Vissza

Tavaszi karalábéleves

2019.05.09. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…
 


Imádjuk a karalábét. Zsenge korában, karikára vágva, pici sóval meghintve az egyik legfinomabb csemege, de jöhet töltve, főzelékként, levesként, szinte bárhogyan. Vitamin- és ásványianyag-bomba, rengeteg benne a rost, segíti az emésztést, óvja a szívet, és még a látást is élesebbé teszi, de az a legjobb benne, hogy nagyon finom. Nálunk ez a leves az egyik tavaszi sláger.



 
Hozzávalók:
  • 1 közepes karalábé
  • 1 nagyjából ugyanakkora burgonya
  • 3 dkg vaj
  • 4 dl víz vagy ugyanennyi húsleves
  • néhány tekerésnyi bors – ebben a levesben nincs, mert a főkóstoló (Csilla lányom) nem szereti
  • 4 dl tej
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 púpos teáskanál liszt (elhagyható)
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 púpos teáskanál ételízesítő keverék (ha húslevessel főzünk, akkor elhagyható)
  • só ízlés szerint
 

Elkészítés:

1. A karalábét hámozás után vágjuk kb. 1x1 cm-es kockákra, a krumplit nagyjából két-háromszor ekkorákra.

2. Egy lábosban olvasszuk meg a vajat, ebben forgassuk néhány percig a zöldségeket. Csak párolódjon, ne kezdjen el sülni!

3. Öntsük rá a húslevest – vagy a vizet, amibe beleszórjuk az ételízesítőt –, a borsot és a felaprított petrezselyem felét.

4. Fedjük le, főzzük kis lángon 8-10 percig.

5. Ezalatt a lisztet (lehet teljes kiőrlésű, de akár ki is hagyható) keverjük el a tejjel.

6. Apránként öntsük a leveshez a lisztes tejet, főzzük még egy-két percig. Vigyázat! A tejjel könnyen felhabzik és kifut!

7. Tálalás előtt szórjuk bele a maradék petrezselymet, és állítsuk be az ízeket kicsi cukorral, akár még sóval, borssal.

Tálaláskor szórhatunk rá még petrezselymet, abból sosem elég!



Borsmenta-tipp: ha édesség a következő fogás, szaggassunk bele nokedlit, úgy tartalmasabb lesz. Krumpli nélkül, két karalábéból is nagyszerű!
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (9) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (22) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (36) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (165) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (45) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (109) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (44) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (59) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (13) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (83) tokaj-hegyalja (38) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)