Vissza
Főzünk

Póréhagymaleves egyszerűen

2019.02.25. | Szabó Edit
Ha csak 20 perced van, de szeretnél egy ízletes, forró levest, ez a te recepted. Egyszerű, gyors, üde – és elronthatatlan…
 

A póréhagyma az egyik legősibb kultúrnövényünk. Jól ismerték már az ókori Egyiptomban, de a görögök és a rómaiak konyhájából sem hiányzott. Ásványianyag-tartalma rendkívül magas, és kiváló vitaminforrás, ezért soha ne feledkezzünk meg róla a téli hónapokban.
 
 
 
Hozzávalók:
 
  • 1 nagy vagy 2 kisebb póréhagyma
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
  • 5 dl húsleves (kockából is készülhet)
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 kiskanál parmezán (elhagyható)
  • 2 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
 
 
Elkészítés:
 
1. A póréhagymát megtisztítjuk (figyeljünk, mert a zöldebb levelek közé néha föld és sár tapad), és nagyjából fél cm-es karikára vágjuk.
 
2. A petrezselymet finomra aprítjuk, és a fokhagymát is összecsapkodjuk egy kicsit.
 
3. A vajat egy lábosban hevíteni kezdjük. Beletesszük a felkarikázott hagymát, rádobunk egy kis sót, és párolni kezdjük. Mehet mellé a fokhagyma is. A hagyma levet fog engedni, és néhány percen belül megpuhul.
 
4. Ha már puhul, hozzáadjuk a húslevest, és azzal főzzük tovább. Elég 5-6 perc, és el is készül.
 
5. A levest lehúzzuk a tűzről, a tejfölt egy kis tálkába tesszük, és apránként adagolva hozzákeverünk másfél deci levest. Így felmelegítjük a tejfölt, vagyis kiegyenlítjük a hőt, és amikor a tejfölös masszát a leveshez adjuk, nem csapódik ki a fehérje, nem lesz pelyhes a levesünk.
 
6. Ha hozzákevertük a tejfölt, a levest visszatesszük a tűzre, és még egyszer felforraljuk. Most adjuk hozzá a finomra vágott petrezselyemzöldet és a borsot is. Ha szükséges, még egy kicsit sózzuk.
 
7. Forrón tálaljuk, aki szereti, megszórhatja parmezánnal. Csípősen is nagyon finom.
 

 
Megjegyzés: ha nincs húslevesünk, akkor forraljunk fel fél liter vizet, oldjunk fel benne másfél húsleveskockát, és ezzel öntsük fel a levest.
 
Borsmenta-tipp: ha egyszerre nagyobb mennyiségű húslevest főzünk, érdemes a felesleget leszűrve, kisebb dobozokban lefagyasztani. Krémlevesekhez, mártásokhoz is remekül felhasználható.
 
:
Fotó:
Kiss Imi

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (49) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (240) borbar (21) borfesztivál (17) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (7) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (9) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (141) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (34) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (97) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (41) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (42) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (21) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (67) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (30) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (6) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (30) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (15) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (27) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)