Vissza
Főzünk

Medvehagyma-krémleves

2019.04.08. | Klich Zsuzsa
A medvehagyma a tavasz csodás ajándéka, szedegetni, elkészíteni és kóstolgatni egyaránt élvezetes. Mi most egy isteni krémlevest főztünk belőle, íme a recept…
 


A hó még alig olvadt el, vagy a magasabban fekvő helyeken talán még el sem olvadt, amikor bátor fejét kidugja alóla a tavasz első hírnöke, a hóvirág. A medvehagyma mindjárt utána jelenik meg a hegyekben, jellegzetes, friss fokhagymaillattal vonva be a termőhely környékét.



Ezt az üdezöld, sokoldalúan felhasználható növényt nemcsak mi, hanem a medvék is nagyon szeretik, innen kapta a nevét. Hazánkban leginkább a Zselicben és a Gerecse hegységben, valamint Orfű környékén terem, a természetvédelmi területek kivételével gyűjtése bárhol engedélyezett, de a szabályok értelmében fejenként naponta csupán 2 kg-ot szedhetünk belőle. Gyűjtéskor ügyeljünk arra, hogy egy-egy tőről csak egy levelet csípjünk le, mert így a növény virágot hozhat, majd elszórja a magját, és jövőre is lesz mit szednünk.

A medvehagyma virága hófehér és nagyon szép, de ha a növény már virágot hozott, az íze kevésbé élvezhető, így a gyűjtögetés csak a virágzás előtti időszakban javasolt. Szedésekor nem árt az óvatosság, ugyanis könnyű összetéveszteni a gyöngyvirág és az őszi kikerics levelével, amelyek viszont súlyosan mérgezőek. A medvehagyma szerencsére átható fokhagymaillatot áraszt, míg a másik két növény nem, ezért egyszerűen felismerhetjük.



Medvehagymát szedni remek móka, a család apraja-nagyja imádja, és a hosszú, erdőben tett séta után az étel is sokkal jobban ízlik. Süthetünk vele quiche-t, pogácsát, de ízeit nyersen „beharsintva”, vagy a belőle készült krémlevesben mutatja meg legintenzívebben.



 
Hozzávalók:
  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 8 dl zöldségleves (lehet kockából is)
  • 1 dl fehérbor
  • só, bors
  • 2 dl főzőtejszín


A tetejére
  • pirított kenyérkocka vagy pirított mandulaforgács, esetleg kockára vágott camembert vagy tofu
  • néhány csepp főzőtejszín, díszítésnek

 
Elkészítés:

1. A felvágott medvehagymát a vajon megdinszteljük, majd megszórjuk a liszttel, és elkeverjük.

2. Keveset pirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, aztán apránként, folytonos keverés közben felöntjük a borral, majd a levessel, és 5-6 percet főzzük.

3. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük.

4. A tejszínt öntsük egy külön tálba, kanalazzunk hozzá a forró levesből, keverjük csomómentesre, majd a levest húzzuk le a tűzről, és a tejszínt keverjük hozzá.

5. 2-3 perc alatt összeforraljuk, kóstolás után esetleg még sózzuk.

Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal vagy pirított mandulaforgáccsal, de jól illik hozzá a camembert sajt és a tofu is! A tetejére csöppentett tejszín szépen díszíti.



Borsmenta-tipp 1.: dúsabb, tartalmasabb levest kapunk, ha belefőzünk és beleturmixolunk egy közepes krumplit.

Borsmenta-tipp 2.: készíthetünk belőle pesztót, de le is fagyaszthatjuk. Így salátába már nem lesz jó, de levesnek kitűnő. Hálásak leszünk érte a szezonon kívüli időszakban.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (47) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (239) borbar (21) borfesztivál (16) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (16) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (3) bortúra (11) borvacsora (6) borvendéglő (3) borverseny (8) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (138) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (29) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (94) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (40) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (38) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (21) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (63) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (6) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (27) Spanyolország (4) specialty kave (8) st andrea (5) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (16) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (5) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (5) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (13) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)