Vissza

Mogyorós csirkecurry

2019.10.28. | Klich Zsuzsa
Egyszerű, gyors, egzotikus, és bár nem autentikus, az illatos fűszerek miatt mégis a konyhánkba varázsolja Indiát. Mogyorós csirkecurry – kezdő háziasszonyoknak is!
 


A kari egy indiai fűszernövény, a karhí pedig egy aromás szósszal készült indiai étel. E két kifejezésből született a curry (kari? köri?). Aki a szót meghallja, nálunk mindkettőre gondol: a mustársárga porfűszerre, illetve a csípős-fűszeres ragura, ami készülhet szárnyashússal, vagy még inkább vegetáriánus fogásként, zöldségekkel.

Ez az étel nagyon leegyszerűsített, rapid és könnyed változata az eredeti indiai ételnek, ahol legalább 6-8-féle fűszer segítségével produkálják ezt a tipikus aromát. Nem autentikus, de mindenképp kedvcsináló, kissé betekintést enged az indiai konyha különleges világába...


 
Hozzávalók:
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 15 dkg darabos mogyorókrém (nem édes!)
  • 1 vöröshagyma (lila is jó)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 evőkanál curry fűszerkeverék
  • 4 dl kókusztej (porból is lehet)
  • 25 dkg áztatott/konzerv csicseriborsó
  • 1 csokor petrezselyemzöld/korianderzöld


 
Elkészítés:    
 
1. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, megszórjuk a curryporral.
 
2. A csirkemellet kockára vágjuk, rátesszük a fűszeres hagymára, együtt pirítjuk néhány percig. Sózzuk. Enged egy kis levet, megvárjuk, amíg ez elfő.
 
3. Ekkor rátesszük a szintén apróra vágott fokhagymát, néhány keverés után felöntjük a kókusztejjel, és beletesszük a mogyorópasztát is.
 
4. Hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót és fél-egy dl vizet, majd fedő alatt összefőzzük az egészet 10-12 perc alatt.
 
Körítsük főtt jázminrizzsel, a tetejét szórjuk meg finomra vágott petrezselyem- vagy korianderzölddel, kínáljunk hozzá lime-ot vagy citromot és csilit feltétlenül!


 
Borsmenta-tipp 1.: ha nem konzerv csicseriborsót használunk, kb. 15 dkg-ot áztassunk be előző este, így lesz a felhasználáskor kb. 25 dkg.

Borsmenta-tipp 2.: ha kókusztejport használunk, 4 dl kókusztejhez kb. 10-15 teáskanál port oldjunk fel meleg vízben.

Megjegyzés: a curry fűszerkeverék egyik fő összetevője a kurkuma. A gyömbérfélék családjába tartozik, ettől kapja gyönyörű színét az étel. (Textilfestésre is használják.) Hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. Gyógyteaként is fogyasztható, gyakran felmerül mint az Alzheimer-kór és a rák lehetséges ellenszere.
 
Fotó:
Klich Zsuzsa

Tesztelünk

Koltai Pincészet: Zenit 2018 (késői szüretelésű)

2019.09.30. | Szabó Edit
Koltai Tamás szőlősgyöröki pincéjében ez a zenit az egyetlen édes bor, de ez olyan jól sikerült, hogy jobb, ha sietünk, ha azt szeretnénk, hogy jusson nekünk is belőle…

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (8) biodinamikus (4) bocuse d'or (9) bor (258) borász (5) borbár (21) borfesztivál (21) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (6) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (33) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (160) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (43) édes szamorodni (4) eger (27) egészséges (4) étterem (107) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (25) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (44) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (58) kadarka (9) karácsony (12) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) koktél (9) kóstoló (52) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (13) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (41) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (89) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (19) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (4) tészta (4) tokaj (82) tokaj-hegyalja (36) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)