Vissza
Főzünk

Lecsó kenyértésztában

2017.09.29. | Varga Anita
Ahány ház, annyi lecsó. A klasszikus, a nagyi receptje, a szomszédé... de azért mindig a saját a legjobb. Néha persze jó kalandozni, újdonságokat kipróbálni. Varga Anita most kenyértésztába sütötte nekünk...
 

Még talán nem késő körülnézni a piacon, biztosan találunk paradicsomot, paprikát. Ugyan már nem tonnaszám, mint néhány héttel ezelőtt, de a szenvedély az szenvedély. A gyerekeim is imádják. „Mit szólnátok, ha ma lecsó lenne vacsorára?” – kérdeztem. „Lecsó!! Azt imádom! – hangzott a válasz, majd a folytatás: Csak a paprikát és a paradicsomot nem szeretem benne.” Hmm… Már megfigyeltem, hogy akármennyire is válogatósak, a tűzön rotyogó étel illata meghozza az étvágyukat, és beindítja a fantáziájukat is. Sokszor nyitottabban fogadják az új ízeket, ha az érzékszerveiket bevonom az előkészületekbe. A frissen sült kenyeret pedig tényleg imádják; innen jött az ötlet, hogy valami olyan receptet keressek, amiben a nyár visszahozhatatlan emlékei integrálódnak a tésztában. A terv működött, igaz ugyan, hogy a sült zöldségeket végül én ettem meg, de a lecsózaftos kenyér is hiba nélkül elfogyott a kis színes gyerektányérokról.

A lecsó szerb eredetű étel, a Balkánról került hazánkba – mi, magyarok viszont úgy véljük, hogy a hazai gasztronómia tette ismertté világszerte. Hasonló, hagymából, paprikából és paradicsomból készült „pörköltet” már jóval korábban is készítettek, lecsó néven receptet először mégis csak 1940-ben jegyeztek le. Az alapanyagai valódi hungarikumok: a makói vöröshagyma, a fehér húsú cecei zöldpaprika és az ízes, édes magyar paradicsom. A lecsó igazi retró fogás, a mai sztárséfek és a menő éttermek nagy kihívásnak veszik, hogy saját elképzeléseik alapján visszahozzák a nimbuszát.



Hozzávalók:
  • 400 g liszt
  • 1 teáskanál oregánó
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj
  • 2,5 dl langyos víz
  • 20 g élesztő
A lecsóhoz:
  • 3 db húsos tv paprika
  • 4-5 db paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 tojás
  • 1 pár virsli
  • só, bors, olaj
A szószhoz:
  • 3 db különböző színű kaliforniai paprika
  • olívaolaj, só, bors
  • pár evőkanál tejföl


Elkészítés:

1. A hozzávalókból lágy kenyértésztát dagasztunk, nagyjából 40 perc alatt hagyjuk a duplájára kelni.

2. Bő olajon megsütjük a feldarabolt, színpompás kaliforniai paprikáinkat, majd kevés tejföllel összekeverve pépesítjük. Ebből egy keveset a tésztára fogunk kenni, közvetlenül a lecsónk alá, a többit pedig a tálalásnál kínáljuk az étel mellé. 

3. Elkészítjük a lecsót. Én most tojással és virslivel főztem, de ez csak egy a rengeteg variáns közül, bármelyik megállja a helyét ebben a receptben.



4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kettéosztjuk, majd miután a két fél bucit újabb 5-10 percig pihentettük, egyesével téglalapot nyújtunk belőlük.

5. Gondolatban három részre osztjuk őket, a szélső harmadokat egy pizzavágóval vagy egy éles késsel nagyjából kétujjnyi vastagon beirdaljuk.

6. A középső részt megkenjük a paprikakrémmel, mintegy megágyazva a lecsónak, amit aztán fele-fele arányban ráhalmozunk.



7. A tészta felvágott széleit két oldalról ráhajtogatjuk a töltelékünkre, majd sütőpapíros tepsire fektetjük őket.

8. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk a vízzel lepermetezett tésztákat, és 25-30 perc alatt pirosra sütjük.



9. Gyönyörű látvány, ahogy a lecsó szaftja sütés közben kibugyog a tészta tetején áthajtogatott lyukakon, csodás színekkel festve meg a kenyeret.
 


 

 
Fotó:
Varga Anita

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (32) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (206) borbar (16) borfesztivál (11) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (6) bortúra (8) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (113) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (76) Etyek (3) fesztival (18) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (7) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (13) kadarka (6) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (21) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (4) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pecs (3) pezsgő (21) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (31) rozé (11) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (6) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (70) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (26) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)