Vissza
Főzünk

Lecsó kenyértésztában

2017.09.29. | Varga Anita
Ahány ház, annyi lecsó. A klasszikus, a nagyi receptje, a szomszédé... de azért mindig a saját a legjobb. Néha persze jó kalandozni, újdonságokat kipróbálni. Varga Anita most kenyértésztába sütötte nekünk...
 

Még talán nem késő körülnézni a piacon, biztosan találunk paradicsomot, paprikát. Ugyan már nem tonnaszám, mint néhány héttel ezelőtt, de a szenvedély az szenvedély. A gyerekeim is imádják. „Mit szólnátok, ha ma lecsó lenne vacsorára?” – kérdeztem. „Lecsó!! Azt imádom! – hangzott a válasz, majd a folytatás: Csak a paprikát és a paradicsomot nem szeretem benne.” Hmm… Már megfigyeltem, hogy akármennyire is válogatósak, a tűzön rotyogó étel illata meghozza az étvágyukat, és beindítja a fantáziájukat is. Sokszor nyitottabban fogadják az új ízeket, ha az érzékszerveiket bevonom az előkészületekbe. A frissen sült kenyeret pedig tényleg imádják; innen jött az ötlet, hogy valami olyan receptet keressek, amiben a nyár visszahozhatatlan emlékei integrálódnak a tésztában. A terv működött, igaz ugyan, hogy a sült zöldségeket végül én ettem meg, de a lecsózaftos kenyér is hiba nélkül elfogyott a kis színes gyerektányérokról.

A lecsó szerb eredetű étel, a Balkánról került hazánkba – mi, magyarok viszont úgy véljük, hogy a hazai gasztronómia tette ismertté világszerte. Hasonló, hagymából, paprikából és paradicsomból készült „pörköltet” már jóval korábban is készítettek, lecsó néven receptet először mégis csak 1940-ben jegyeztek le. Az alapanyagai valódi hungarikumok: a makói vöröshagyma, a fehér húsú cecei zöldpaprika és az ízes, édes magyar paradicsom. A lecsó igazi retró fogás, a mai sztárséfek és a menő éttermek nagy kihívásnak veszik, hogy saját elképzeléseik alapján visszahozzák a nimbuszát.



Hozzávalók:
  • 400 g liszt
  • 1 teáskanál oregánó
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj
  • 2,5 dl langyos víz
  • 20 g élesztő
A lecsóhoz:
  • 3 db húsos tv paprika
  • 4-5 db paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 tojás
  • 1 pár virsli
  • só, bors, olaj
A szószhoz:
  • 3 db különböző színű kaliforniai paprika
  • olívaolaj, só, bors
  • pár evőkanál tejföl


Elkészítés:

1. A hozzávalókból lágy kenyértésztát dagasztunk, nagyjából 40 perc alatt hagyjuk a duplájára kelni.

2. Bő olajon megsütjük a feldarabolt, színpompás kaliforniai paprikáinkat, majd kevés tejföllel összekeverve pépesítjük. Ebből egy keveset a tésztára fogunk kenni, közvetlenül a lecsónk alá, a többit pedig a tálalásnál kínáljuk az étel mellé. 

3. Elkészítjük a lecsót. Én most tojással és virslivel főztem, de ez csak egy a rengeteg variáns közül, bármelyik megállja a helyét ebben a receptben.



4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kettéosztjuk, majd miután a két fél bucit újabb 5-10 percig pihentettük, egyesével téglalapot nyújtunk belőlük.

5. Gondolatban három részre osztjuk őket, a szélső harmadokat egy pizzavágóval vagy egy éles késsel nagyjából kétujjnyi vastagon beirdaljuk.

6. A középső részt megkenjük a paprikakrémmel, mintegy megágyazva a lecsónak, amit aztán fele-fele arányban ráhalmozunk.



7. A tészta felvágott széleit két oldalról ráhajtogatjuk a töltelékünkre, majd sütőpapíros tepsire fektetjük őket.

8. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk a vízzel lepermetezett tésztákat, és 25-30 perc alatt pirosra sütjük.



9. Gyönyörű látvány, ahogy a lecsó szaftja sütés közben kibugyog a tészta tetején áthajtogatott lyukakon, csodás színekkel festve meg a kenyeret.
 


 

 
Fotó:
Varga Anita