Vissza
Főzünk

Libatepertős pogácsa

2017.11.08. | Varga Anita
Ha Márton-nap, akkor liba és újbor minden mennyiségben! Ez a fenséges libatepertős pogácsa a borkorcsolya maga…
 

November 11-e a néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje, és ilyenkor kezdődik a téli pihenés időszaka a természet számára is. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, ráadásul a rigmus szerint: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Azt tudtátok, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből régen mindig küldtek a papnak is? Innen ered a „püspökfalat” kifejezés.
A lúdvacsora után pedig „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani.

A Márton-napi népszokások ahhoz a legendához is kötődnek, amely szerint Szent Márton, a koldusok és a katonák védőszentje egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták avatni, mert szerénysége miatt méltatlannak tartotta magát e címre, ám a ludak elárulták gágogásukkal.



Ma már se szeri, se száma azoknak a fantáziadús ételeknek, amelyeket a liba különböző részeiből rittyenthetünk. Ez a pogácsa például a liba konfitált bőréből, azaz a tepertőből készül. Kelt vajas tészta az alap, amibe darált libatepertőt hajtogatunk. A legszebb az egészben az, hogy két deci borral készül, s ez pikáns ízeket csalogat elő az alapanyagokból – ez persze ürügynek sem utolsó egy palack kinyitásához. A recept nem igényel különösebb előismereteket, kezdő konyhatündérek számára sem lehet az elkészítéséből galiba. :)



Hozzávalók
  • 60 dkg liszt
  • 2 dl bor (száraz, fehér)
  • 3,5 dkg élesztő
  • egy csipetnyi cukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 12 dkg vaj
  • 2 teáskanál só
  • 40 dkg darált libatepertő
  • 1 tojás a kenéshez
     
Elkészítés

1.  Az alapanyagokat kimérjük, majd dagasztógépben alaposan összedolgozzuk.
2.  Ha a tészta összeállt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és kézzel is átgyúrjuk, hogy szép sima legyen.
3.  Letakarva, meleg helyen bő fél órát hagyjuk kelni.
4.  Miután megkelt, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a tepertőkrém felével. Sózzuk, borsozzuk.



5.  Képzeletben három részre osztjuk az előttünk levő téglalapot, és a két szélét behajtjuk középre (balról rá a középső részre, majd jobbról rá a dupla rétegre).
6.  Letakarva hagyjuk pihenni fél órát.
7.  Ismét kinyújtjuk, megkenjük a maradék tepertőkrémmel, sózzuk, borsozzuk.
8.  Ismét három részre osztva egymásra hajtogatjuk, és a pihentetést is ugyanúgy ismételjük.
9.  A második hajtogatást és pihentetést követően ujjnyi vastagra nyújtjuk, egy éles késsel finoman berácsozzuk a tetejét, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.



10.  A látványnak sem utolsó emeletes pogácsákat tepsibe helyezzük, felvert tojással megkenjük a tetejüket, és 180 fokos sütőben nagyjából 15 percig sütjük.

Olyan finom, hogy libabőrös leszel tőle! :)

 
:
Fotó:
Varga Anita