Vissza
Főzünk

Sörkifli, a nagy klasszikus

2017.11.27. | Varga Anita
Sörre bor – mindenkor. Borra sör – minden kör? Bor mellé borkorcsolya. Sör mellé sörkifli? Vagy mégsem? Süssünk egyet, és próbáljuk ki…
 

Ez a sütemény szerintem bármilyen ital mellé tökéletes harapnivaló, és még a gyerekek is imádják. Az enyémek úgy eszik, hogy legurítják a feltekerés mentén. Akárcsak jómagam kislányként.
 


Hozzávalók:
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dl langyos víz
Töltelék:
  • 12 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 teáskanál só
A tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag


Elkészítés:


1. A meglangyosított, enyhén cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.

2. Hozzáöntjük a szintén langyos vizet, illetve az olajat, majd jöhetnek a száraz hozzávalók is. Addig dagasztjuk, míg a tésztánk szép fényes és egynemű nem lesz, és elválik az edény falától.

3. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük a bucit

4. Ha megkelt, négyfelé osztjuk a tésztát, a négy kis bucit is hagyjuk pihenni 5-10 percet.



5. Fogunk kettőt a cipóinkból, és kisodorjuk őket, azaz kör alakúvá nyújtjuk, nagyjából félujjnyi vastagságban.

6. Az egyiket megkenjük a puha vaj felével, erre rátesszük a másik lapot.

7. Így összetapasztva kicsit még sodrunk rajta, és felvágjuk 16 részre, mint egy tortát.



8. A háromszögeket egyesével feltekerjük, a vastagabb végüknél kezdve úgy, hogy a másik kezünkkel egy kicsit mindig nyújtunk a tésztán a tekerés útján. Így lesz még hangsúlyosabb a tekerés vonala a kisült kifliken, látványra mutatósabb.

9. A másik két cipónkkal is elvégezzük ugyanezt a műveletet, így lesz 32 db sörkiflink.



10. Sütőpapírral kibélelt tepsire pakoljuk őket, ahol még 15-20 percig pihengetnek. Közben előmelegítjük a sütőt 210 fokra, és egy ecset segítségével lekenjük a kifliket tojással, majd bőkezűen megszórjuk a szezámmaggal.



11. 18-20 perc alatt lesznek szép pirospozsgásak, miközben a belsejük omlós és puha marad.











 
Fotó:
Varga Anita

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (33) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (207) borbar (16) borfesztivál (11) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (6) bortúra (8) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (113) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (76) Etyek (3) fesztival (19) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (7) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (13) kadarka (6) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (21) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (4) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pecs (3) pezsgő (21) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (31) rozé (11) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (6) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (70) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (26) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)