Vissza
Főzünk

Részeges nyúl

2017.07.24. | Szabó Edit
Egy recept, amely meggyőzi a kétkedőket. Ha eddig azt hitted, hogy nem szereted a nyúlhúst, próbáld ki ezt!
 

Váncsa István Lakoma című szakácskönyve számtalan olyan receptet tartalmaz, amelyben az étel valamilyen alkoholtartalmú ital hozzáadásával készül. Ennek a nyulas fogásnak például a fehérbor a lelke. Ne az illatos fajták közül válasszunk, keressünk egy jó minőségű zöld veltelinit vagy olaszrizlinget. Figyelem: a rossz bor főzni sem jó, azaz ha igazán jó ízeket szeretnénk, csak olyan borral főzzünk, amit önmagában is szívesen meginnánk!



Hozzávalók 4-6 személyre:
  • 1 egész nyúl, feldarabolva
  • só, liszt, vaj, olaj
  • 1 palack száraz fehérbor
  • egy fej hagyma (tisztítva, de egészben)
  • 4-6 db szegfűszeg
  • 3 kiskanál angol mustár
  • 2 dl tejszín
  • 2 csokor zöldpetrezselyem
  • néhány szem kapribogyó (elhagyható)



Elkészítés:

1. A nyulat feldaraboljuk, megsózzuk, lisztben megforgatjuk, majd egy akkora serpenyőben, hogy minden darab beleférjen, vaj és olaj keverékén hirtelen körbesütjük

2. Amikor megpirult, felöntjük a borral. (Egy nagyobb nyúlra szinte az egész palacknyit rá kell locsolni, de 5-6 decit egy kisebb példány is simán „megiszik”.)

3. A szegfűszeget beleszúrjuk a vöröshagymába, és a hús mellé dobjuk. Most jöhet bele a kapribogyó és az angol mustár is. Ha minden benne van, lefedjük, és addig pároljuk, míg a hús teljesen megpuhul, és a bor-liszt-olaj-mustár elegye szósszá sűrűsödik az edényben.

4. Hozzáadjuk a tejszínt, összeforraljuk vele, és már el is készült az étel.

5. Frissen vágott petrezselyemzölddel gazdagon megszórva tálaljuk.



Köretként petrezselymes kölest vagy árpagyöngyöt ajánlunk.
 
Fotó:
Szabó Edit -

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (33) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (207) borbar (16) borfesztivál (11) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (6) bortúra (8) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (113) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (76) Etyek (3) fesztival (19) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (7) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (13) kadarka (6) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (21) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (4) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pecs (3) pezsgő (21) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (31) rozé (11) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (6) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (70) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (26) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)