Vissza
Főzünk

Malacvariáció újévi „lencsefőzelékkel”

2018.01.01. | Szabó Edit
Nagy Krisztián, a csopaki Víg Molnár Csárda kreatív séfje ezzel a kedves, színes lencsefőzelékkel kíván nekünk boldog új évet…


 

Az étel elkészítése kissé időigényes. Ha nincs kedvünk rászánni egy napot, csapjunk egy csopaki kirándulást, és a Víg Molnár Csárdában megkóstolhatjuk.

Hozzávalók 4 főre

A malachoz:
  • 60 dkg malaccomb 
  • 40 dkg malaccsászár
  • 20 dkg malackolbász
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 5-6 babérlevél
 
A barna lencsés jus-höz:
  • 1/2 kg oldalas
  • 1/2 kg csirkeszárny
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg zeller
  • 10 dkg fehérrépa
  • 10 dkg salottahagyma
  • 1 liter szárnyasalaplé
  • 1/2 dl száraz vörösbor
  • 10 dkg barna lencse
  • 5 dkg vaj
 
A lencsefőzelékhez:
 
  • 15 dkg barna lencse
  • 10 dkg vörös lencse
  • 10 dkg fekete lencse
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 2-3 ág kakukkfű
  • só, bors
 
A vajas zöldségekhez:
 
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg angolzeller
  • 3  dkg vaj
 
A zellerpüréhez:
 
  • 20 dkg zeller
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl zöldségalaplé
  • 1 kávéskanál dijoni mustár
 
Először a malachúsokat készítjük el:

1. A kötözött malaccombot és a malaccsászárt 10%-os sóoldatban két órán át marináljuk, majd leöblítjük.

2. A húsokat vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel ízesített zsírban 75 fokon konfitáljuk. Amikor a húsok vajpuhák, kiemeljük őket, és ha kihűltek, daraboljuk, szeleteljük. Tálalás előtt serpenyőben, kevés zsiradékon ropogósra körbesütjük a kolbásszal együtt. 

A lencsefőzelék elkészítése:

A lencséket két órára beáztatjuk, majd kakukkfűvel ízesített zöldségalaplében forráspont alatt lassan főzzük puhára, így a vörös és a fekete lencse színe megmarad. Leszűrjük, tálaláskor a lencsés jus-ben átforgatjuk.
 
A barna lencsés jus elkészítése:

1. A sertésoldalast és a csirkeszárnyat sütőben, kevés olajon, 220 fokon körülbelül harminc percig sütjük, az utolsó pár percben hozzáadjuk a vajat, ezzel fejezzük be a sütést.
2. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, egy fazékban kevés zsiradékon rozsdabarnára pirítjuk, majd ráöntjük a vörösbort, és hagyjuk, hogy lassan elfőjön. Akkor felöntjük szárnyasalaplével, hozzáadjuk a húsokat, és – a habot folyamatosan eltávolítva a tetejéről – főzni kezdjük. 5-6 óra főzés után átszűrjük, zsírtalanítjuk, majd sziruposra sűrítjük. 

A vajas zöldségek elkészítése:

A kockára vágott sárgarépát és angolzellert blansírozzuk, tálaláskor vajon átforgatjuk.
 
A zellerpüré elkészítése:

A megtisztított zellert egy kevés vajon átforgatjuk, zöldségalaplével puhára pároljuk, hozzáadjuk a mustárt, turmixoljuk, majd hideg vajjal elkeverjük.
 
A fotón látható módon tálaljuk.
 
Sikeres, boldog új évet kívánunk!

 
:
Fotó:
Víg Molnár Csárda

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (39) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (224) borbar (18) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (119) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (81) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (20) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (33) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) kunsagi borvidek (3) London (3) Mád (10) magnamatra (8) Mátra (16) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (4) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (13) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (34) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (19) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)