Vissza

Kenyértésztában sült sonka

2019.04.22. | Klich Zsuzsa
Gyönyörű húsvéti vendégváró étel, ennek biztosan örülni fognak a locsolók. Bár kicsit hosszadalmas elkészíteni, évente egyszer érdemes vállalkozni rá.
 


Hozzávalók:
  • 1 kötözött sonka (1 kg-os vagy kicsit nagyobb)
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • fél kg kenyérliszt
  • 2x1 dl langyos víz
  • 25 g friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 tojás + 1 sárgája
  • 8 g vaj/margarin
  • 1 evőkanál tej
  • friss rozmaring, kakukkfű, citromfű, oregánó, petrezselyem – ízlés szerint bármelyik, vagy több fajta vegyesen – összesen egy marék 


Elkészítés:

 
1. Este mossuk meg a sonkát, tegyük egy tálba ázni.

2. Reggel tegyük fel bő, hideg vízben főni, az egészben hagyott, pucolt hagymával, fokhagymával, babérral. Forrás után kis lángon kb. másfél-két óra alatt főzzük puhára. Saját levében hagyjuk kihűlni.
Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet.

3. 1 dl langyos vízben keverjük el a cukrot és az élesztőt, 1-2 percet hagyjuk „dolgozni”, aztán a liszt közepébe ásott kis kútba öntsük bele. Keverjünk hozzá óvatosan egy kevés lisztet, takarjuk le konyharuhával, és pihentessük egy negyedórácskát.

4. Adjuk hozzá a sóval felvert két tojást, 1 dl langyos vizet és az apránként folyósra (de nem melegre!) olvasztott vajat.

5. Néhány percig dagasszuk intenzíven, de ha van robotgépünk, készítsük avval. Fényes, kissé hólyagos tészta lesz a végén. Tegyük pihenni konyharuha alá, és hagyjuk, hogy nagyjából a kétszeresére keljen.

6. Amíg a tészta kel, hántsuk le a spárgát a sonkánkról, töröljük szárazra. Béleljünk ki sütőpapírral egy kisebb tepsit.



7. Vágjuk apróra a zöldfűszereket, gyúrjuk bele a tésztába, majd lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 40X30 centisre – a sonka formájától, méretétől függően. Nem kell megijedni, kissé makacs a tészta, rugalmas, mindig össze akar ugrani, de legyünk kemények!

8. A hosszanti széleket kenjük meg kicsit vízzel, hogy tapadjon majd, és fektessük középre a sonkát.
Hajtsuk a tésztát a sonkára, nyomkodjuk rá a széleket. A két végén kb. 5-5 cm-t meghagyva vágjuk le a fölösleges végeket (ebből készítjük majd a rácsot), és hajtsuk a csomag alá.

9. A csomagot tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Azt az oldalát helyezzük alulra, ahol a hajtás van.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni nagyjából húsz percig, közben melegítsük elő a sütőt 200 fokosra.

10. A sütő aljába tegyünk egy kis fémtálat félig vízzel töltve (lehet akár konzervdoboz is). Gőzben tud igazán szép foszlósra sülni a tészta!

11. A tojássárgáját keverjük el egy kicsi tejjel, és kenjük meg vele a tésztát.



12. A kimaradt tésztadarabból készítsünk 6-8 kígyócskát, és rácsozzuk be vele a tészta tetejét. Ezeket is kenjük meg.

13. Ha kész, mehet a sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük aranyszínűre, majd vegyük ki, és hagyjuk langyosra hűlni.


 
Kínáljuk tejfellel, tormával, mustárral, és persze sok finom idényzöldséggel! Hűtőszekrényben tárolva több napig eltartható.


 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (9) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (22) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (36) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (165) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (45) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (109) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (44) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (59) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (13) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (83) tokaj-hegyalja (38) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)