Joghurtos padlizsán – yoğurtlu patlıcan
A minap kedves barátom kérésére néztem utána, hogy hogyan készül a török éttermekben általában elérhető joghurtos padlizsánsaláta-féleség, és most meg is osztom a Borsmenta olvasóival. Jó szívvel ajánlom grillezéshez vagy bármilyen sült mellé.
Hozzávalók:
- 4-5 padlizsán
- nagyjából ugyanannyi görög joghurt, mint amennyi a padlizsán húsa
- só
- 2-3 gerezd fokhagyma
- (római kömény)
- a díszítéshez: néhány evőkanál olívaolaj és őrölt paprika
Elkészítése:
1. A padlizsánokat megmossuk, villával megszurkáljuk, hogy nehogy padlizsánbombát készítsünk, majd grillen vagy gáztűzhely égő rózsáján átsütjük (egyes receptek éppen ezért „közlenmiş"-nek, vagyis pirítottnak, sültnek, grillezettnek is nevezik az így előkészített padlizsánt). Mivel nekem villanytűzhelyem van, ezért én forró, 200-220 fokos sütőben sütöm addig, míg a külsején némi pörkanyag nem képződik. Ez ad majd egy kis füstös mellékízt, ami ebben az esetben kívánatos is.
2. Amikor kihűlt, meghámozzuk és aprítjuk, ízlés szerint sózzuk, 2-3 gerezd, apró lyukú reszelőn lereszelt fokhagymát adunk hozzá, majd körülbelül annyi sűrű joghurtot, amennyi a padlizsánhús térfogata. Egyes receptek takarékosabban bánnak a joghurttal, de a sivasi konyhán szocializálódott Cengiz barátom arra intett, hogy a joghurtból sosem elég.
3. A tetejét paprikával megfuttatott olívaolajjal locsoljuk meg – ínyencek némi római köményt is adhatnak hozzá.
Hűtve, friss pitával, kenyérrel tálaljuk, sült vagy grillezett húsok mellé kínáljuk.