Vissza

Levendulás-mandulás keksz

2017.07.19. | Varga Anita
Színben, ízben, illatban egyaránt csábító, az elkészítése cseppet sem bonyolult, és még egy pohár hideg édes borhoz is tökéletesen illik...
 

Szezonális alapanyagokból sütni-főzni a legizgalmasabb dolog. Amikor ott van a levegőben az időtényező, és muszáj megcsípni azokat az illatokat, ízeket, színeket, azt a hangulatot, ami évekkel ezelőttről ilyenkor felsejlik benned, esetleg újabb receptekkel színesíteni, bővíteni a palettát, különben elillan a pillanat. Értsd ezt a palettát szó szerint, hiszen hiába szárítod meg például a levendulát, árnyéka lesz önmagának az a szín, amit télen majd előhúzol. A lila amúgy is nagy kedvencem, a levendula mint fűszer pedig tökéletesen tolmácsolja ízben is azt, amit ez a buja színvilág ígér.

Igazából a levendulára csak az idén éreztem rá, de most nagyon. Levendulaszörppel indult a sor, ezt követte a levendulás vajas keksz, a levendulás-sárgabarackos pite, a levendulás joghurt, a levendulás-pirított hagymás bagett, a levendulás-kakukkfüves-rozmaringos csirkemell, majd újra a levendulaszörp (szódával... másnaposságra is kiváló orvosság).

Lilában úszik a konyha. De nem unjuk meg… és eltűntek a molyok is!



Hozzávalók:
  • 200 g finomliszt
  • 100 g mandulaliszt (vagy őrölt mandula)
  • csipet só
  • 70 g porcukor
  • 200 g hideg vaj
  • 1 zöldcitrom (vagy fél citrom) reszelt héja
  • 1 tojássárgája 
  • 2-3 evőkanál levendulavirág



Elkészítése:

1. A lisztet, a mandulalisztet, a sót, a porcukrot, a levendulát és a vajat kézzel vagy robotgéppel morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és azzal is összegyúrjuk. Érdemes nem túl sokat masszírozni, hogy a vaj ne melegedjen fel benne túlságosan, mert akkor a zsiradék kicsapódik.

2. Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe pár órára pihenni. Ebben a tésztában az a jó, hogy napokkal előre is készülhetünk vele, mert akár 2-3 napig is jól érzi magát ilyen állapotában. Szépen összeérnek benne az ízek, ahogy a levendula szorosan összebújik a többi alapanyaggal.

3. Miután kivesszük a hűtőből, kicsomagoljuk, és enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Ha túl vékony a tészta, könnyebben megég a sütőben. A kellő vastagságúra kinyújtott kekszekbe lesz kellően guszta beleharapni.

4. Előveszünk egy mintázót, és valamilyen koncepció mentén kiszúrjuk a tésztánkat. Én például egy vizespohár belisztezett szájával előre átszúrtam teljesen, és arra nyomták rá a gyerekek a feliratos pecséteket. De ezt a műveletet kvircedli mintázóval, derelyeszaggatóval, mézeskalácsformával vagy akár egy egyszerű pogácsaszaggatóval is el lehet végezni.



5. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a formákat, és 180 fokos sütőben 10 perc alatt halványsárgára sütjük. Az illata valami mámorító.

Tálalásnál fogjunk egy csokor levendulát, és egy hanyag kézmozdulattal, „rusztikusan” (Jamie Oliver-módra) szórjuk meg a kekszeket vele. Vizuális gyönyörűség!



 
Fotó:
Varga Anita

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (56) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (8) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (14) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (66) bortúra (15) borvacsora (12) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (174) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (59) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (4) étterem (114) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (29) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (68) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (8) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (5) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (102) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (46) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (23) süti (14) svét (12) szakácsverseny (4) száraz (14) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (5) tokaj (88) tokaj-hegyalja (47) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)