Vissza

Rakott csirkemell formában sütve

2019.07.22. | Klich Zsuzsa
Ez az egyik legjobb dolog, ami a csirkemellel történhet. Egyszerűen elkészíthető fogás, és a majonézes krumplival tényleg mennyei…
 


Az egész a lila hagymával kezdődött: minden áldott nap szembejött. Hol egy kacsazsíros kenyéren, hajszálvékony szeletekben, hol kissé földesen, csomóban, nagy kupacokban a piacon. Hol nagy, sötét fejek, hol gyönyörű halvány zsengék…

Egyszer aztán megjelent a lelki szemeim előtt egy nagy tál jól lehűtött majonézes krumpli tetején, és akkor már csak azt kellett kigondolni, mi kerüljön mellé. Van úgy, hogy az ember a gombhoz varrja a kabátot…



A formában sütött, rakott csirkemell gyorsan elkészíthető, kiadós húsétel, és a majonézes krumplival egyszerűen tökéletes.

 
Hozzávalók:
  • 80 dkg csirkemell
  • nagy maréknyi reszelt sajt
  • 1 púpos evőkanál finomliszt
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 nagy evőkanál tejfel
  • 1 kicsi fej új lila hagyma
  • 1-2 tekerésnyi bors
  • 8-9 vékonyra szelt bacon
 
Elkészítés:



1. A mellet vágjuk kb. 2x2 cm-es kockákra.

2. A tojást villával enyhén verjük fel, és keverjük el benne a lisztet, a borsot, a sót és a tejfelt.

3. Aprítsuk fel a hagymát, a reszelt sajttal együtt adjuk a masszához, majd forgassuk bele a húst.

4. A baconszeletekkel béleljünk ki egy kisebb őzgerincformát (fém vagy szilikonos egyaránt kiváló, az űrtartalma kb. egy-másfél liter legyen).

5. Öntsük bele a masszát a formába, hajtsuk rá – amennyire tudjuk – a szalonnaszeleteket (ha nem fedi teljesen, középre is toldhatunk egy darabot, de akkor sem lesz baj, ha nem teljesen sikerül a takarás).



6. 190 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 40 percet, az idő első felében könnyedén borítsunk rá alufóliát!

7. Ha kivettük, hagyjuk kicsit hűlni, mert utána szépen szeletelhető!

Kínálhatjuk friss salátával, nagyon illik hozzá a ropogós friss fodros vagy jégsaláta és a zamatos paradicsom, de kiadósabb a fogás, ha krémes majonézes burgonyával tálaljuk! Ha pedig dúskálni szeretnénk az ízekben, mindegyik finomságból púpozzunk a tányérra!



Megjegyzés: a recept óriási szabadságot ad. A sajt lehet bármilyen: kemény vagy félkemény, trappista, ementáli, füstölt vagy ezek keveréke – nyugodtan előhalászhatjuk a maradék darabkákat a hűtő mélyéből. Ízesítéskor engedjük el bátran a fantáziánkat! Kerülhet bele apróra vágott fokhagyma, vöröshagyma, újhagyma, a legtöbb zöldfűszer jól működik benne, de petrezselyemmel soha nem lehet mellélőni.

Nem kell a lisztet, a sajtot vagy a tejfelt dekára méregetni. Ha a sajtból túl kevés kerül bele, és nem lehet szépen szeletelni a végén, mert szétesik, akkor is nagyon finom, csak nem olyan szép.

Hulladékcsökkentési tipp: ha van szeletelőgépünk, nem kell előreszeletelt, csomagolt bacont venni!


 
Majonézes burgonyasaláta
 
Hozzávalók:
  • 0,5 kg apróbb rózsaburgonya
  • 0,5 dl tejfel (lehet natúr joghurt, a diéta kedvéért)
  • 0,5 dl majonéz
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 nagy csipet só
  • 1 teáskanál cukor (aki sokallja, tehet kevesebbet, de így nagyon finom)
  • 1 kisebb fej lila hagyma vagy egy nagyobbnak a fele
Elkészítés:
 
1. A krumplikat sikáljuk meg a csap alatt, bő, hideg sós vízben tegyük fel főni. A forrástól számítva 20-25 percet főzzük kis lángon, fedő alatt. Ha a burgonya öreg, vagy nagyobbak a szemek, akkor lehet 30 perc is. Hagyjuk a levében kihűlni, de ha sietünk, engedjünk rá hideg vizet, néhány percig ebben hűtsük. Húzzuk le a héjat, majd vágjuk – ízlés szerint – mindegyiket 4-8 darabba.

2. A tejfelt, a majonézt, a mustárt, a sót és a cukrot keverjük alaposan össze.
Vágjuk fel a hagymát vékony szeletekre, keverjük össze a majonézes masszával, és forgassuk bele óvatosan a krumpliszeleteket.

3. Tálaláskor vághatunk rá még egy kis hagymát és petrezselymet is. Jól lehűtve az igazi!
 


Hulladékcsökkentési tipp:
a tejfelt kérhetjük saját üvegbe a piacon, akkor nem termelünk felesleges hulladékot a csomagolóanyaggal.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (10) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (23) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (39) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (47) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (46) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (84) tokaj-hegyalja (39) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)