Vissza
Főzünk

Turbolyás fűszervaj

2018.12.03. | Lovranits Júlia
Ősszel és kora tavasszal egyaránt szembetűnnek a zsenge, petrezselyemszerű levélkék az erdőszéleken. Éppen olyankor, amikor legjobban esik a szemnek ez az üde zöld…

 
Hómentes helyeken akár egész télen rábukkanhatunk a turbolyára. Természetközeli szilveszterezések újévköszöntő sétáin nem egyszer kóstoltam, kóstoltattam, jó érett, bokron maradt csipkebogyóval.


Igazán kár, hogy nem találták még fel, hogy illatokat is közvetíthessünk a monitoron át. A turbolyának fantasztikusan friss, ánizsos illata van. Ez segít megkülönböztetni mérgező hasonmásaitól: megdörzsölve máris érezni lehet ezt a kellemes illatot. A hasonlóan cifra bürök a szakirodalom szerint átható egérszagú. Szerintem egyszerűen csak büdös.

Aki nem bízik a növényismereti tudásában, az akár el is vetheti otthon, hiszen a kertészetekben kapható turbolyamag. Szárítani nem érdemes, mert elveszíti az aromáit, viszont mélyhűtőben éppúgy eltehető, mint a petrezselyem. Szedésénél illik vigyázni a növényre is: inkább ollóval vágjuk, mint tépjük, hogy a gyökere a földben maradhasson. Ez általánosan igaz minden vadnövény gyűjtésénél: ne tegyük tönkre, ne taroljuk le azt a tövet, amiről felhasználunk valamit.

Nemcsak a turbolya illata, az íze is ánizsos. Juhtúrós, sós palacsintára, krémlevesekbe, salátákba keverve is finom. Főzni nem ajánlott, mert épp a lényege vész el. Szórjuk frissen az ételekbe.

Illeszkedve a Borsmenta tematikájához, nézzünk most egy fűszervajreceptet. Friss kenyérre vagy pirítósra kenve reggelire, vacsorára, vendégváró falatkának, borkorcsolyának is alkalmas.


 
Hozzávalók:

100 g vaj

egy marék turbolyalevél, finomra vágva

1 csipet só

1 nagyobb fej fokhagyma

1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

A vajat hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni, hogy jól keverhető legyen.


Az alaposan megmosott turbolyaleveleket aprítsuk fel úgy, mint a petrezselymet szokás. Keverjük el a vajban, adjunk hozzá sót, zúzott fokhagymát, esetleg egy kis citromlevet.
Tegyük vissza a hűtőbe, amíg összeérik. A tetejét saját, egészben hagyott leveleivel, de csabaíre vérfű levelével, százszorszép virágával is dekorálhatjuk, hiszen a leghidegebb időszakok kivételével ezek is szinte mindig megtalálhatóak a kertben.



Borsmenta-tipp: A „zöld vaj” halételekhez is jól passzol.
 
Eredeti recept: Gertrud Scherf: Vadon termő zöldségek és gyümölcsök
 
:
Fotó:
Lovranits Júlia

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (40) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (7) bor (230) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (15) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (122) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (6) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (83) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (5) heimann (4) húsvét (7) interjú (23) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (40) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (4) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (24) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (21) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (43) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (4) sor (35) sós (12) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (22) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)