Vissza
Főzünk

Sörkifli, a nagy klasszikus

2017.11.27. | Varga Anita
Sörre bor – mindenkor. Borra sör – minden kör? Bor mellé borkorcsolya. Sör mellé sörkifli? Vagy mégsem? Süssünk egyet, és próbáljuk ki…
 

Ez a sütemény szerintem bármilyen ital mellé tökéletes harapnivaló, és még a gyerekek is imádják. Az enyémek úgy eszik, hogy legurítják a feltekerés mentén. Akárcsak jómagam kislányként.
 


Hozzávalók:
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dl langyos víz
Töltelék:
  • 12 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 teáskanál só
A tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag


Elkészítés:


1. A meglangyosított, enyhén cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.

2. Hozzáöntjük a szintén langyos vizet, illetve az olajat, majd jöhetnek a száraz hozzávalók is. Addig dagasztjuk, míg a tésztánk szép fényes és egynemű nem lesz, és elválik az edény falától.

3. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük a bucit

4. Ha megkelt, négyfelé osztjuk a tésztát, a négy kis bucit is hagyjuk pihenni 5-10 percet.



5. Fogunk kettőt a cipóinkból, és kisodorjuk őket, azaz kör alakúvá nyújtjuk, nagyjából félujjnyi vastagságban.

6. Az egyiket megkenjük a puha vaj felével, erre rátesszük a másik lapot.

7. Így összetapasztva kicsit még sodrunk rajta, és felvágjuk 16 részre, mint egy tortát.



8. A háromszögeket egyesével feltekerjük, a vastagabb végüknél kezdve úgy, hogy a másik kezünkkel egy kicsit mindig nyújtunk a tésztán a tekerés útján. Így lesz még hangsúlyosabb a tekerés vonala a kisült kifliken, látványra mutatósabb.

9. A másik két cipónkkal is elvégezzük ugyanezt a műveletet, így lesz 32 db sörkiflink.



10. Sütőpapírral kibélelt tepsire pakoljuk őket, ahol még 15-20 percig pihengetnek. Közben előmelegítjük a sütőt 210 fokra, és egy ecset segítségével lekenjük a kifliket tojással, majd bőkezűen megszórjuk a szezámmaggal.



11. 18-20 perc alatt lesznek szép pirospozsgásak, miközben a belsejük omlós és puha marad.











 
Fotó:
Varga Anita