Vissza
Főzünk

Ricottás császárzsemle

2017.02.24. | Varga Anita
Ez a sütemény nagyon sokarcú. Tökéletesen megfelel egy könnyű vörös- vagy egy érleltebb fehérbor mellé, de a gyerekek is örülnek neki, ha reggelire kínáljuk. Minden a tálaláson múlik…
 

Most már tényleg csak néhány nap választ el minket a meteorológiai tavasz kezdetétől, amit – úgy sejtem – nem csak én várok hosszú ideje. Óvatosan, de már egyre bársonyosabban süt be a nap a konyhámba, amitől kivirágzik a jókedvem, így a konyhaasztalom is. Folytassuk tehát a borkorcsolya-sorozatot tavaszváró konyhai virágoskertünk egy újabb csokrával, a császárzsemle-margarétával, ami eddig ugyan nem létezett (még a moziban sem), de a téli nap melege előcsalogatta az agyam egy rejtett zugából. A tésztája az istenien krémes ricotta bevonásával készül, ettől lesz lágy, lukacsos, laza szerkezetű. Bazsalikomos eperlekvárral reggelire a gyerekeknek éppúgy tökéletes választás, mint egy könnyű salátával, egy pohár bor mellé. Élvezhetjük társaságban, vagy akár kettesben is, egy kedves, bekuckózós estén, amikor csak önmagunk kényeztetésére nyitunk fel egy palack bort.



Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanálnyi puha vaj
  • 5 evőkanál ricotta
  • 2,5 dl kefir vagy joghurt
  • 2 teáskanál só
  • 2-3 evőkanál mák a díszítéshez
Elkészítés:

1. A mák kivételével minden hozzávalót felsorakoztatunk: a dagasztótálba szitáljuk a lisztet, rámorzsoljuk a friss élesztőt, arra szórjuk a cukrot, majd jöhet a puha vaj, a krémes ricotta, a kefir, végül a só. 7-8 percig dagasztjuk, nagyjából ennyi idő alatt összeállnak, egyneműsödnek az alapanyagok, és a tésztánk szépen elválik az edény falától. Lisztezett deszkára borítjuk – ilyenkor még érdemes kézzel is újra átdagasztani –, majd tiszta konyharuhával letakarva 40 percre magára hagyjuk, hadd dagadjon a duplájára.



2. Ha megkelt a tészta, 8 egyforma darabra vágjuk, tenyerünk alsó részével gömbölyítjük – ezt hívják a pékek „virgolásnak” –, majd újra pihenni hagyjuk a tésztabucikat 10-15 percig.
3. A puha gömböcskékből 45 centi hosszú rudat sodrunk óvatosan, nehogy beszakadjon a tésztánk. Érdemes többször visszatérni egy-egy rudacskához, mert a sodrást követően kicsit mindig összeugranak.



4. Most következik a mutatvány: csomót kötünk a rúdjaink közepére, majd a felül lévő végét alulról, az alul lévő végét pedig felülről dugjuk a csomó közepébe.
5. A megformázott zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 20-30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
6. Ezalatt előmelegítjük a sütőnket 200 °C-ra, és a sütő aljában elhelyezünk egy vízzel teli hőálló edényt, hogy a sütés során a gőzfürdő is elősegítse az élesztős péksütink formássá alakulását.
7. A megkelt zsemléket lepermetezzük vízzel, megszórjuk a mákkal, aztán a tepsit a forró sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.


 
Az eredmény: belül puha, kívül ropogós sütemény. Ne hagyjuk nagyon kihűlni, nem érdemes! :)
 
Fotó:
Varga Anita

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnokság (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) bocuse d'or (9) bor (243) borbár (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (10) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (10) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (145) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (38) édes szamorodni (4) eger (24) egészséges (3) eper (3) espresso embassy (3) étterem (98) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztivál (22) Franc&Franc (4) furmint (42) Furmint Február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) harslevelu (7) heimann (4) húsvét (7) interjú (46) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostoló (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (7) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (7) nyár (5) nyaralas (4) Olaszország (7) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanló (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (72) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (8) Soproni borvidék (7) sör (37) sós (33) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) tarcal (7) Taschner Kurt (3) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (77) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (31) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)