ajánlották az étlapon, és nem lepényként, hanem golyóként készítették el. Annyira ízlett, hogy még lefotózni is elfelejtettük, de már akkor megfogadtuk, hogy kipróbáljuk itthon is. Az étterem egyébként minden tekintetben parádés, aki arra jár, térjen be hozzájuk. Később a reggelijüket is kipróbáltuk, és persze az is pazar. Csupa helyi termékkel dolgoznak, minden friss és ízletes. A neve Ergon House, hamarosan bővebben is írunk róla.

Most viszont térjünk vissza a fetás cukkinilepényhez, ami sajtevő vegetáriánusoknak is bízvást kínálható. Friss, tavaszi saláta illik leginkább hozzá, vagy egy kis sóval-borssal, zöldhagymával megbolondított görög joghurt.


 
Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 közepes méretű cukkini
  • 2 szál újhagyma, finomra vágva
  • 15 dkg fetasajt (ha szeretjük, reszelhetünk mellé egy kicsit keményebb sajtot is)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 marék mentalevél, finomra vágva
  • ½ csokor petrezselyem, finomra vágva
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • só, bors, ízlés szerint
  • olaj a kisütéshez
 
Elkészítés:

1. A cukkinit vékonyan meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, egy kicsit megsózzuk, és 10 percig állni hagyjuk, hogy levet engedjen.



2. Amíg a cukkinire várunk, felaprítjuk a zöldhagymát és a zöldfűszereket.

3. A cukkiniből kifacsarjuk a levet. Ez a művelet nagyon fontos, végezzük alaposan, mert minél jobban sikerül, annál kevesebb lisztre lesz szükségünk. Ha a két tenyerünk között nem megy elég hatékonyan, gézbe, konyharuhába csavarva is megpróbálhatjuk – az a lényeg, hogy minél kevesebb nedveség maradjon benne.

4. Ha kész, hozzáadjuk a zöldhagymát, a zöldfűszereket, a citromhéjat, hozzámorzsoljuk a fetát, belereszeljük a másik sajtot, ha azt is teszünk bele (mi egy kis parmezánt dobtunk mellé), sózzuk, borsozzuk, (a sóval bánjunk óvatosan, mert a feta is sós). Üssük bele a két tojást, szórjuk rá a lisztet (óvatosan adagolva, hátha kevesebb is elég), és az egész masszát dolgozzuk össze.



5. Serpenyőben hevítsünk egy kevés olajat, és amikor kellőképpen forró, kanállal adagoljuk bele a cukkinis masszát. A kanál hátával egy kicsit simogassuk laposabbra a kis halmokat, hogy könnyebben átsüljenek. Mindkét oldalukat süssük aranyszínűre, aztán szedjük ki papírtörlőre, és az étkezésig tartsuk melegen.



Mi tavaszi zöldsalátával tálaltuk, amelynek receptje a „Csirkecomb sajtos bundában” nevű ételünk leírásánál található.
 
:
Fotó:
Borsmenta - honlap

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnokság (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) bocuse d'or (9) bor (243) borbár (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (10) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (10) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (145) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (38) édes szamorodni (4) eger (24) egészséges (3) eper (3) espresso embassy (3) étterem (98) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztivál (22) Franc&Franc (4) furmint (42) Furmint Február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) harslevelu (7) heimann (4) húsvét (7) interjú (46) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostoló (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (7) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (7) nyár (5) nyaralas (4) Olaszország (7) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanló (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (72) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (8) Soproni borvidék (7) sör (37) sós (33) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) tarcal (7) Taschner Kurt (3) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (77) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (31) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)