Vissza
Főzünk

Meleg saláta hagymával és szalonnával

2019.04.15. | Klich Zsuzsa
Saláta szalonnával, ráadásul melegen? Miért ne? Ez a recept igazán menő, érdemes kipróbálni…


A saláta mindenki szerint egy könnyű és diétás fogás. De akkor hogy kerül bele bacon? Ez aztán a meglepő! Pedig elég belegondolni, és azonnal rájövünk, hogy egyes vitaminok zsírban oldódnak, és ki mondta, hogy ez a zsír csak extra szűz olívaolaj lehet? Érdemes megkóstolni ezt a meleg előételt, ami könnyű és finom, rengeteg az új íz benne, mégis megfelel a klasszikus magyar ízlésnek. Aki eddig azt gondolta, hogy salátát enni annyi tesz, mint ízetlen zöldségek rágcsálása után éhen maradni, az most sürgősen vegye meg a hozzávalókat, és vonuljon be a konyhába. Megéri!


 
Hozzávalók:
  • 2 fej lila hagyma
  • 6 szelet bacon
  • néhány kakukkfűágacska
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 marék fenyőmag
  • 5-6 marék rukola (borsmustár) és bébispenót (felesben)
  • 1-2 evőkanál balzsamecet
  • parmezánforgács


Elkészítés:


1 A baconszeleteket vágjuk tenyérnyi darabokra (össze fog sülni!), hevítsünk fel egy serpenyőt, pirítsuk meg ropogósra, majd vegyük ki pihenni.

2. Amíg a bacon sül, a lila hagymákat hámozás után vágjuk négybe, aztán újra ketté, hogy a végén 8 darabban legyenek.

3. A serpenyőbe löttyintsünk kicsi olívaolajat, dobjuk bele a kakukkfűágakat, a hagymadarabokat és a fenyőmagot egy csipet sóval.

4. Forgassuk össze közepes lángon kb. öt percig, csak párolódjon meg, ne süljön feketére!

5. Borítsuk az egészet egy nagy tálba, dobjuk rá a salátákat, locsoljuk meg a balzsamecettel, forgassuk bele a hagymás keveréket és a bacont.

6. Krumplihámozóval forgácsoljunk rá parmezánt, és gyorsan, azon melegében tálaljuk!



Borsmenta-tipp:
próbáljuk ki más salátákkal is, a rukola mellé nagyon finom a fodros vagy a madársaláta is!

Hulladékcsökkentési tipp: nagyon hívogató az előre mosott, csomagolt zöldsaláta, de vásárolható a piacon, a kistermelőktől csomagolás nélküli, friss, hazai termék! Ha lehetőségünk van, válasszuk inkább azt!

Megjegyzés: az eredeti receptre Jamie Oliver egyik könyvében bukkantunk rá. Ott Remek meleg egyveleg néven fut, és valóban az, aminek mondják. Egyszerű, gyors, különleges!
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (47) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (239) borbar (21) borfesztivál (16) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (16) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (3) bortúra (11) borvacsora (6) borvendéglő (3) borverseny (8) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (138) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (29) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (94) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (40) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (38) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (21) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (63) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (6) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (27) Spanyolország (4) specialty kave (8) st andrea (5) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (16) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (5) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (5) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (13) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)