Vissza
Főzünk

Szilveszteri malacpogácsa juhtúróval

2018.12.29. | Klich Zsuzsa
Valami eredeti, de könnyen összeállítható borkorcsolyára vágysz? Íme egy ötlet Klich Zsuzsától. Ha nincs jeles nap, szaggasd egyszerűen kerekre, de egy kevés extra munkával igazi szilveszteri falattá varázsolhatod…


Ez aztán a borkorcsolya! Sós, omlós és ellenállhatatlan! Az pedig külön vicces, ahogyan a szilveszteri változatban a röfik egymás mellett sorakoznak a tálcán. (Ezzel kapcsolatban lásd az első tippünket.)



Csodás tálalóedényeinket a Nora’s Designtól szereztük be. Nagyon szeretjük, mert esztétikus és rendkívül sokoldalúan használható mindegyik. A konyhában is, az asztalon is jól mutatnak ezek a letisztult, elegáns darabok.


 
 
Hozzávalók:
  • 25 dkg finomliszt (kb. 10%-a lehet teljes kiőrlésű)
  • 25 dkg hideg vaj/margarin
  • 1 tojássárgája
  • 1 púpos teáskanál só
  • 5 dkg reszelt parmezán (esetleg füstölt sajt)
  • 25 dkg juhtúró
A tetejére:
  • 1 tojásfehérje
A „malacosításhoz”:
  • hántolt napraforgómag


Elkészítés:

1. A lisztben elmorzsoljuk/robotgéppel morzsásra keverjük a hideg (!) vajat/margarint.
2. Belekeverjük a sót és a juhtúrót.
3. Beleöntjük a tojássárgáját és a reszelt sajtot.
4. Gyorsan összeforgatjuk, bucit formázunk belőle. Minél kevesebb ideig fogjuk kézben, annál jobb!
Kb. egy órára/sütésig hűtőbe tesszük.



5. 6-7 mm vastagra nyújtjuk, kb. 5-6 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk (ha pogácsaforma nincs kéznél, megteszi egy féldecis pohár is).
6. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, a tetejüket megkenjük a megmaradt tojásfehérjével (megszórhatjuk szezámmaggal vagy bármivel, amit szeretünk: napraforgómag, tökmag, mandulaforgács…, de enélkül is tökéletes).
7. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
8. 15 perc alatt sül meg, de figyeljük, mert hamar megpirul a teteje!

40-50 db lesz belőle. Frissen a legfinomabb!


 
Borsmenta-tipp 1: szilveszterre készíthetünk malacpogácsát a következő módon: a kiszaggatott körformák egyik oldalát ujjunkkal kicsit kilapítjuk, majd bevágjuk késsel, és a két kis fülecskét két oldalra hajtjuk. A leeső tésztadarabokból 1 cm átmérőjű kis köröket szaggatunk (nekünk a filctoll kupakja nagyon bevált), és a malacpofira illesztjük, ez lesz az orrocska, amibe fogpiszkálóval két kicsi lyukacskát fúrunk. A szemeket napraforgómagból szúrjuk a helyére. Ennyi az egész, és már jöhet is a tojásfehérje, majd a sütés a fent leírt módon.


Borsmenta-tipp 2: ha szeretjük, a vaj/margarin negyedét vagy felét finom, sült zsírral is helyettesíthetjük. Ebben az esetben a zsírt felhasználás előtt tegyük mélyhűtőbe egy időre, és rendkívül gyorsan aprítsuk a tésztába!



Zero waste (hulladékhasznosítási) tanács: próbáljunk a piacon saját edénybe, textilszatyorba vásárolni! A receptben szereplő hozzávalókat – a só kivételével – kimérve vettük!

 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnokság (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) bocuse d'or (9) bor (243) borbár (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (10) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (10) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (145) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (38) édes szamorodni (4) eger (24) egészséges (3) eper (3) espresso embassy (3) étterem (98) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztivál (22) Franc&Franc (4) furmint (42) Furmint Február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) harslevelu (7) heimann (4) húsvét (7) interjú (46) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostoló (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (7) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (7) nyár (5) nyaralas (4) Olaszország (7) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanló (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (72) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (8) Soproni borvidék (7) sör (37) sós (33) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) tarcal (7) Taschner Kurt (3) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (77) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (31) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)