Vissza
Főzünk

Sajtos puffancs

2018.10.11. | Klich Zsuzsa
Íme a képviselőfánk sós kistestvére, a házibulik sztárja. Szinte könnyebb elkészíteni, mint végigmondani a receptjét. De mi azért megsúgjuk…
 


Számolod a kalóriákat? Felejtsd el! Ennek a pogácsának a java víz, az a kis sajt, vaj és liszt pedig olyan könnyű, hogy egészen biztosan nem hizlal…

A viccet félretéve: persze, hogy figyelni kell a mennyiségekre, de azért néha egy kis bűn belefér. Ez a puffancs nagyon gyorsan elkészül, és rendkívül finom. Kiváló társa az esti borozgatásoknak, és másnap a gyerek uzsonnás dobozába is jut belőle.



Hozzávalók:
  • 2,5 dl víz
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 16 dkg finomliszt
  • 2 egész tojás + 1 fehérje
  • 1 csapott teáskanál só
  • 10 dkg vegyes reszelt sajt (minél többféle, annál jobb!)
A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • reszelt (füstölt) sajt



Elkészítés:


1. Egy lábosban feltesszük melegedni a vizet, beledobjuk a vajat, és ha elolvadt, belekeverjük a lisztet is.

2. Egy kicsit kevergetjük, aztán lehúzzuk a tűzről. Akkor jó, ha elválik az edény falától, az állaga pedig… szemüveg nélkül krumplipürének is nézhető.

3. Hagyjuk kihűlni, majd elkeverjük benne a tojásokat, a sót és a reszelt sajtot (ma épp trappista, füstölt parmezán és egy pici gouda került bele).

4. Ha kész, állni hagyjuk. Akár egy éjszakát is pihenhet a hűtőben.

5. Sütés előtt lisztes kézzel golyókat formázunk a tésztából, és sütőpapírra sorakoztatjuk őket. A golyók tetejét megkenjük egy pici vízzel elkevert tojássárgával, és megszórjuk reszelt sajttal.

6. 185 fokra előmelegített sütőben 25-28 perc alatt készre sütjük.



Körülbelül 20-25 puffancs lesz belőle. Kívül roppan, belül lágy. Abbahagyhatatlan.



 
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (40) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (7) bor (230) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (15) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (122) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (6) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (83) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (5) heimann (4) húsvét (7) interjú (23) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (40) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (4) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (24) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (21) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (43) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (4) sor (35) sós (12) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (22) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)