Osztriga citrommal

2016.05.10. | Szabó Edit

Fogyaszthatjuk nyersen, az osztriga ízét, lényegét így élvezhetjük leginkább, de ismerjük a grillezett, sőt a bundázott változatát is. Élvezetének adjuk meg hát a módját, és soha ne feledjük azt a pohár italt, ami az élményt még tökéletesebbé teszi.
 

250 millió éve létezik a Földön, és az ásatások szerint már a kőkorszaki ember is fogyasztotta.
Az ókori Görögországban igazi ínyencfalatnak számított, ekkor kezdték tenyészteni is a halászok. A húsa étkezési célokat szolgált, ám maga a kagyló a belsejébe karcolt névvel sokszor választási cédulaként is működött. Az ókori rómaiak ünnepi lakomáinak is fontos szereplője volt, Apicius híres szakácskönyve több oldalt szentel a hozzá illő mártásoknak, és kitér arra is, hogy az osztriga igen romlékony, bánjunk vele óvatosan. Meglehet, hogy az első „hűtőlánc” ötletét is az osztrigának köszönhetjük, a római uralkodók asztalára ugyanis sokszor Franciaországból, Bretagne partjairól utazott a kagyló, mégpedig hóágyon, az Alpokon keresztül.
 
Az osztrigázás a középkorban már nemcsak az úri közönség kiváltsága volt, a francia partoknál élő szegényebb rétegek számára is fontos táplálékot jelentett. Bretagne-ból friss osztrigával megrakott hajók úsztak a Szajnán Rouen, majd Párizs felé. Az aranykornak az iparosodás és a vele együtt érkező környezetszennyezés vetett véget, a 19. század elejére Európa és Amerika szinte teljes kagylóállománya megsemmisült. A szennyezett kagylók fogyasztása sokszor emberéleteket is követelt, így az osztriga népszerűsége megcsappant, és több évtizednek el kellett telnie, mire az első biztonságos, mesterséges osztrigatelepek megjelentek a világ minden tenyésztésre alkalmas vizében.
 
Hagyományos osztrigahalászat ma már csak Észak-Amerika bizonyos pontjain lehetséges, ezért a világ asztalára szükséges kagylómennyiség a tenyésztőtelepekről vándorol az üzletekbe, a piacokra és a fogyasztókhoz. Európában Franciaország a legnagyobb osztrigatenyésztő, ám tudni kell, hogy elsőségükkel is csak a világ osztrigáinak 2,5%-át adják.
 
Az osztriga mindig sós, azt szokták mondani, hogy alapvetően tengerízű, de tudni kell: az íze nagyban függ attól, hogy hol tenyésztették. A tengervíz, a tengeri moszat jellegzetes ízvilága mellett bizonyos osztrigák lehetnek finoman diósak vagy enyhén uborkaízűek is.
 
Fogyaszthatjuk nyersen, az osztriga ízét, lényegét így élvezhetjük leginkább, de ismerjük a grillezett, sőt a bundázott változatát is. A hit, hogy az osztriga igazi afrodiziákum, régóta tartja magát. A hatás tudományosan nem bizonyított, de az kétségtelen, hogy magas cinktartama miatt igen kedvezően hat a spermiumtermelésre.
 
Ma már Magyarországon is több helyen beszerezhető. Ha van otthon egy elegáns, rövid pengéjű késünk, vigyük haza a kagylókat bátran, nyitásuk kis gyakorlás után szinte semmilyen nehézséget nem okoz, a negyediket már úgy bontjuk fel, mintha világéletünkben ezt csináltuk volna. (Az interneten fellelhető oktatóvideók segítenek, ha mégis nehézségeink támadnának.) Persze ha aggódunk, a páncél nyitását bízzuk szakemberre. Ebben az esetben viszont jó, ha az innivalót is magunkkal visszük, mert az osztriga íze egy korty pezsgő vagy fehérbor elfogyasztása után teljesedik ki igazán.
 
A klasszikus recept szerint a nyitott kagylóra csöppentünk pár cseppnyit egy félbevágott citrom levéből, és már navigálhatjuk is az állatot a szánk felé. Ínyencek egy kis tabascóval is megbolondíthatják: aki kedveli a csípőset, ezt is szeretni fogja. Osztrigát nehéz kulturáltan enni, a hörpölés sajnos hozzátartozik a szertartáshoz. Próbáljuk ki bátran, senki se lesz nálunk ügyesebb; nincs rizikó, legfeljebb annyi, hogy nem ízlik, mint ahogyan még annyi más az életben.
 
Ha viszont ízlik, fogadjuk el, hogy ezek után minden létező helyen keresni fogjuk, és minden lehetőséget megragadunk majd, hogy újra és újra megkóstoljuk. Mint oly sok minden más, az osztriga mértéktelen fogyasztása is okozhat problémákat, így jobb, ha tudjuk, hol a határ. Ha nem éreznénk, megtalálásában általában a pénztárcánk is segít. Mert az osztriga ma sem tartozik az olcsó ínyencfalatok közé. Élvezetének adjuk meg hát a módját, és soha ne feledjük azt a pohár italt, ami az élményt még tökéletesebbé teszi.

Hozzávalók 2 főre:
  • 6 db osztriga
  • 2 db citrom
  • vállalkozó kedv
Elkészítése:
  1. Az osztrigát kinyitjuk, és egy kistányérra helyezzük.
  2. A citromokat félbevágjuk, és az osztrigák mellé tesszük.
  3. A citromot a kagylóra csöpögtetjük.
  4. Élvezzük az ízeket.
Borajánlatunk: La Vida Al Camp: Cava Brut







címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (10) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (23) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (39) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (47) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (46) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (84) tokaj-hegyalja (39) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)