Vissza
Főzünk

Tököljünk!

2018.10.30. | Klich Zsuzsa
Íme a villámgyors, selymes, ellenállhatatlan sütőtökleves. Kezdő háziasszonyok is bátran nekiállhatnak, a siker garantált...
 


Sütőtök egész évben kapható, és érdemes is időről időre vásárolni egyet, mert nemcsak finom, de egészséges is. Magas a C-vitamin- és a karotintartalma, ráadásul jelentős kalcium- és foszforforrás. A lányom rajong ezért a levesért, így szinte minden hónapban elkészítem, de mégis ilyenkor a legfinomabb...





Villámgyors sütőtökleves

Hozzávalók:
  • 50 dkg sütőtök
  • 1 sárgarépa
  • 1 szál angol zeller
  • 1 kisebb fej lila hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 kávéskanál só
  • 1,5 dl főzőtejszín
Elkészítés:

1. A tököt kb. 2x2 cm-es kockákra, a répát és a zellert karikára, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük.
2. A szalonnát egy lábosban megpirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük egy kisebb tálba.
3. A kisült zsírban az összes hozzávalót egyszerre átforgatjuk, kicsit pirítjuk, ezután felöntjük 7 dl vízzel.
4. Fedő alatt, mérsékelt tűzön kb. 20 perc alatt puhára főzzük. (Ha van egy kis maradék sült tök, ebben a fázisban keverjük a többi alapanyag közé.)
5. Ha a zöldségek megpuhultak, leszűrjük, és a főzőlevet apránként adagolva pürésítjük, így állítva be a kellő sűrűséget. (Kézi mixer vagy turmixgép egyaránt tökéletesen megfelel a célnak. Ha kevés a lé, vízzel pótolhatjuk.)
6. A tejszínt egy lábosba öntjük (mondjuk abba, amiben eddig a lé volt), és merőkanalanként adagolva hozzákeverjük a levest. Ilyenkor turmixolni már nem kell, mert habos lesz.
7. Ha összekevertük, mehet vissza a tűzhelyre. 2-3 perc alatt összeforraljuk, kóstolás után esetleg még sózzuk.
8. Rengetegféle levesbetéttel tálalhatjuk: a kislányom pirított szalonnával és kenyérkockával vagy almacsipsszel szereti, én pedig friss kakukkfűlevelekkel, csilipehellyel és pirított tökmaggal bolondítom meg, de a tetejére csöpögtetett tökmagolajjal is nagyon finom.



Borsmenta-tipp 1: kevesen tudják, hogy a tök, a répa és a zeller is fagyasztható. Vegyük meg most, amikor szezonja van, tisztítsuk meg, daraboljuk össze, és tegyük a fagyasztóba. Szükség esetén csak előkapjuk, és villámgyorsan elkészítjük a levest.

Borsmenta-tipp 2.: érdemes a húsvéti sonka főzőlevét félliteres flakonokban lefagyasztani. Tökéletes lesz lencse- vagy babfőzelék készítéséhez, de ehhez a tökleveshez is kitűnő! Ilyenkor szalonnazsír helyett olajban pároljuk a zöldségeket.


Még több sütőtökös recept:
Tökös-csokis puszedli
Sütőtökös-almás lepény
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (40) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (229) borbar (18) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (15) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (120) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (25) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (82) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (5) heimann (4) húsvét (7) interjú (22) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (38) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (22) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (17) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (40) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (15) süti (9) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (20) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)