Vissza

Spárgakrémleves

2019.05.20. | Klich Zsuzsa
Lehet harsányzöld, törtfehér vagy lilás rózsaszín, imádjuk a spárgát minden változatban. Ezúttal krémlevest készítettünk belőle, de az elkövetkezendő hetekben még számtalan módon az asztalra kerülhet, hiszen most van szezonja…
 


János-napig ne feledd, hét héten át a spárgát edd! – tartja a német mondás, és tapasztalatból tudjuk, hogy a német emberek nem is feledik ezt a fontos bölcsességet. Aki mostanság arra jár, láthatja, hogy az utak mentén elhelyezett kis bódékban együtt árulják a spárgát és az epret, a helybéli háziasszonyok nagy örömére.



A spárga rendkívül egészséges. Elhanyagolható a szénhidrát- és zsírtartalma, annál jelentősebb a benne található rostok, ásványi anyagok és vitaminok mennyisége. Véd a kimerültség, a hangulatingadozások kellemetlen hatásaitól. Egy szó mint száz: tavasszal éppen erre van szükségünk.

A spárga előkészítése, tisztítása rendkívül egyszerű. A fehéret hámozni kell, finoman, vékonyan, a zölddel viszont semmi dolgunk. Mossuk meg, majd a szár alsó részét kissé hajlítsuk meg, hogy elpattanjon a zsenge szárrész. Ahol elpattan, onnantól a csúcsig nem fás, bármilyen ételhez felhasználhatjuk. A kicsit keményebb, fásabb alsó részéből viszont mennyei krémleves készíthető az alábbi módon:


 
Hozzávalók:
  • 25 dkg zöldspárga (lehet fehér is, de azt hámozni kell)
  • 1 leveskocka
  • 5 dl víz
  • 0,75 dl tejfel
  • 1,5 dl tej
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál finomliszt (vagy teljes kiőrlésű)
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • bors



Elkészítés:
 
1. A spárgaszálakat megmossuk, kettétörjük, a fejeket (a csúcsos végeket) levágjuk és félretesszük, a zsenge szár többi részét 2 cm-es darabokra vágjuk, a fás részt külön edénybe tesszük.

2. Fél liter vizet forralni kezdünk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a spárgaszálak fás részét, és 25 percig főzzük, hogy minden ízt kinyerjünk belőle. Akkor a fás spárgát kiszedjük, és mehet a helyére a darabokra vágott zsenge spárgaszár. Puhulásig főzzük, hagyjuk kicsit kihűlni, pépesre turmixoljuk, majd szűrőn átpasszírozzuk. (Kicsit a fás szárrészeket is megpróbálhatjuk átpasszírozni, érdemes.)

3. A masszát öntsük vissza a fazékba. Ha túl sűrű, hígítsuk még 1-2 dl vízzel. Adjuk hozzá a leveskockát, és 10 percig főzzük. Félidőben tegyük hozzá a félretett spárgafejeket.

4. Keverjük el a lisztet a tejfellel és a tejjel, a levest vegyük le a tűzről, és hőkiegyenlítéses módszerrel habarjuk be. (A liszt gazdagítja a levest, de el is hagyható.)

5. A petrezselyemzöldjét vágjuk finomra, és közvetlenül tálalás előtt szórjuk a forró levesbe. Törjünk a tetejére frissen őrölt borsot.

Pirított kenyérkockával is kínálhatjuk.


 
Borsmenta-tipp 1.: ha nagyobb mennyiségű spárgát vásároltunk, érdemes passzírozás után kisebb tálkákban lefagyasztani belőle, így bármikor felidézhetjük a tavasz ízeit.

Borsmenta-tipp 2.: a főtt spárgafejek nagyon finomak betétként a levesben, de egy kis majonézzel összeturmixolva nagyszerű mártogatós lesz belőlük, amit bármilyen rántott zöldséghez, húshoz kínálhatunk.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

badacsony (10) balaton (54) bikavér (15) bio (6) bocuse d'or (9) bor (254) borász (4) borbár (21) borfesztivál (20) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (5) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (21) bortúra (12) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (157) cava (7) CEWI (11) csirke (5) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (42) édes szamorodni (4) eger (25) egészséges (4) étterem (106) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (5) fesztivál (25) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (54) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (5) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (25) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (10) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (40) piac (13) pinot noir (7) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (85) rozé (21) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (40) spanyolország (6) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (18) süti (12) svét (12) szekszárd (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (80) tokaj-hegyalja (34) tokaji aszú (17) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (7) verseny (9) villányi borvidék (29) vörösbor (8) vylyan (7) zenit (4)