Vissza

Galagonyás almaszósz

2018.11.17. | Lovranits Júlia
Őszi éjjel izzik a galagonya… Az idén talán ez az utolsó alkalom, hogy találjunk az erdőben egy kis édes, dércsípte galagonyát, és elkészíthessük ezt az igazán eredeti ízű galagonyás almaszószt. Húsok mellé is ideális…
 

Ezt a receptet azért szeretjük, mert kirándulással kezdődik. Végy egy kellemes, napsütötte őszi délutánt, egy lelkes családot, fonott kosarakat, és egy nem védett, bogyóktól pirosló, cserjés domboldalt. Az se árt, ha néhány cinege is cserreg a közelben, és máris indulhat a móka!



A vadon termő gyümölcsök közül talán a galagonyát a legkönnyebb begyűjteni és feldolgozni, hiszen nem olyan nehéz rábukkanni, mint egy-egy jó kökényes helyre, és nincsenek apró, szőrös magjai, mint a csipkebogyónak. Azért a nagymama mércéjével is elismerésre méltó mennyiségű lekvárt nem lenne könnyű főzni belőle, de ez a húsok mellé is jól passzoló gyümölcsszósz még pont belefér. Csodálatos színe van, és különleges, körtés aromája.

Kevesen tudják, hogy a galagonyának nemcsak a bogyóját, hanem a virágát is érdemes megkóstolni, mivel ez utóbbi marcipánízű! (Tényleg az). És mivel hajlamos őszi virágzásra is, ezt ilyenkor is megtehetjük, ha szerencsénk van.

Amire érdemes odafigyelni: csak hibátlan, egészséges bogyókat szedjünk, és ne egy bokrot kopasszunk meg teljesen. A termések egy részét hagyjuk meg a növénynek és a madaraknak.



Hozzávalók:
  • 300 g galagonyabogyó
  • 300 g alma
  • néhány szem meggy vagy méz, ízlés szerint
  • víz


Elkészítés:


1. Mossuk meg a galagonyabogyókat.
2. Az almát hámozzuk meg, kockázzuk fel és öntsük a galagonyához. Ha van, hozzáadhatunk pár szem meggyet is. (Az eredeti recept mézzel édesíti, helyette használhatjuk a szokatlan ízek megszelídítésére a meggyet.)
3. Tegyük fel annyi vízben főni, amennyi éppen ellepi. Ha a gyümölcs megfőtt, passzírozzuk át közepesen sűrű szűrőn. (A galagonyának nincsenek olyan apró magvai, mint a csipkebogyónak, konyhai szűrő is megteszi, nem szükséges sűrű teaszűrővel dolgozni.)



Ennyi az egész.

Hirtelen sült húsokhoz, gofrihoz, palacsintához is passzol.
 
Borsmenta-tipp: ha nem akarunk sokat vesződni, az almát botmixerrel ledarálhatjuk, és utólag is hozzáadhatjuk az átpasszírozott galagonyához.

Eredeti recept: Gertrud Scherf: Vadon termő zöldségek és gyümölcsök



 
:
Fotó:
Lovranits Júlia
Csontos Péter

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)