Vissza

Póréhagymaleves egyszerűen

2019.02.25. | Szabó Edit
Ha csak 20 perced van, de szeretnél egy ízletes, forró levest, ez a te recepted. Egyszerű, gyors, üde – és elronthatatlan…
 

A póréhagyma az egyik legősibb kultúrnövényünk. Jól ismerték már az ókori Egyiptomban, de a görögök és a rómaiak konyhájából sem hiányzott. Ásványianyag-tartalma rendkívül magas, és kiváló vitaminforrás, ezért soha ne feledkezzünk meg róla a téli hónapokban.
 
 
 
Hozzávalók:
 
  • 1 nagy vagy 2 kisebb póréhagyma
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
  • 5 dl húsleves (kockából is készülhet)
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 kiskanál parmezán (elhagyható)
  • 2 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
 
 
Elkészítés:
 
1. A póréhagymát megtisztítjuk (figyeljünk, mert a zöldebb levelek közé néha föld és sár tapad), és nagyjából fél cm-es karikára vágjuk.
 
2. A petrezselymet finomra aprítjuk, és a fokhagymát is összecsapkodjuk egy kicsit.
 
3. A vajat egy lábosban hevíteni kezdjük. Beletesszük a felkarikázott hagymát, rádobunk egy kis sót, és párolni kezdjük. Mehet mellé a fokhagyma is. A hagyma levet fog engedni, és néhány percen belül megpuhul.
 
4. Ha már puhul, hozzáadjuk a húslevest, és azzal főzzük tovább. Elég 5-6 perc, és el is készül.
 
5. A levest lehúzzuk a tűzről, a tejfölt egy kis tálkába tesszük, és apránként adagolva hozzákeverünk másfél deci levest. Így felmelegítjük a tejfölt, vagyis kiegyenlítjük a hőt, és amikor a tejfölös masszát a leveshez adjuk, nem csapódik ki a fehérje, nem lesz pelyhes a levesünk.
 
6. Ha hozzákevertük a tejfölt, a levest visszatesszük a tűzre, és még egyszer felforraljuk. Most adjuk hozzá a finomra vágott petrezselyemzöldet és a borsot is. Ha szükséges, még egy kicsit sózzuk.
 
7. Forrón tálaljuk, aki szereti, megszórhatja parmezánnal. Csípősen is nagyon finom.
 

 
Megjegyzés: ha nincs húslevesünk, akkor forraljunk fel fél liter vizet, oldjunk fel benne másfél húsleveskockát, és ezzel öntsük fel a levest.
 
Borsmenta-tipp: ha egyszerre nagyobb mennyiségű húslevest főzünk, érdemes a felesleget leszűrve, kisebb dobozokban lefagyasztani. Krémlevesekhez, mártásokhoz is remekül felhasználható.
 
:
Fotó:
Kiss Imi

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)