Vissza
Főzünk

Lecsó kenyértésztában

2017.09.29. | Varga Anita
Ahány ház, annyi lecsó. A klasszikus, a nagyi receptje, a szomszédé... de azért mindig a saját a legjobb. Néha persze jó kalandozni, újdonságokat kipróbálni. Varga Anita most kenyértésztába sütötte nekünk...
 

Még talán nem késő körülnézni a piacon, biztosan találunk paradicsomot, paprikát. Ugyan már nem tonnaszám, mint néhány héttel ezelőtt, de a szenvedély az szenvedély. A gyerekeim is imádják. „Mit szólnátok, ha ma lecsó lenne vacsorára?” – kérdeztem. „Lecsó!! Azt imádom! – hangzott a válasz, majd a folytatás: Csak a paprikát és a paradicsomot nem szeretem benne.” Hmm… Már megfigyeltem, hogy akármennyire is válogatósak, a tűzön rotyogó étel illata meghozza az étvágyukat, és beindítja a fantáziájukat is. Sokszor nyitottabban fogadják az új ízeket, ha az érzékszerveiket bevonom az előkészületekbe. A frissen sült kenyeret pedig tényleg imádják; innen jött az ötlet, hogy valami olyan receptet keressek, amiben a nyár visszahozhatatlan emlékei integrálódnak a tésztában. A terv működött, igaz ugyan, hogy a sült zöldségeket végül én ettem meg, de a lecsózaftos kenyér is hiba nélkül elfogyott a kis színes gyerektányérokról.

A lecsó szerb eredetű étel, a Balkánról került hazánkba – mi, magyarok viszont úgy véljük, hogy a hazai gasztronómia tette ismertté világszerte. Hasonló, hagymából, paprikából és paradicsomból készült „pörköltet” már jóval korábban is készítettek, lecsó néven receptet először mégis csak 1940-ben jegyeztek le. Az alapanyagai valódi hungarikumok: a makói vöröshagyma, a fehér húsú cecei zöldpaprika és az ízes, édes magyar paradicsom. A lecsó igazi retró fogás, a mai sztárséfek és a menő éttermek nagy kihívásnak veszik, hogy saját elképzeléseik alapján visszahozzák a nimbuszát.



Hozzávalók:
  • 400 g liszt
  • 1 teáskanál oregánó
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj
  • 2,5 dl langyos víz
  • 20 g élesztő
A lecsóhoz:
  • 3 db húsos tv paprika
  • 4-5 db paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 tojás
  • 1 pár virsli
  • só, bors, olaj
A szószhoz:
  • 3 db különböző színű kaliforniai paprika
  • olívaolaj, só, bors
  • pár evőkanál tejföl


Elkészítés:

1. A hozzávalókból lágy kenyértésztát dagasztunk, nagyjából 40 perc alatt hagyjuk a duplájára kelni.

2. Bő olajon megsütjük a feldarabolt, színpompás kaliforniai paprikáinkat, majd kevés tejföllel összekeverve pépesítjük. Ebből egy keveset a tésztára fogunk kenni, közvetlenül a lecsónk alá, a többit pedig a tálalásnál kínáljuk az étel mellé. 

3. Elkészítjük a lecsót. Én most tojással és virslivel főztem, de ez csak egy a rengeteg variáns közül, bármelyik megállja a helyét ebben a receptben.



4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kettéosztjuk, majd miután a két fél bucit újabb 5-10 percig pihentettük, egyesével téglalapot nyújtunk belőlük.

5. Gondolatban három részre osztjuk őket, a szélső harmadokat egy pizzavágóval vagy egy éles késsel nagyjából kétujjnyi vastagon beirdaljuk.

6. A középső részt megkenjük a paprikakrémmel, mintegy megágyazva a lecsónak, amit aztán fele-fele arányban ráhalmozunk.



7. A tészta felvágott széleit két oldalról ráhajtogatjuk a töltelékünkre, majd sütőpapíros tepsire fektetjük őket.

8. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk a vízzel lepermetezett tésztákat, és 25-30 perc alatt pirosra sütjük.



9. Gyönyörű látvány, ahogy a lecsó szaftja sütés közben kibugyog a tészta tetején áthajtogatott lyukakon, csodás színekkel festve meg a kenyeret.
 


 

 
Fotó:
Varga Anita

címkék

#koccintsaszuval (2) aeropress (1) alma (1) Apropó (1) Auguszt cukrászda (1) Az Év Bortermelője (1) babfőzelék (1) Badacsony (3) bajnoksag (2) balassa bor (1) Balaton (12) Balatoni Gasztrotérkép (1) Baracskay Angéla (1) Baraka (2) Barcelona (1) Bari (1) Barletta (1) Báron György (1) Basilicus Szőlőbirtok (1) bazsalikom (1) BBQ (1) Berecz Stephanie (1) Berlin (2) bikaver (9) bio (1) Biró Norbert (1) Bock Pince (2) Bocuse d'Or (5) bojt pinceszet (1) bor (135) Bor, mámor, Bénye (1) Borászok Borásza (1) borbar (10) Bori Mami (2) boriskola (3) borkereskedés (1) Borkonyha (1) borkorcsolya (11) bornaptar.hu (1) Borough Market (1) Borshanta (7) borterasz (5) bortúra (3) borvacsora (1) borvendéglő (1) borverseny (2) Boscolo Budapest (1) Bott pince (19) Bottszerda (16) brazilia (1) Bridges Food Bar (1) Brüsszel (1) Budapest (71) budapest_coffee_festival (1) bujdoso (1) bukolyi (1) cabernet franc (1) carpinus (1) cava (6) CEWI (8) chez dodo (1) Christian Forget (1) coffee_genius (1) Cognac (1) colonna (1) Costa Rica (2) Csendes Dűlő Szőlőbirtok (1) cseresznye (1) Csetvei Pince (1) csirke (3) csokoládé (3) csontos (2) csopak (1) cukrász (1) cukrászda (5) cupping (1) Daniel Berlin (2) Debreczeni Mónika (1) del-balaton (1) demeter zoltan (4) desszert (3) desszertbor (2) DiVino (1) Dóczi György (1) drop shop (1) édes (17) édes szamorodni (4) Eger (11) egészséges (2) egri csillag (1) egytorol (1) Élesztő udvar (1) eleven (1) eper (1) eskoszahalakat (1) espresso embassy (3) etap (1) etiopia (1) étterem (45) Etyek (2) Etyeki Kúria (1) ezerjó (1) Fabro Pince (1) Fehér Franc (1) fesztival (8) film (1) filterkave (1) fozdefeszt (1) Franc&Franc (2) frittmann (1) furmint (25) Furmint Február (1) fűszer (1) gal tibor (1) gasztrofilm (1) geisha (2) Gere Attila Pincészete (1) Geszler Családi Pincészet (1) Gizella Pince (4) Gusteau Kulináris Élményműhely (1) gyerekbarát (10) Gyöngyös (1) gyöngyözőbor (4) habzóbor (1) Hacienda La Esmeralda (1) hanuka (1) harslevelu (4) Hárslevelűk Éjszakája (2) heimann (2) heteny (1) Hilltop Neszmély Borászat (1) homebarista (1) homoky dorka (1) Horváth Gábor (1) hungarikum (1) húsvét (5) indiai (1) International Furmint Day (1) Ipacs Szabó Birtok (1) Ipacs Szabó István (1) Iván-völgyi túra (1) jeges italok (1) Junibor (1) Kádár étkezde (1) kadarka (4) Káli Kövek Borászat (2) Káli-medence (2) Kamocsay Ákos (1) karácsony (1) karácsonyi sör (1) kave (33) kavezok (6) kéknyelű (1) kenya (1) kenyér (2) Kerekes Sándor (1) Keszthely (3) kesztolc (1) kiallitas (1) Kikelet Pince (1) Király 100 (1) Kislaki bormanufaktúra (1) Kislaki Tavasz (1) Kispipa (1) koktel (4) koktélverseny (2) kolumbia (1) kongo (1) kontakt (2) konyak (1) könyv és kávé (3) körte (1) kostolo (14) Kovács Nimród Winery (2) Köveskál (1) Kővirág étterem (1) Közben esznek (8) közel-keleti ételek (1) Kreinbacher Birtok (2) kunsagi borvidek (1) Laposa Birtok (1) Légli Géza (1) lenkey (2) lepény (1) Lisszabon (2) Litauszki Zsolt (1) London (2) Luka Enikő (1) Lyon (1) macaron (1) Mád (7) magnamatra (6) Magyar Bocuse d'Or Akadémia (1) Magyar Bor Nagydíj 2016 (1) Maharaja Lounge (1) Malter (2) Márton-nap (1) Mátra (12) Maurer Oszkár (1) Maurer Pince (1) maxwell colonna-dashwood (1) Meatology (1) Mészáros Borház (1) Mészáros Pál (1) mexikói étterem (1) Mi a kő (1) Michelin-csillag (4) molekuláris gasztronómia (1) Molnár Júlia Dóra (1) Monofu (1) Monopoli (1) Monyo Brewing CO (2) Mór (2) művészinterjú (3) Nagygombos Borászat (1) Nappali Kávéház (1) narancsbor (1) New York Kávéház (1) nyar (4) nyaralas (3) olajbogyó (1) Olaszország (4) olaszrizling (1) Ördögkatlan Fesztivál (1) őstermelői piac (3) osztriga (1) Paks (2) Paletta (2) Pálffy Szőlőbirtok (1) pálinka (3) pálinkaverseny (3) Pampetrics Borkereskedés (2) panama (2) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (2) Pannonhalma (2) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) párlat (1) pecs (1) petrányi (1) pezsgő (11) piac (5) Piemont (1) Pipacs Pékség (1) pizza (3) playground (1) Polignano a Mare (1) polip (1) Portugália (4) potato_defect (1) Premier Kultcafé (1) programajanlo (7) prosecco (1) Puglia (2) Quintessence (2) Rácz Jenő (3) raj ráchel (1) rajnai rizling (1) recept (18) roestbar (1) Rókusfalvy Birtok (1) rozé (8) ruanda (1) rum (1) saláta (1) salátabár (1) Salon étterem (2) Salone del Gusto 2016 (1) Sárközi Ákos (1) sarospatak (1) sauvignon blanc (4) siller (1) Sillerfesztivál (2) Slow Food (1) sommelier (3) Soproni borvidék (2) sor (27) sós (6) Spanyolország (3) specialty kave (4) st andrea (1) story (1) Super 12 (1) sütemény (12) süti (7) SVÉT (7) szakácsverseny (2) szaké (1) szaloncukor (1) Szekszárd (11) Széll Tamás (2) Szent András Sörfőzde (4) Szentesi József (1) Szerémség (2) szivek pince (1) szolo_fine_wine (1) szorakozas (2) takler (1) tallya (3) tanfolyam (2) Tarcal (3) Tarcal Kulturális Egyesület (1) Taschner Kurt (1) tavasz (1) tea (2) tenger gyümölcsei (2) terasz (2) tészta (3) thirdwavewichteln (1) tokaj (44) Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok (1) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (7) tokaji aszú (10) torta (1) Trani (1) tudnivalok (4) újbor (2) Újpest (1) ujvari (1) unicum (1) Uradalmi Sörmanufaktúra (1) utazás (4) Váli Péter (1) Váli Pince (1) VáliBor (1) vargabéles (1) vargánya (1) vegán (2) velemeny (1) verseny (5) Veszprém (1) Villányi borvidék (10) vincze tomi (1) viszlat (1) Vomberg Frigyes (1) vörösbor (6) vylyan (2) wet hopped (1) whisky (2) Wolf András (2) world of coffee (1) WSET (2) zhao zhou (1) zold veltelini (3) Zsirai Pincészet (1) zwack (1)