Vissza
Főzünk

Mákos pogácsa

2018.10.23. | Klich Zsuzsa
Ez a gyorsan összeállítható süti a háziasszonyok álma: a délutáni tea mellé és az esti borozgatáshoz egyaránt tökéletes, ráadásul elkészíteni is egyszerű…
 

Sós, omlós, mindenki imádja. Ha egyszerre nagyobb mennyiséget gyúrunk be belőle, akkor a tészta egy részét lefagyaszthatjuk, aztán szükség esetén csak előkapjuk a mélyhűtőből, és már mehet is a sütőbe.



Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj vagy margarin
  • 1 tojássárgája
  • 1,5 kávéskanál só
  • 7 dkg reszelt sajt (legjobb a füstölt)
  • fél zacskó sütőpor
  • 0,8 dl mák (nem darált!)
  • 1 dl tejföl
A tetejére:
  • 1 tojásfehérje
  • szezámmag


Elkészítés:


1. A lisztben elmorzsoljuk/robotgéppel morzsásra keverjük a hideg(!) vajat.
2. Belekeverjük a sót, a sütőport és a mákot.
3. Beleöntjük a tejfölt, hozzáadjuk a tojássárgáját és a reszelt sajtot.
4. Gyorsan összeforgatjuk, bucit formázunk belőle. Minél kevesebb ideig fogjuk kézben, annál jobb!
5. Néhány órára/sütésig hűtőbe tesszük.
6. Kb. fél cm vastagra nyújtjuk, tetszőleges formával szaggatjuk (most esküvőre készült, ezért szív alakú).
7. A tetejüket megkenjük a megmaradt tojásfehérjével, és megszórjuk szezámmaggal (vagy bármivel, amit szeretünk: napraforgómag, tökmag, mandulaforgács…).
8. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
9. 20-25 perc alatt sül meg, de figyeljük, hamar megpirul a teteje!



40-50 db lesz belőle. Melegen csodás, de napokig rendkívül finom!

Zero waste tipp: a környezetünk megóvása érdekében próbáljuk meg kerülni a nejlonzacskók használatát. A piacon nyugodtan kérhetjük az árut a saját edényünkbe, textilszatyrunkba. A receptben szereplő hozzávalókat – a só és a sütőpor kivételével – kimérve vettük, így a főzés végére egyetlen szemetünk maradt: a tojás héja.




 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnokság (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) bocuse d'or (9) bor (243) borbár (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (10) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (10) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (145) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (38) édes szamorodni (4) eger (24) egészséges (3) eper (3) espresso embassy (3) étterem (98) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztivál (22) Franc&Franc (4) furmint (42) Furmint Február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) harslevelu (7) heimann (4) húsvét (7) interjú (46) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostoló (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (7) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (7) nyár (5) nyaralas (4) Olaszország (7) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanló (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (72) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (8) Soproni borvidék (7) sör (37) sós (33) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) tarcal (7) Taschner Kurt (3) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (77) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (31) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)