Vissza
Főzünk

Padlizsánpuding

2017.12.04. | Szabó Edit
A padlizsánból általában krémet, pástétomot készítünk. Úgy is nagyon finom, pudingként azonban egészen különleges, és az elkészítése sem bonyolult. Érdemes kipróbálni…
 

Energiatartalma kicsi, vízben, vitaminokban és ásványi anyagokban azonban rendkívül gazdag, vérképző és vízhajtó hatású, serkenti az emésztést, és nagyon finom. Ez a padlizsán, amelynek számtalan elkészítési módja ismert. Pudingként tökéletes előétel, és teltebb fehérborok nagyszerű kísérője.



Hozzávalók:
  • 1 kg padlizsán
  • 3 tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 dl napraforgóolaj
  • só, bors ízlés szerint



Elkészítése:


1. A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk, ujjnyi vastag karikákra vágjuk, alaposan megsózzuk, és 20 percre állni hagyjuk. Ezután a levet leöntjük róla, és papírtörlővel szárazra töröljük a szeleteket.

2. Serpenyőben olajat hevítünk, és a padlizsánkarikák mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Nagyon sok olajat felvesz, érdemes a zsiradékot folyamatosan pótolni.



3. A megsült padlizsánkorongokat a tojással, a tejszínnel, a fokhagymával és ízlés szerinti mennyiségű sóval és borssal összeturmixoljuk.

4. Egy őzgerincformát olajjal kikenünk, és belesimítjuk a padlizsánpépet.



5. Egy nagyobb tepsibe vizet teszünk, erre fektetjük az őzgerincformát, és 180 fokosra előmelegített sütőben, „gőzfürdőben” kigőzöljük a pudingot. Tűpróbáig pároljuk, akkor jó, ha a hurkapálcára már nem ragad rá a massza.



6. Kivesszük a sütőből, tálra borítjuk, melegen tálaljuk, de hidegen is finom. (Általában szépen kicsúszik a formából, de amint látható, a miénk most eltört. Sajnos ez is előfordul néha…)



7. Pirítóssal, retekkel, paradicsommal, paprikával tálaljuk.





 
Fotó:
Borsmenta - honlap

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (39) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (224) borbar (18) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (119) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (81) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (20) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (33) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) kunsagi borvidek (3) London (3) Mád (10) magnamatra (8) Mátra (16) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (4) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (13) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (34) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (19) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)