Vissza

Póréhagymaleves egyszerűen

2019.02.25. | Szabó Edit
Ha csak 20 perced van, de szeretnél egy ízletes, forró levest, ez a te recepted. Egyszerű, gyors, üde – és elronthatatlan…
 

A póréhagyma az egyik legősibb kultúrnövényünk. Jól ismerték már az ókori Egyiptomban, de a görögök és a rómaiak konyhájából sem hiányzott. Ásványianyag-tartalma rendkívül magas, és kiváló vitaminforrás, ezért soha ne feledkezzünk meg róla a téli hónapokban.
 
 
 
Hozzávalók:
 
  • 1 nagy vagy 2 kisebb póréhagyma
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
  • 5 dl húsleves (kockából is készülhet)
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 kiskanál parmezán (elhagyható)
  • 2 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
 
 
Elkészítés:
 
1. A póréhagymát megtisztítjuk (figyeljünk, mert a zöldebb levelek közé néha föld és sár tapad), és nagyjából fél cm-es karikára vágjuk.
 
2. A petrezselymet finomra aprítjuk, és a fokhagymát is összecsapkodjuk egy kicsit.
 
3. A vajat egy lábosban hevíteni kezdjük. Beletesszük a felkarikázott hagymát, rádobunk egy kis sót, és párolni kezdjük. Mehet mellé a fokhagyma is. A hagyma levet fog engedni, és néhány percen belül megpuhul.
 
4. Ha már puhul, hozzáadjuk a húslevest, és azzal főzzük tovább. Elég 5-6 perc, és el is készül.
 
5. A levest lehúzzuk a tűzről, a tejfölt egy kis tálkába tesszük, és apránként adagolva hozzákeverünk másfél deci levest. Így felmelegítjük a tejfölt, vagyis kiegyenlítjük a hőt, és amikor a tejfölös masszát a leveshez adjuk, nem csapódik ki a fehérje, nem lesz pelyhes a levesünk.
 
6. Ha hozzákevertük a tejfölt, a levest visszatesszük a tűzre, és még egyszer felforraljuk. Most adjuk hozzá a finomra vágott petrezselyemzöldet és a borsot is. Ha szükséges, még egy kicsit sózzuk.
 
7. Forrón tálaljuk, aki szereti, megszórhatja parmezánnal. Csípősen is nagyon finom.
 

 
Megjegyzés: ha nincs húslevesünk, akkor forraljunk fel fél liter vizet, oldjunk fel benne másfél húsleveskockát, és ezzel öntsük fel a levest.
 
Borsmenta-tipp: ha egyszerre nagyobb mennyiségű húslevest főzünk, érdemes a felesleget leszűrve, kisebb dobozokban lefagyasztani. Krémlevesekhez, mártásokhoz is remekül felhasználható.
 
:
Fotó:
Kiss Imi

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (56) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (8) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (14) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (66) bortúra (15) borvacsora (12) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (174) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (58) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (4) étterem (114) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (29) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (68) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (8) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (5) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (101) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (46) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (23) süti (14) svét (12) szakácsverseny (4) száraz (14) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (88) tokaj-hegyalja (47) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)