Polip, ahogy mi a Mátrában szeretjük

2016.07.21. | Szabó Edit
Akinek van benne gyakorlata, elkészítheti azon frissiben, amikor a tengerből kifogta, ám ha bizonytalanok vagyunk, jobb, ha a konyhakész változattal próbálkozunk először…
 
A nyolckarú csodalény a tengerek lakója. Aki már találkozott vele a víz alatt, tudhatja, hogy rendkívül kíváncsi és játékos, ráadásul a rejtőzködés nagymestere. Ha veszélyt észlel, pillanatok alatt felveszi a környezete színét, és olyanná válik, mint az a rücskös kő, amire éppen rátelepedett. Ha még nagyobb a baj, és menekülésre kényszerül, akkor a tintazacskójából sötét folyadékot enged a tengerbe, és elillan, mintha ott sem lett volna. Búvárok mesélik, hogy ha jókedvében van, hosszasan lehet játszani vele, de csak addig, ameddig ő akarja. Vesztére a húsa nem csupán ehető, hanem rendkívül ízletes is, ezért naponta rengeteg polip válik a halászok zsákmányává világszerte. Hozzánk hűtőláncon keresztül érkezik, de megvásárolható fagyasztott és előfőzött változatban is. Nem olcsó, de nagyon egészséges. Akinek van benne gyakorlata, elkészítheti azon frissiben, a hajón vagy a mediterrán nyaraló konyhájában, amikor a tengerből kifogta, ám ha bizonytalanok vagyunk, jobb, ha a konyhakész változattal próbálkozunk először, a polip húsát ugyanis főzés előtt alaposan meg kell veregetni, és talán mindenki jobban jár, ha ezt a fázist szakemberre bízzuk.

Az alábbi receptet és a hozzá tartozó fotókat a Mátrában élő barátainktól kaptuk. Tünde és Laci, köszönjük szépen!


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg friss polip
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 3 db méregerős csilipaprika (nem kimagozva!)
  • ½ kg apró paradicsom
  • ½ kg száraztészta
  • 1 hatalmas csokor petrezselyem (két marék), de a több sosem árt

Előkészítés:

Ha tisztított, friss polippal dolgozunk, abáljuk körülbelül 40 percig babérleveles, borsos, sós vízben.

Elkészítés:

1. Tegyünk fel wokban körülbelül fél deciliter extra szűz olívaolajat hevülni, és egy másik lángra tegyük fel a tészta főzővizét. Gyújtsunk is alájuk bátran!

2. Szeleteljük
                               - a fokhagymát és a csilit leheletvékonyra;
                               - a polipot körülbelül 2 centiméteres darabokra;
                               - az apró paradicsomot négybe;
                               - a petrezselymet apróra.

3. Ha elég forró már az olaj, dobjuk rá a fokhagymát és a csilit, és pirítsuk szép aranybarnára.
4. Adjuk hozzá a polipot, és az egészet forgassuk össze.
5. Adjuk hozzá a közben kifőzött tésztát, majd a friss petrezselymet, és végül a friss paradicsomot.
6. Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, keverjük át az egészet, és tálaljuk szeretettel azon frissiben.
Fotó:
Szabó László





címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (10) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (23) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (39) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (47) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (46) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (84) tokaj-hegyalja (39) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)