Vissza

Szűzpecsenye kelben sütve

2019.02.12. | Klich Zsuzsa
Ünnepi fogás, nagyon szép a tányéron, és az illata is ellenállhatatlan. Húsimádóknak kötelező!
 

Ezt a nagyszerű receptet egy régi újságban találtuk, és évek óta készítjük. Látványos, finom, és még a téli hónapokban is könnyedén beszerezhető hozzá minden alapanyag.
 
Csodás tálalóedényeinket a Nora’s Designtól szereztük be. Nagyon szeretjük, mert esztétikus és rendkívül sokoldalúan használható mindegyik. A konyhában is, az asztalon is jól mutatnak ezek a letisztult, elegáns darabok.


 
 
Hozzávalók:
  • 2 db szűzpecsenye (darabonként kb. 35 dkg)
  • 2 nagy, egészséges kellevél
  • 20 dkg gomba
  • 3 fej hagyma (2 fej a körethez kell – elhagyható)
  • 4 szelet bacon
  • 2 tojás
  • só, bors
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál paradicsompüré
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 3 evőkanál olaj



Elkészítés:


1. A kelleveleket forrásban lévő vízbe tesszük, 2 perc után kiemeljük, hideg vízben lehűtjük, leszárítjuk.
 
2. A húsról éles késsel lefejtjük a zsiradékot és a hártyát. Enyhén sózzuk, és serpenyőben hevített egy evőkanál olajon hirtelen minden oldalát elősütjük (kérget képzünk), majd külön tálon hűlni hagyjuk.


 
3. A serpenyőben maradt olajhoz teszünk még egy kanállal, ebben megpirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, nagyon apróra vágott gombát, és addig pirítjuk, amíg minden lé el nem párolog róla. Szórunk rá egy evőkanál lisztet, és még egy percig tovább pirítjuk. Sóval, borssal, vágott petrezselyemmel ízesítjük, szobahőmérsékletűre hagyjuk hűlni. Ekkor keverjük bele a két tojást.
 
4. A két kellevelet megkenjük a gombapéppel.
 
5. Betekerjük az elősütött húsokat a baconnel, a kellevél közepére tesszük, és szorosan feltekerjük. (Használhatunk hústűt.) Olajjal kikent tepsibe tesszük.


 
6. A betekert húsok mellé állítunk két fej sűrűn bevagdalt vöröshagymát. A tepsit próbáljuk úgy lefedni, hogy nem zárjuk le teljesen. 190 fokon kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Sütés közben lehetőleg ne nyissuk ki a sütő ajtaját! Ha elkészült, mindent óvatosan kiemelünk, 10-15 percig állni hagyjuk, ezalatt elkészítjük hozzá a mártást.
 
7. A mártás: a tepsiben maradt léhez (ha nincs, kicsi olajat teszünk) egy evőkanál lisztet keverünk, nyílt láng felett megpirítjuk. Paradicsompürét keverünk hozzá, felengedjük egy dl fehérborral és annyi vízzel, hogy kiforralva mártássűrűségű legyen. Leszűrjük, és mártásos edényben külön tálaljuk (vagy rá is csepegtethetjük a húsra).


 
8. A húst éles késsel ujjnyi szeletekre vágjuk, mellétesszük a sült hagymákat. Kínálhatjuk krumplipürével vagy szalmaburgonyával is.

Borsmenta-tipp: ha valakinek a gyomra nem bírja a hagymát, tálalhatja párolt zöldséggel, úgy is nagyon finom.
 


Megjegyzés: A recept Liscsinszky Béláé, egy 1992-es Étlap című újságban bukkantunk rá.
:
Fotó:
Vető Gábor
Papp Zoltán

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)