Vissza

Gyümölcskenyér

2020.01.20. | Klich Zsuzsa
Aszalt gyümölcsök, roppanó magvak, puha tészta – egy jó gyümölcskenyérben minden benne van, amitől a mogorva téli napokon is jobb lesz a kedvünk…
 


Ha az ember tiramisut készít, mindig megmarad a tojásfehérje. Igaz, hogy a fagyasztóban nagyszerűen elvan, de mégjobb, ha összedobunk egy gyümölcskenyeret, amihez a maradék fehérje tökéletesen felhasználható. Ha vendégeket várunk, szinte biztosan el is fogy mindkét sütemény, ha pedig véletlenül marad belőle, isteni lesz a reggeli kakaóhoz, a délutáni kávéhoz, vagy uram bocsá’ egy korty késői szüretelésű bor mellé. 



Hogy mi a különbség a gyümölcskenyér és a püspökkenyér között, abba most ne menjünk bele. Sokkal fontosabb, hogy a mi változatunk rétesliszttel készül, és a receptet Buzási Zoltántól kaptuk. (Hogy ő hol bukkant rá, azt ma már nehéz lenne kinyomozni, de a lényeg az, hogy kipróbált receptről van szó, így nyugodt lelkiismerettel tesszük közkinccsé.)


 
Hozzávalók:
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 18 dkg puha vaj
  • 5 dkg étcsokoládé, apróra törve (lehet csokicsepp is)
  • 10 dkg aszalt gyümölcs (barack, körte, szilva, mangó – ízlés szerint, vegyesen)
  • 5 dkg mazsola (20 percre forró vízbe/rumba áztatva)
  • 5 dkg dió/török mogyoró, akár vegyesen
  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 sütőpor
  • nagy csipet só
  • 5 tojásfehérje


Elkészítés:


1. A mazsolát áztassuk be.

2. Az aszalványokat, a csokit és a diót/mogyorót vágjuk kis kockákra. Hintsük meg egy lapos leveseskanál liszttel, és keverjük bele, hogy mindenhol bevonja őket (így nem süllyednek majd a tészta aljára).

3. A puha vajat keverjük habosra a porcukorral. Adjuk hozzá az egész tojást is.

4. Keverjük bele a krémbe a finomságokat.

5. Adjuk hozzá a rétesliszt és sütőpor keverékét.



6. A tojásfehérjéket verjük habosra a sóval.

7. Óvatosan forgassuk hozzá a masszához.

8. Egy 1 literes őzgerincformát vajazzunk ki, és hintsük meg liszttel.

9. Öntsük bele a tésztát, süssük 50 percet légkeverésen, 170 fokra előmelegített sütőben.

10. Ha elkészült, hagyjuk a formában még 20-25 percet, ne forrón szeleteljük!

Hűtőben, bedobozolva egy hétig friss marad. Kávé vagy kakaó mellé kiváló, de mehet az uzsonnacsomagba is.



Borsmenta-tippek:


Az aszalványok a hűtőben hónapokig, sőt évekig is elvannak. Ha betárazunk belőlük, a gyümölcskenyér hirtelen ötlettel is bármikor elkészíthető!

Csokoládécseppeket kimérve lehet kapni a piacon, az aszalványos pultnál; nagyon praktikus, sok mindenhez felhasználható.



Megjegyzés:

A mangó messziről érkezik hozzánk, ezért az átlag magyar család asztalán viszonylag ritka csemege. Éretlenül szállítják, szállítás közben, illetve otthonunkban, a vásárlás után érik be. Félkeményen vegyük, teljesen puhán már túlérett. Akkor ideális, ha a gyümölcs állaga olyan, mint az őszibaracké. Indiában a nemzet fája, valamint a hatalom és a szerelem szimbóluma. Igazi vitaminbomba, megtalálható benne a C-, az E- és az A-vitamin, de tartalmaz cinket, káliumot, kalciumot, nátriumot és foszfort is.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

ausztria (4) badacsony (11) balaton (57) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (9) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (18) borshanta (12) borterasz (7) borteszt (77) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (177) cabernet franc (4) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (68) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (5) étterem (115) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (30) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (69) iszunk (4) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (9) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (7) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (16) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (108) rozé (25) saláta (7) sanzon (5) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (50) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (25) süti (14) svét (13) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (18) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (6) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (7) tokaj (100) tokaj-hegyalja (59) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (9) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)