Főzünk

Joghurtos padlizsán – yoğurtlu patlıcan

Joghurtos padlizsán – yoğurtlu patlıcan című cikk borítóképe
2025. 06. 26. | Nagyillés János
A Török örömök sorozat 73. részében egy igazi nyári fogás érkezik: hideg joghurtos padlizsán. Köretként vagy akár hűsítő salátaként egyaránt megállja a helyét…

A minap kedves barátom kérésére néztem utána, hogy hogyan készül a török éttermekben általában elérhető joghurtos padlizsánsaláta-féleség, és most meg is osztom a Borsmenta olvasóival. Jó szívvel ajánlom grillezéshez vagy bármilyen sült mellé.


Hozzávalók:
- 4-5 padlizsán
- nagyjából ugyanannyi görög joghurt, mint amennyi a padlizsán húsa
- só
- 2-3 gerezd fokhagyma
- (római kömény)
- a díszítéshez: néhány evőkanál olívaolaj és őrölt paprika

Elkészítése:
1. A padlizsánokat megmossuk, villával megszurkáljuk, hogy nehogy padlizsánbombát készítsünk, majd grillen vagy gáztűzhely égő rózsáján átsütjük (egyes receptek éppen ezért „közlenmiş"-nek, vagyis pirítottnak, sültnek, grillezettnek is nevezik az így előkészített padlizsánt). Mivel nekem villanytűzhelyem van, ezért én forró, 200-220 fokos sütőben sütöm addig, míg a külsején némi pörkanyag nem képződik. Ez ad majd egy kis füstös mellékízt, ami ebben az esetben kívánatos is.
2. Amikor kihűlt, meghámozzuk és aprítjuk, ízlés szerint sózzuk, 2-3 gerezd, apró lyukú reszelőn lereszelt fokhagymát adunk hozzá, majd körülbelül annyi sűrű joghurtot, amennyi a padlizsánhús térfogata. Egyes receptek takarékosabban bánnak a joghurttal, de a sivasi konyhán szocializálódott Cengiz barátom arra intett, hogy a joghurtból sosem elég.
3. A tetejét paprikával megfuttatott olívaolajjal locsoljuk meg – ínyencek némi római köményt is adhatnak hozzá.


Hűtve, friss pitával, kenyérrel tálaljuk, sült vagy grillezett húsok mellé kínáljuk.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Gőzölt kebab – islim kebabı című cikk borítóképe

Gőzölt kebab – islim kebabı

2025. 03. 13. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 61. rész
A török konyha hihetetlen leleményes, ha padlizsán és darált hús párosáról van szó. Nagyillés János most a gőzölt kebab receptjét hozta el nekünk a Török örömök sorozat 61. részében…
Főzünk
Padlizsánkrém című cikk borítóképe

Padlizsánkrém

2024. 10. 08. | Szabó Edit
Ezerféleképpen készítik, és persze mindenki a sajátjára esküszik, de az igazság az, hogy a padlizsánkrém bármelyik változatban isteni. Íme egy jól működő alaprecept, amit ízlés szerint továbbfejleszthetünk…
Főzünk
Az imám kedvence című cikk borítóképe

Az imám kedvence

2023. 12. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk lakjon jól…
Főzünk
Padlizsán mustáros pácban, burgonyakörettel című cikk borítóképe

Padlizsán mustáros pácban, burgonyakörettel

2022. 06. 09. | Fülöp Timi
A padlizsán páratlanul sokoldalú alapanyag. Ez a mustáros pácban sült változat Fülöp Timi receptje, érdemes kipróbálni. Figyelem, a fogás húsmentes!
Főzünk
Hideg padlizsánsaláta című cikk borítóképe

Hideg padlizsánsaláta

2021. 08. 24. | Szabó Edit
Egy kedves görög vendéglőben kóstoltuk ezt a padlizsános fogást, elkértük a receptjét, és elkészítettük. Tökéletes előétel, de egy szelet friss bagettel akár könnyű ebéd is válhat belőle…
Főzünk
Rakott padlizsán című cikk borítóképe

Rakott padlizsán

2016. 02. 09. | Szabó Edit
A padlizsán eredetileg Kelet-Indiából származik, a burgonyafélékhez sorolják, és nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért nemcsak finom, hanem egészséges is.