Vissza
Főzünk

Tavasz van!

2016.04.23. | Szabó Edit
Egy csokor hónapos retek

A retek a tavaszi reggelik, friss saláták elengedhetetlen tartozéka, ezért leggyakrabban nyersen fogyasztjuk. Kevesen tudják, hogy a leveléből ízletes levest készíthetünk, a gumóját gyorsan sütve köretként is tálalhatjuk...
 

Tóth-Nacsa Ági írása

A ropogós hónapos retek a tavasz első hírnöke a kiskertekben. A termesztése egyszerű, és nincs is annál jobb családi reggeli, mint amikor a vajas kenyér mellé felszolgáljuk a földből frissen kihúzott kicsi, piros gumókat. Ismerkedjünk meg közelebbről ezzel az ízletes zöldséggel!
 
JELLEMZŐK
A retek a káposztafélék családjába, a keresztesvirágúak csoportjába tartozik. A megvastagodott szár alatti részét, a gumóját fogyasztjuk. A legelterjedtebb a piros kerek vagy ovális alakú egynyári növény, de számtalan fajtája létezik. Húsa fehér. A növény föld fölötti, dús levelei sertések, de vannak sima levelű példányok is. Sok A-, B- és C-vitamint, foszfort és káliumot tartalmaz. Csípősségét mustárolaj-tartalma adja. Energiatartalma alacsony: 100 grammban 20 kcal található.
 
A KERTBEN
Mivel a hónapos retek hidegtűrő, február végén, március elején elsőként vethetjük el a kertben. Előkészített, porhanyós talajba, nem túl mélyre (csupán 1-2 cm) szórjuk a magokat. A zöldség növekedése során a túl sűrűn kelt hajtásokat egyeljük, hogy nagyobb és egészségesebb gumók növekedhessenek. Nem igényel extra gondozást, csupán egy kis gyomlálás, ritkítás és öntözés szükséges. Fajtától függően igen rövid idő alatt (minimum 30-40 nap) fogyaszthatóvá válik a veteményesünk első vendége. Az a legjobb, hogy nem egyszerre érik be a termés, így jó sokáig kerülhet friss, piros retek az asztalra.

ÉRDEKESSÉG
Ezt a zöldséget a Föld minden pontján termesztik. Az első nyomai Kr. e. 5000-be, Egyiptomba vezethetők vissza, innen terjedt el. Nagyon értékes növény volt, az ára az aranyéval vetekedett. Aranyból készített, féltve őrzött mását az ókori görgök Apollónnak ajánlották fel. Európába valószínűleg Kínából érkezett, a híres velencei kereskedő és utazó, Marco Polo hozhatta magával az 1200-as évek végén.
            A retek első magyar nyelvű említését Lippay János érsek 1664-ben írt Posoni kert című művében találjuk: „A Bécsi-retket szüntelenül öntözni és sokszor napjában, főképpen, ha az verő fény szolgál és mihent el szárad fellyül a föld: és így a férgek sem vesztegetik annyira el, gyengébb is leszen; de hamarább is megtaplósodik."

FELHASZNÁLÁS
A retek a tavaszi reggelik, friss saláták elengedhetetlen tartozéka, ezért leggyakrabban nyersen fogyasztjuk. Kevesen tudják, hogy a leveléből ízletes levest készíthetünk, a gumóját gyorsan sütve köretként is tálalhatjuk, a bioretekmagból pedig csípős retekcsírát nevelhetünk.
 

Reteklevél-krémleves

Ez a könnyen elkészíthető, ízletes leves a francia konyha szülötte. Nem kell hozzá más, csak két csokor friss reteklevél, és máris a konyhánkba költözik a tavasz.

Elkészítési idő: maximum 40 perc
Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 csokor reteklevél
  • 2 szál újhagyma
  • 2 db közepes salottahagyma
  • 2 db közepes méretű burgonya
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 dl tejszín
  • 6 dl víz
  • só, őrölt fekete bors
  • a tálaláshoz retekcsíra és citrom
  1. A hibátlan, friss retekleveleket alaposan megmossuk, majd nagyobb darabokra felaprítjuk.
  2.  Az újhagymát és a hagymát felkarikázzuk, a krumplit felkockázzuk.
  3. Egy edényben felolvasztunk 1 evőkanál vajat, és ebben 3-4 perc alatt megpároljuk az összes zöldséget.
  4. Az ételünk sűrűségét szabályozhatjuk a burgonyával. Ha a nagyon sűrű, „a kanál is megáll benne” típusú leveseket szeretjük, akkor adjunk még hozzá még 1 krumplit!
  5. Sózzuk és borsozzuk a zöldségeket, majd felöntjük a vízzel, és maximum 30 percig főzzük.
  6. Az elkészült levesalapot botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, és ha szükséges, még egy kicsit sózzuk
  7. Forrón, retekcsírával megszórva tálaljuk. Aki szereti, csöpögtethet rá egy kis citromlevet is.
Ha pedig nem salátát készítenénk a ropogós piros gumókból, akkor süssünk ízletes köretet belőle, akár egy szaftos, fűszeres báránycombbal.

Fűszeres báránycomb retekkel

Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 db báránycomb
  • 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
  • 1 teáskanál friss kakukkfű
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt bors
  • olívaolaj
Hozzávalók a körethez:
  • 4 db sárgarépa
  • 8 db retek
  • 6 db salottahagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 nagy evőkanál akácméz
  • só ízlés szerint
  • 2 ág friss kakukkfű
  1. Egy lapostányérba szórjuk az őrölt paprikát, a fahéjat, a borsot, a friss kakukkfű lemorzsolt leveleit, és alaposan összekeverjük.
  2. A báránycombot sózzuk, borsozzuk, majd kevés olívaolajjal átkenjük a húst, hogy a fűszerek jobban tapadjanak rá.
  3. A bárányt alaposan beleforgatjuk a fűszerkeverékbe, majd félretesszük.
  4. A sárgarépát megtisztítjuk és srégen felvágjuk, a retkeket elfelezzük, a salottahagymát megfelezzük.
  5. A zöldségeket egy serpenyőbe rakjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, megöntözzük a mézzel, és körülbelül 3-4 perc alatt alacsony lángon megpirítjuk.
  6. A zöldségeket tűzálló tepsibe öntjük, ráhelyezzük a báránycombot, és lefedjük.
  7. Körülbelül 180 °C-on, lefedve sütjük 60 percig, majd az alufóliát eltávolítva oldalanként még további 10-10 percet.
  8. Tálaláskor a báránycombot a tányér közepére helyezzük, a zöldségeket köré halmozzuk, és egy kis friss kakukkfűvel megszórjuk.
A szerző a Boldog Kukta című blog írója.


 
: