Vissza
Főzünk

Színterápia – feta sajtos céklakrém

2018.10.01. | Lovranits Júlia
Még egy olyan joviálisan bumfordi növény is csodás átváltozásokra képes a konyhában, mint a cékla. Nem kell hozzá semmi más, csak egy kis kreativitás, és máris kész a szín- és ízgazdag uzsonna…
 
Ne féljünk a céklától! A legtöbb embernek erről a zöldségről a menzás céklasaláta jut eszébe, amit vagy szerettünk gyerekkorunkban – vagy nem. De a céklából ennél sokkal többet ki lehet hozni.

Rémesen unalmasak a bolti szendvicskrémek: se ízük, se bűzük, sőt többnyire az állaguk és a színük is értékelhetetlen. Itt jön segítségünkre a cékla. Jó vele dolgozni, hiszen ebben a joviálisan bumfordi gyökérzöldségben benne van a meleg, nyári föld emléke. Na és a színe…!



Hozzávalók:
  • 3-4 kisebb vagy 2 nagyobb cékla
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 doboz feta sajt
     


Elkészítés:


1. A céklákat alaposan megmossuk, alufóliába csomagoljuk, és betesszük a sütőbe 200 fokra. Körülbelül másfél óra alatt megpuhul, de tűpróbával ellenőrizhetjük.

2. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk és felkockázzuk, hogy könnyebben elkapja a botmixer. Hozzáadjuk a fetát és az őrölt köményt, majd krémesre mixeljük. (Az eredményt a férjem csak Barbie-krémnek hívja).

3. Kenyérre, sós kekszre kenve ideális vacsorára, uzsonnára a gyereknek, de vendégvárónak is tökéletes.



A Borsmenta tippje: a kertben vagy a balkonládában mindig találhatunk valami friss dekorációt. Még éppen zöldell a bazsalikom meg az oregánó, de ha a megszokott fűszereink nem elérhetőek frissen, akkor sem kell kétségbe esni. Érdemes néhány sokáig virító, ehető vadnövényt is beengedni a kertbe, balkonládába, mert ez változatos, eredeti külsőt kölcsönöz az ételeknek, és még egészséges is. A teanövényként közismert cickafark apró virágai, cifra, kesernyés levelei ízükben, külsejükben is jól passzolnak a céklakrémhez. Mint egy vidám, virágos nyári ruha!



 
:
Fotó:
Lovranits Júlia

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (39) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (224) borbar (18) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (119) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (81) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (20) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (33) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) kunsagi borvidek (3) London (3) Mád (10) magnamatra (8) Mátra (16) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (4) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (13) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (34) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (19) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)