Vissza
Főzünk

Sonkás-ananászos táska

2019.05.03. | Klich Zsuzsa
Kiváló borkorcsolya, ízletes sós sütemény, remek vendégváró falat, különleges tízórai a gyerekeknek… A sonkás-ananászos táska sokak kedvence, érdemes kipróbálni.
 


A régi újságokban sokszor különleges kincsekre bukkan az ember. Ezt a receptet a Nők Lapja közölte, vagy másfél évtizeddel ezelőtt. Azóta sütjük, az egész család és a vendégek nagy örömére.


 
Hozzávalók – a tésztához:
  • 60 dkg finomliszt (kb. 10 százaléka lehet teljes kiőrlésű)
  • 25 dkg hideg vaj/margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 25 g élesztő (fél kocka)
  • 1-2 tojásfehérje a kenéshez


Hozzávalók – a töltelékhez:
  • 20 dkg füstölt, főtt sonka
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 2-3 karika ananász
  • 1 teáskanál mustár (aki szereti, lehet csípős is)
  • 1 kávéskanál szójaszósz (kihagyható)
  • 1 tojássárgája (kihagyható, ez esetben tegyünk picit több tejfölt)
  • 1 evőkanál tejföl
Elkészítés:
1. A lisztben elmorzsoljuk/robotgéppel morzsásra keverjük a hideg (!) vajat.

2. A tejfölt meglangyosítjuk, belekeverjük a sót, a cukrot, a tojássárgákat és az élesztőt.

3. Gyorsan összeforgatjuk, bucit formázunk belőle, és kb. 30 percre meleg helyre tesszük pihenni.

4. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: a sonkát ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk. Az ananászt kb. fél centis darabkákra vágjuk, összekeverjük a sonkával, és hozzáadjuk a többi hozzávalót is.



5. A tésztát lisztezett munkalapon kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és kb. 8 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle (ehhez jó egy nagy szájú pohár is).

6. A korongok közepére halmozunk a töltelékből, a szélét megkenjük picit vízzel, hogy jobban össze tudjuk majd ragasztani.

7. Félbehajtjuk őket, óvatosan összenyomjuk, majd villával kicifrázzuk a széleket. (Csinálhatunk „L”-es méretű bőröndöket is, ha nem hajtjuk félbe, hanem – miután több tölteléket raktunk – a tetejére simítunk egy másik kerek lapot, és a korábbihoz hasonló módon cifrázzuk.)



8. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk (nem túl szorosan), a tetejüket megkenjük a megmaradt tojásfehérjével.

9. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, középső bordamagasságon kb. 20-25 percig sütjük (légkeverésen biztosan elég a 20). Ha nagyon pirul a teteje, csökkentsük a hőmérsékletet!

Ebből az adagból két tepsire való, nagyjából 35 darab táskát készíthetünk.



Borsmenta-tipp 1.: ínyencek szórhatnak a megkent táskák tetejére szezámmagot.
Borsmenta-tipp 2.: a sonka főzőlevét (nem az áztatáshoz használt levet!) lefagyaszthatjuk félliteres dobozkákban, nagyon jól jön majd lencse- vagy babfőzelék készítésekor – feltéve, hogy nem vegáknak lesz!
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (240) borbar (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (7) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (9) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (142) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (34) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (97) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (41) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (43) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (67) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (30) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (6) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (30) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (15) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (27) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)