Figen narancsos piskótája
Első lépéseimet a török konyha világában töröktanárnőm és barátom, Figen konyhájában tettem meg, kezdetben tőle lestem el az ötleteket. Nemrég narancsos piskótájával kínált meg, és annyira ízlett, hogy elkértem tőle a receptjét. Nem kell megijedni, a recept a „bögrés sütemények” egyszerűségét párosítja a piskóta könnyű textúrájával – negyedórán belül a sütőbe kerül. Biztos vagyok benne, hogy sok rajongót szerez magának.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb, érett, kezeletlen héjú narancs
- 1 vizespohár (2 dl) cukor
- 2 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 2 vizespohár (300 gramm) liszt
- egy kevés olaj, épp csak annyi, amennyit egy salátára szoktunk tenni
- fél pohár tej
Elkészítése:
1. A narancsot meghámozzuk, és a meghámozott gyümölcsről lehúzgáljuk a fehér hártyát is. A héjat és a gyümölcsöt is feldaraboljuk, eltávolítjuk a narancs magjait – ha vannak –, majd szabadon választott technikával pépesítjük héjastul-mindenestül. Nekem a blender-rúdmixer kombó működött a legjobban.
2. A tojást a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk az olajat, a tejet és a narancspépet, újra alaposan elkeverjük, és jöhet hozzá a liszt.
3. Amikor a tésztánk sima, sütőpapírral kibélelt formába öntjük (a tapadásmentes tortaforma nálam nagyon jól működött, de tepsiben is ki lehet sütni), majd előmelegített sütőben 180 fokon, légkeverés nélkül megsütjük.
Tálaláskor a kihűlt tészta tetejét porcukorral díszíthetjük.